Tърсене по
  • Изложба „Бразилският свят на Жо Оливейра“
    Изложба „Бразилският свят на Жо Оливейра“

Световнопризнатият  бразилски художник Жо Оливейра
гостува със специална изложба в Галерия Сезони


Българската публика има възможността да се запознае с Жо Оливейра – един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и света. Специално пристига в София за откриването на своята изложба в Галерия Сезони. Експозицията „Бразилският свят на Жо Оливейра“ с творби, създадени специално за Галерия Сезони, ще бъде открита на 9 април, а ценителите ще могат да се насладят на над 40 творби в малък и среден формат до 26 април. Жо Оливейра ще има среща със студенти, преподаватели, експерти и други представители на арт елита, ще изнесе лекция и ще участва в дискусия.


В Галерия Сезони Жо Оливейра ще покаже своята Бразилия с нейната изумителна история, с удивително яркия ѝ колорит, със зрелищните митове и необикновените герои и атрактивни образи. Във фокуса на артиста са фолклорът, легендите, танците, тропическите пейзажи, връзката с Африка, индианците, флората и фауната. Освен от любовта към Бразилия, той се вдъхновява още от традиционната линогравюра от Мато Гросо до Сул и от поп арта. В работите му диша атмосферата на родния му остров Итамарака в щата Пернамбуко, популярен с пъстрите панаири, куклените представления по площадите, наивистичното изкуство и невероятните сюжети върху дърво.


62482


Жо Оливейра е сред най-респектиращите автори на илюстрации за класически и модерни приказки, той е вторият баща на Пинокио и на Алиса, които буквално оживяват в неговите рисунки. Художникът е създал и над 50 уникални марки за Бразилската поща. Той е график, учител, дизайнер на детски книги, списания и учебници в Бразилия. Неговите комикси са тиражирани в Унгария, Германия, Италия, Гърция, Испания и Бразилия. Изображенията на Оливейра излъчват както послания от зрелищната мултикултурна действителност в Бразилия, така и микс между традициите на Европа и Южна Америка, между митичното и реалното, между всемирната ирония и всеопрощаващата усмивка.     


62479    


„Върху творбите на Жо Оливейра влияние оказват византийските икони, портретите на Фаюм, руското популярно гравиране „любок“, немското, и мексиканското гравиране. Но творбите на Оливейра са чисто бразилски, като същевременно са и дълбоко универсални, те далеч надхвърлят границите на фолклора и аспектите на naive art. „Жо Оливейра разкрива културата и душата на своя народ чрез графичния дизайн, базиран на афро-бразилските, местните и иберийски извори“. Неслучайно работи на Оливейра, който притежава престижни отличия не само в родната си Бразилия, са сред най-значимите артефакти в частни сбирки и музеи по света. Имайки предвид тези факти, обръщам специално внимание на българската публиката, която ще види тази изложба - само част на огромната работа на художника. Жо Оливейра е илюстратор на бразилския народ.“ – думи на професор Руи де Оливейра от Академията за изящни изкуства в Рио де Женейро.


62478


„Ярките му цветове възбуждат аромата на североизточния бряг с неговите манго, кашу, ананаси, банани, портокали, кокоси, маракуя, папая и пренасят в сценарии на слънчеви утрини, топли следобеди, осветени нощи, звездни небеса. Чрез тях можете да вникнете в есенцията на бразилската душа“, казва писателката професор във Федералния университет на Бразилия Лусилия Гарсез.


62480


Жо Оливейра, който е получавал овации из галериите на цяла Европа, за първи път прави изложба в България, но за втори път гостува в Сезони. През 2017 година световният артист, носител на международни награди за детските си книжки, изработи с малчугани в Галерия Сезони огромно пано в навечерието на първи юни. 


62483


Животът на Оливейра е не по-малко вълнуващ от творбите му.  Докато е в Националната академия за изящни изкуства в Рио де Жанейро, получава стипендия за специалността „Визуални комуникации“ във Висшето училище по индустриални изкуства в Будапеща. В унгарската столица се случват две от най-важните неща в изгряващата му кариера и в личната му история – прави първите си комикси, като ранните му творби са публикувани в италиански списания и книги, и среща голямата си любов и бъдеща съпруга: Искра, дъщерята на изключителната художничка Магда Абазова и известния журналист Тодор Абазов. Бразилецът вече завършва Академията в Будапеща, когато българката се появява там в първи курс. Оттогава, повече от половин век, двамата са неразделни.