Tърсене по
  • Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500
    Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство.


Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Можете да видите изложбата до 12 май 2019 г.


Изложбата е създадена с подкрепата на Британски съвет и представена в България в партньорство с Британското посолство, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството.


Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.


Програмата на изложбата предвижда и детски работилници, чрез които най-малките творци ще имат възможност отблизо да се докоснат и запознаят с тази форма на изкуството.


Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017- 2019 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература.


„За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, като ги събирай в едно единствено изображение и сътворява образи, които всеки път могат да се тълкуват по различен начин“, споделя Лорън.


Изложбата е създадена от творческия екип на студио Etcetera и графичен дизайн на Regular Practice, и представя:

- Джил Колдър, „Робърт Първи Шотландски“(Birlinn)
- Лора Карлин, „В свой собствен свят“ (Phaidon)
- Ребека Коб, „Леля Амилия“ (Macmillan Children’s Books)
- Уилям Грил, „Вълците от Къръмпо“ (Flying Eye Books)
- Емили Хюз, „Неопитомен“ (Flying Eye Books)
- Ясмин Исмаил, „Лягай си, Фред!“ (Bloomsbury)
- Нийл Лейтън, „Емили Браун и Онова Нещо“ (Hodder Children’s Books)
- Дейвид Макинтош, „Новият ни съученик Маршъл Армстрог“  (HarperCollins).
- Емили Ранд, „Денят на едно куче“ (Tate Publishing)
- Дейвид Робъртс, „Прахан“ (Hachette)


Гостуването на изложбата „Нарисувани думи“  в София е част от програмата, с която Британски съвет и Британското посолство отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Обединеното кралство.