Tърсене по
  • Национален фестивал "Семе българско"
    Национален фестивал "Семе българско"

АВТЕНТИЧЕН БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ И ДОМАШНИ ПИТИ ЩЕ ОПИТАТ ГОСТИТЕ НА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“


Жителите на Севлиево и региона могат да представят своите погачи по време на фестивала


Хлябът отново е в центъра на фестивал "Семе българско", който ще се проведе в Севлиево на 20 и 21 април - Лазаровден и Цветница. Тази година организаторите си поставят амбициозната задача, с помощта на читалищата от севлиевските села, да покажат и разкажат за българската обредност, свързана с него. На гостите на фестивала ще бъдат показани ритуални погачи, които ние, българите, сме свикнали да приготвяме за различните празници и важни моменти в живота ни. Националния фестивал „Семе българско“ ще се проведе подкрепата на Община Севлиево.


Превърналият се в традиция конкурс „Никой не е по-голям от хляба” отново ще събере вкуса на домашно приготвения сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а рецептата на майстора-хлебар ще бъде разпространена. Донесете Вашите пити в неделя - 21 април, до 11 часа на сцената на фестивала в парк "Казармите".


62566


За втора поредна година младите хора от задругата "Дар Лимец", заедно с посетителите на събитието, ще замесят истински вкусен български хляб и ще разкажат за тънкостите при отглеждането на лимеца - най-древната храна на българите. Самите те са се посветили на това дело, отглеждайки доброволно лимец и споделяйки го безвъзмездно с всеки желаещ в името на истинския хляб. За гостите на фестивал "Семе българско" няма да е изненада, че в съботния ден Емил Елмазов от "Билкария" ще сподели тайните на древна българска практика, свързана с възстановяването и подобряването на каленността на дивите природни семена.


62565


"Не е случаен изборът на темата, свързана с хляба - не, защото не вярваме, че никой не е по-голям от него, а защото знаем, че завещаното от предците ни знание, можене и отношение към хляба, като събирателен център, е нещо, което всеки българин носи и живее, въпреки времето и мястото, на което се намира по света. Традициите на българите към най-ценното – хляба, винаги са били на особена почит сред нас. Очаквам наистина много хора да представят своите красиви кулинарни шедьоври по време на фестивала „Семе българско“, сподели и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.


62567


*** 


НА ФЕСТИВАЛА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“ ВСЕКИ ЩЕ МОЖЕ ДА СПОДЕЛИ ХУБАВИТЕ СИ МОМЕНТИ
В БЪЛГАРИЯ В СПЕЦИАЛНА КНИГА


Община Севлиево и организаторите са подготвили изненади и
разнообразни занимания за посетителите на фестивала


Книга, в която всеки посетител да напише какво за него е България, е една от новостите, които са подготвили организаторите на шестото издание на Националния фестивал "Семе българско". Той ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" с подкрепата на Община Севлиево.


Инициативата е наречена "За мен България е...", а екипът, стоящ зад събитието, вярва, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то това ще промени нас и нещата около нас, защото всичко зависи от избора ни! 


В рамките на тазгодишното издание на фестивала "Семе българско" са планирани редица дейности, с които да бъде привлечен интереса на посетителите към българското в различните му форми.


Етнологът Анелия Милушева ще направи възстановка на моминския обичай "Кумичене". Кумиченето е интересен пролетен обичай, срещан в миналото в различни райони на страната, като Плевенско, Еленско, Сливенско, Шуменско и др. Изпълнява се на Цветница (Връбница). С него приключват пролетните момински игри. В рамките на "Семе българско", под формата на игра и чрез приказно обяснение на самия обред, желаещите да участват момичета, ще имат възможността да се пренесат назад във времето, да свият свой собствен венец от върба и ритуално да го пуснат в реката, пък ще се види коя от тях кумица ще стане. Участието във възстановката не изисква специално облекло, но ако някой реши да облече своята народна носия, ще допринесе за празничното настроение и красотата на ритуала.


62434


Съхранените традиции, опит и знания ще споделят гостите на шестото издание на Национален фестивал "Семе българско" от българското училище в Лондон "Боянъ Мага". В рамките на събитието те ще реализират и ателие за бременни, в което канят всички бъдещи майки да усвоят различни изкуства, а за децата подготвят работилница, в която да се учат на моделиране с глина и на рисуване чрез наблюдение на природата. Учебното заведение е създадено през 2011 г., а днес учениците в са над 400 с 25 преподаватели. В училището се изучават български език, литература, история и география на България, природа, фолклор и изкуства: музика, пеене, рисуване, театър, калиграфия, занаяти, цигулка, пиано, виола, китара. чело. Училището дава възможност на своите ученици да се пренесат във времето на Кирил и Методий, да се опитат да напишат страница от техните древни книги – на старобългарски, за да усетят епохата и мисията на двамата братя и техните ученици.


62433


В ателие "Глаголица – свещената българска писменост" основателят на училището по българска култура в Сладка вода, автор на сайта www.historybg.info и автор на електронния учебник по български език за децата на българите от чужбина - www.bgezik.info - Койно Койнов ще запознае желаещите с историята на глаголицата - нейното създаване, разпространение, с образци от глаголически текстове. Ще обяснява за структурата на глаголицата, основната й форма, общите ѝ елементи с българската руническа писменост и с писмеността брахми. За най-любознателните Койнов е подготвил пера за писане и тушове, с които всеки, който желае ще може да напише кратък текст на глаголица.


62432


За децата-посетители на фестивала тази година ще се грижат приятелите от сдружение "Занимания за знания". През двата фестивални дни те ще реализират работилница, в която децата да сглобяват къщички за птички, след което да ги боядисват с подбрани бои на водна основа. Освен това ще организират и ателие за изработване на цветя от хартия, както и такова за рисуване на камъни, които да разказват история - известна приказка или пък популярно събитие. Сдружението е предвидило занимания и за най-малките деца - дървени къщички, в които те да се забавляват, творейки - работилница-сервиз за коли за момчетата, а другата - зеленчуков пазар и бар с лимонада, подходяща за малките дами. Сдружение "Занимания за знания" - Севлиево е кауза, която цели да популяризира дейности за активно и осмислено спомагане на ранното детско развитие извън детската градина и училището. Чрез структурирани занимания като курсове, семинари и обучения да се насърчи осъзнатото родителство и проактивния подход към децата.


***


Демонстрации на приготвяне на храни и продукти за дома
по време на шестото издание на национален фестивал "Семе българско"


Приготвяне на ръчен кашкавал ще демонстрира технологът Мина Варджиева в рамките на шестото издание на фестивал "Семе българско", който ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево. Възстановката на технологията, позната по нашите земи от началото на XIX век, ще покаже процеса на приготвяне на вкусното българско жълто сирене, направено не от пастьоризирано, а от прясно мляко.


Варджиева казва, че вкусът на този вид кашкавал е неповторим и направата му изисква майсторлък. Споделя, че тайната на качествата му се крие в уникалната микрофлора, с която разполагаме в България, най-вече заради двете млечно-кисели бактерии, с които се славим по света. Освен с кашкавал, Варджиева ще зарадва гостите на фестивала и с демонстрация на направата на ястието "бял мъж", използвайки продукти от нейното собствено стопанство, разположено между старозагорските села Ягода и Ръжене. 


62154


Към вкуса на ръчно приготвения кашкавал всеки посетител на събитието ще може да прибави и неповторимия аромат на прясно изпечен хляб от лимец. Доброволците от задругата "Дар лимец" отново ще са в парк "Казармите" със своята подвижна пещ, за да предават своето знание за най-древното жито на българите и да замесят заедно с гостите на фестивала истински хляб.


По време на фестивала Красимира Пенева пък ще покаже как да си приготвим сапун в домашни условия, който да бъде полезен за кожата ни и същевременно да е изработен от аромати на наш вкус . За приготвянето на сапуните тя използва различни базови и етерични масла, натурални оцветители и добавки, билкови извлеци.


Изкуството да създаваш красота от кожа ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе.  В България той е получил майсторското си свидетелство и е член на Задругата на народните художествени занаяти. Сред произведенията му могат да се видят чаши, бутилки, кутии за ядки, плодове и сладки, чинии, лампи.


62156


Майстор Георги Тодоров, който е член на Занаятчийската камара в Русе, пък ще покаже изкуството на иконописта. Ще бъде реализирано ателие, в което всеки ще може да се докосне до глаголицата, да я усвои и да разгадае какво се крие зад тази оригинална графична система, която днес гордо наричаме първата българска азбука. 


И тази година във фестивала ще вземат участие четири талантливи дами от Велико Търново, които ще покажат плетене на дантела тип "фриволит", плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.


62155


Как се правят върбови свирки и как да си оплетем кошници също ще научим от шестото издание на фестивал "Семе българско". За  любителите на приложното изкуство врати на събитието ще отвори грънчарското ателие на Росица Занкова, в което всеки желаещ може да направи свой глинен съд и да го отнесе в дома си.


И още много изненади подготвят организаторите на фестивал "Семе българско", за да дадат възможност на всеки посетител - със сърце и с ръце - да се докосне до традиционни храни, занаяти, обичаи и да отнесе в дома си ястие, предмет или усещане за българското!


Защото, по време на събитието, от кълна до върха - всичко ще е българско.


Заповядайте на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево!


***


ДОМ ЗА СЕМЕНА ОТВАРЯ ВРАТИ В ПАРК "КАЗАРМИТЕ" В СЕВЛИЕВО


Шестото издание на националния фестивал "Семе българско" продължава традицията да съхранява и предава на поколенията българското в различните му измерения. Събитието ще се проведе в Севлиево, в парк "Казармите" на едни от най-хубавите празници - Лазаровден и Цветница /20 и 21 април 2019 г./.


Новата инициатива - "Дом за семена" -  отправя предизвикателство към всички, които могат и искат, да донесат, оставят и вземат за своите градини или балкони, семена от български сортове в специално монтираната инсталация в парк "Казармите" в Севлиево. Така, всеки от нас, споделяйки своето имане, ще се превърне в пазител на българските семена и вкусове, в защитник на духа български и във вярващ в каузата, че, ние, българите, сме силни, можещи и творящи, когато пазим завещаното от предците ни.


Шестият национален фестивал "Семе българско" ще премине под мотото "Ние сме България". Организаторите на събитието вярват, че земята на България е като парченце от Рая и ще пребъде чрез своите семена, чрез своите деца, чрез своята култура, бит и традиции. За тазгодишното издание на събитието ще бъде изработена книга, в която всеки посетител ще може да напише какво за него е България. Екипът на фестивала смята, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то България ще пребъде.


И тази година организаторите на националния фестивал са подготвили богата музикална програма, десетки инициативи, изложение на български продукти, демонстрации, конкурси, изложби, благотворителни каузи и множество предизвикателства към нашата принадлежност и дух.


В рамките на двата фестивални дни, на сцената в парк "Казармите", ще се изявят ансамбъл „Тракия“, Илия Луков, Яница, ансамбъл „Развитие“, оркестър „Севлиево“, ДФА „Габровче“ , ФТФ „Боженци“ , Работилница за народни танци „Бяла Българка“, талантливите изпълнители на вокалите формации "UpStreem Voices” и "Децата на Севлиево", читалищни състави, даровитите деца от детските градини и училища в Севлиево. И всичко това - в името на българския дух и принадлежност.


Фондация „Искам бебе“ отново са партньори на фестивала, а севлиевските деца, за шеста поредна година, ще творят с ръце и със сърце в името на живота на тема „Цветни детски мечти“, за да може благотворителният базар да събере средства и, дай Боже, дарените пари на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми да бъдат повод за най-великото чудо – човешки живот.


В първия фестивален ден ще бъде представен обичаят "Лазаруване", свързан с традициите по нашите земи. Тази година по време на събитието ще бъде показана и българската обредност, свързана с хляба. А родолюбиви нашенци ще представят изложби, свързани с неповторимо красивата природа на страната ни, с изяществото на българките, с уникалните ни народни носии.


Фестивалът се организира с подкрепата на „Идеал Стандарт - Видима“ АД , а домакинът на събитието – Община Севлиево, в лицето на кмета д-р Иван Иванов, обещава, заедно с инициаторите, неговото шесто издание да ни даде повод не само да си спомним кои сме, но и да изпитаме гордост, че сме българи.  Защото на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево, от кълна до върха, ВСИЧКО ЩЕ Е БЪЛГАРСКО!


***