10 забележителности в Габровска област

  • 10 забележителности в Габровска област
    10 забележителности в Габровска област

Този път решихме уикенд забележителностите да не са само в един град, а в цяла област! В случая това е Гарбовска област. Към нея се включват общините Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево. Това само по себе си трябва да ви подсказва, че ви очакват много интересни местенца за откриване. Вижте какво можете да разгледате в рамките на 1-2 дни, къде да се разходите и да заведете приятелите си.

Дряновски водопад

Дряновският водопад е разположен на река Андъка, до пещерата Бачо Киро, в района на град Дряново. До него се стига от Дряновския манастир по добре обозначената Дряновска екопътека. Височината на водния пад е приблизително 5 метра. Препоръчително е да бъде посещаван през пролетта, защото тогава е най-пълноводен и впечатляващ.

10 забележителности в Габровска област

Село Боженци

Село Боженци е архитектурен резерват, привличащ с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради. Днес повече от 100 къщи са запазени в автентичния им вид. Няколко от тях са превърнати в музеи. Има етнографска експозиция от ХVІІІ век. Представен е и битът на местните хора от ХІХ в. Според една от легендите болярката Божана е извела преди повече от шест века братята и синовете си от Търновград. Дошли на територията на днешното село, построили малко селце, което и до днес е кръстено на нея.

10 забележителности в Габровска област
Снимка: Боряна Кръстева

Местност Узана

Местността е разположена на прехода между Централен Балкан и Източна Стара планина, в географския център на България, на 22 км южно от Габрово. Прекрасна е за почивка и разходка сред природата. Там можете да си наберете гъби, горски плодове и лековити билки. Има богато и уникално биоразнообразие. Ще видите различни видове дъб, акация, липа, ясен, явор, бял и черен бор, смърч, много лекарствени растения и вековни букови гори, а от животните се срещат вълци, мечки, сърни, благородни елени, диви свине. Всяко лято тук се провежда екофестивалът Узана поляна фест. През зимата пък можете да покарате ски в Узана.

10 забележителности в Габровска област
Снимка: Узана Поляна Фест

Соколски манастир ”Успение Богородично”

Манастирът получава името си заради соколите, обитавали процепите на скалните стени в околността. Днес манастирът е действащ с църква, жилищни и стопански сгради. В двора му има чешма, изградена от Кольо Фичето. Манастирът е основан в началото на 1833 г. от двама монаси от Троянския манастир. В началото те изграждат малка дървена църква, а след това на същото място, с помощта на селяните от близките села, построяват настоящия храм.

10 забележителности в Габровска област

ЕМО "Етър"

Това е първият в България музей на открито. В него ще видите копия на къщи, работилници, дюкяни от ХVІІІ – ХІХ век, предмети от бита и традиционни носии. В занаятчийските работилници пред вас ще бъдат изработени предмети по автентични технологии, а докато се разхождате по калдъръмените улички, ще ви преследва ароматът на топъл симид. Разгледайте единствената сбирка на автентична техника, действаща на вода: воденици, тепавица, валявици. Комплексът е намира само на 8 км от Габрово.

10 забележителности в Габровска област
Снимка: Нели Апостолова

Национална Априловската гимназия

Тя носи името на своя създателя – Васил Априлов. С построяването ѝ през 1835 г. се поставя началото на българското светско училище. Днес в сградата има действащо училище и Музей на образованието, който представя българското образователно дело от ІХ век до днес. Ще видите личната библиотека на Васил Априлов, учебници, документи, снимки и принадлежности за писане. В една от залите е направена възстановка на класна стая от взаимопомощно училище.

10 забележителности в Габровска област

Музей "Дом на хумора и сатирата"

Домът на хумора и сатирата със сигурност ще ви усмихне! Там ще видите себе си по различен начин в кривите огледала, ще се посмеете на много вицове, ще се снимате с фигурата на габровската котка с отрязана опашка и ще имате възможността да се маскирате с карнавален костюм. Тук ще научите за изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, веселите празници и маскарадни традиции по света. Сградата е изградена върху стара кожарска фабрика през 1972 г. Намира се до автогарата в Габрово.

10 забележителности в Габровска област

Дряновска екопътека

Пътеката започва от Дряновския манастир. Преминава покрай пещерата Бачо Киро, през местността Боруна, където се намира и нос Боруна и завършва в село Долни Върпища. Въпреки че не е много дълга, тя впечатлява с разнообразни релефни форми - скални ниши, скални венци, пещери, пластови стъпала, водопади, прагове, еворзионни котли и въртопи. Преходът е около 3 часа, с ниско ниво на трудност. Най-подходящо време за преминавате е от април до октомври.

10 забележителности в Габровска област

Крепост Стринава

Крепостта Стринава се намира на плато, разположено на около 2 км югозападно от град Дряново. Площта му е около 6 кв. км и е заобиколено отвсякъде с отвесни скали. В северната му част могат да се видят останки от няколко сгради.

10 забележителности в Габровска област

Килифаревски манастир "Рождество Богородично"

Килифаревският манастир е български православен девически манастир, който се намира по поречието на река Белица, до град Килифарево, на 12 км от Велико Търново. Манастирът е основан през 1348 г. с подкрепата на цар Иван Александър. По-късно, когато османските турци превземат Търново, разрушават и манастира. През 1718 г. храмът отново е издигнат на същото място, над останките на стария. Манастирската църква "Свети Димитър" е построена от Кольо Фичето. В нея се намират няколко ценни икони, най-известна от които е иконата на Иван Рилски с житието му.

10 забележителности в Габровска област

***