25 интересни факта за Миланското Дуомо

  • 25 интересни факта за Миланското Дуомо
    25 интересни факта за Миланското Дуомо
  • 25 интересни факта за Миланското Дуомо
    25 интересни факта за Миланското Дуомо
  • 25 интересни факта за Миланското Дуомо
    25 интересни факта за Миланското Дуомо

Миланската катедрала, известна като Дуомо, е една от най-емблематичните забележителности в Милано и символ на града.

Готическа архитектура: Дуомото е изключителен пример за готическа архитектура, характеризираща се със своите островърхи арки, летящи контрафорси и сложни каменни резби.

25 интересни факта за Миланското Дуомо
Снимка: pixabay.com

Строеж: Строежът на Дуомото започва през 1386 г. под ръководството на архиепископ Антонио да Салуцо и отне почти шест века, за да бъде завършен.

Мраморна фасада: Екстериорът на Дуомото е облицован с мрамор Candoglia, розов камък, добиван от планините близо до езерото Маджоре.

Голям размер: Дуомото е една от най-големите църкви в света, с размери от 157 метра дължина, 92 метра ширина в трансепта и височина от 108,5 метра до върха на главния шпил.

Статуи и скулптури: Екстериорът на Дуомото е украсен с над 3400 статуи и безброй скулптури, изобразяващи библейски сцени, светци и други религиозни фигури.

Главен шпил: Главният шпил на Дуомото, увенчан с позлатена бронзова статуя на Дева Мария, е една от най-разпознаваемите характеристики на катедралата.

Тераси: Посетителите могат да се изкачат до терасите на Дуомото за панорамна гледка към Милано и околностите. Има 1212 стъпала до върха, но има и асансьор за тези, които предпочитат да не се изкачват.

Музей Дуомо: Музеят Дуомо (Museo del Duomo) съхранява колекция от артефакти, скулптури и произведения на изкуството, свързани с историята и конструкцията на катедралата.

Готически интериор: Интериорът на Duomo включва извисяващи се сводести тавани, витражи и сложно издълбани каменни детайли.

Колони на кораба: корабът на Дуомото се поддържа от 52 масивни колони, всяка от които представлява различен светец.

Главен олтар: Големият олтар на Дуомото е украсен с великолепен балдахин (циборий), изработен от бронз и мрамор.

Крипта: Под Дуомото се намира криптата, в която се съхраняват останките на Свети Чарлз Боромео, видна фигура в католическата църква и бивш архиепископ на Милано.

Galleria Vittorio Emanuele II: Дуомо се намира в непосредствена близост до Galleria Vittorio Emanuele II, един от най-старите търговски центрове в света, известен със своята елегантна архитектура и луксозни бутици.

Реставрация: Дуомото е претърпяло няколко реставрационни проекта през годините, за да запази своята структурна цялост и красота, включително обширни дейности по почистване и ремонт на мраморната фасада.

Символ на Милано: Дуомото се смята за символ на Милано и е изобразено на видно място в герба на града.

Посетители: Дуомото привлича милиони посетители от цял ​​свят всяка година, което го прави една от най-посещаваните туристически атракции в Италия.

Археологически обект: Под Дуомото археолозите са открили останките от древен римски баптистерий и други структури, датиращи от римско време.

Религиозни служби: Дуомото е активно място за поклонение, където се провеждат ежедневни религиозни служби, включително литургии, сватби и кръщенета.

Произведения на изкуството: Интериорът на Дуомото е украсен с множество произведения на изкуството, включително картини, скулптури и гоблени, от известни художници като Джан Паоло Ломацо, Джован Пиетро Лазаня и Джован Батиста Креспи.

Камбанарии: Дуомото има пет камбанарии, най-високата от които е с височина над 108 метра и съдържа най-голямата камбана на катедралата, наречена „Pasquareccia“.

Летящи опори: Екстериорът на Duomo включва сложни летящи опори, които помагат да се поддържа тежестта на конструкцията и да се разпределя равномерно.

Обект на световното културно наследство: През 1980 г. Дуомото, заедно с други забележителности в Милано, е обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО като признание за неговото културно и историческо значение.

Катедралата Света Богородица от Рождеството: Официалното име на Дуомото е Катедралата Света Богородица от Рождеството (Cattedrale di Santa Maria Nascente).

Великденска процесия: Всяка година на Великденската неделя в Дуомото се провежда тържествена процесия, известна като „Rito della Scorsa“, възпроизвеждаща срещата между Възкръсналия Христос и Дева Мария.