30 любопитни факта за Британския музей

  • 30 любопитни факта за Британския музей
    30 любопитни факта за Британския музей
  • 30 любопитни факта за Британския музей
    30 любопитни факта за Британския музей
  • 30 любопитни факта за Британския музей
    30 любопитни факта за Британския музей
  • 30 любопитни факта за Британския музей
    30 любопитни факта за Британския музей

Британският музей се намира в Лондон, Англия, и е един от най-старите и престижни музеи в света.

Създадена е през 1753 г., основно въз основа на колекциите на лекаря и учен сър Ханс Слоун.

30 любопитни факта за Британския музей
Снимка: pixabay.com

Оригиналната колекция на музея включва над 71 000 предмета, вариращи от книги, ръкописи и природни образци до антики от различни култури.

Колекцията на Британския музей обхваща над два милиона години човешка история, изкуство и култура от целия свят.

Музеят е известен със своята обширна колекция от египетски артефакти, включително Розетския камък, който изигра решаваща роля в дешифрирането на йероглифите.

Друг акцент в египетската колекция на музея е мумията на Клеопатра.

В Британския музей се съхраняват и Elgin Marbles, колекция от класически гръцки мраморни скулптури, които първоначално са украсявали Партенона и други сгради на Атинския акропол.

Колекцията на музея от месопотамски артефакти е сред най-изчерпателните в света, включваща предмети от древни цивилизации като Шумер, Асирия и Вавилония.

Освен това има значителна колекция от древни персийски артефакти, включително цилиндъра на Кир, считан за един от най-ранните примери за декларации за правата на човека.

30 любопитни факта за Британския музей
Снимка: pixabay.com

Отделът за щампи и рисунки на музея притежава една от най-обширните колекции от графично изкуство в света, с над два милиона произведения.

Колекцията от азиатско изкуство на Британския музей включва произведения от Китай, Япония, Корея, Индия и Югоизточна Азия, обхващащи хиляди години история и художествени стилове.

В него се помещава и огромна колекция от африканско изкуство, представяща разнообразните култури и художествени традиции на континента.

Отделът за монети и медали на музея съдържа една от най-изчерпателните нумизматични колекции в света, с над един милион предмета.

Британският музей има специален отдел за консервация и научни изследвания, който работи за запазване и изучаване на колекциите на музея.

Музеят предлага широка гама от образователни програми и ресурси за посетители от всички възрасти, включително лекции, семинари и обиколки с екскурзовод.

Входът в Британския музей е безплатен, което го прави достъпен за хора от всички сфери на живота.

Големият двор на музея, проектиран от архитекта Норман Фостър, е най-големият покрит обществен площад в Европа.

Читалнята на Британския музей, първоначално проектирана от архитекта Сидни Смирке, беше известен интелектуален център в Лондон и служи като работно пространство за известни учени и писатели, включително Карл Маркс и Вирджиния Улф.

Колекцията на музея непрекъснато нараства чрез придобивания, дарения и археологически разкопки.

Британският музей изигра значителна роля в развитието на археологията и изучаването на древните цивилизации, особено през 19 век.

Обширната библиотека на музея съдържа над осем милиона тома, което го прави една от най-големите библиотеки в света.

Британският музей е домакин на множество специални изложби на широк спектър от теми, привличащи милиони посетители всяка година.

Уебсайтът на музея предлага виртуални обиколки, онлайн колекции и образователни ресурси, позволяващи на хора от цял свят да изследват неговите фондове от разстояние.

През годините Британският музей се сблъсква с противоречия, особено по отношение на реституцията на културни артефакти в страните им на произход.

Въпреки тези противоречия, Британският музей остава една от най-популярните туристически атракции в Обединеното кралство и символ на културното наследство на Великобритания.

Колекцията на музея е организирана в няколко отдела, всеки от които се фокусира върху определен географски регион или период от време.

Колекцията на Британския музей включва предмети с огромно историческо и културно значение, като съкровището в Сътън Ху, шахматните фигури на Луис и Мухъл Кейп.

Галериите на музея са подредени тематично, което позволява на посетителите да изследват различни аспекти от човешката история и култура.

Британският музей си сътрудничи активно с музеи и културни институции по света, като участва в изложби, изследователски проекти и културен обмен.

Британският музей се ангажира да насърчава разбирането и оценяването на разнообразните световни култури и наследство, насърчавайки диалога и взаимното уважение между хора с различен произход.