5 факта за „Нотр Дам“, които не знаеш (част 2)

  • 5 факта за „Нотр Дам“, които не знаеш (част 2)
    5 факта за „Нотр Дам“, които не знаеш (част 2)

КатедралатаНотр Дам дьо Пари е строена между ХІІ и ХІV в. и има огромна историческа стойност, не само за Франция, но и за целия свят.

Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон.

Вижте някои инересни факти за нея:

1. Приносът на Наполеон и Виктор Юго за спасяването на „Нотр Дам“

Когато Наполеон Бонопарт решава да се короняса за император през 1804 г. в „Нотр Дам“, тя е в доста лошо състояние. Вековете упадък и нанесените от революцията щети я довеждат до ръба на разрухата. Именно Наполен връща статута ѝ на черква и провежда церемонията си нея. Обичаният френски писател Виктор Юго също има огромен принос в това „Нотр Дам“ да е един от символите на Париж. В романа си „Парижката Света Богородица“ (1831 г.) той използва сградата като персонификация на самата Франция и голямата ѝ популярност води до организирането на акции за възстановяването на храма.

2. Чудовищата по двете главни кули

Гаргойлите и химерите, поставени по ъглите на катедралата, са там от от средата на ХІХ в., въпреки че са представители на готическата епоха. Поставянето им е вдъхновено от тяхното нееднократно споменаване в романа „Парижката Света Богородица“ на Юго.  

3. Кулата „Стрелата“

На върха на най-високата кула на храма, наричана „Стрелата“, има петел, той няма само декоративна стойност. През 1935 г. три реликви (предполагаемо парче от короната от тръни на Христос, както и миниатюрни останки от Св. Дени и Св. Женевиев (двамата светци-зикрилници на града) са вкарани в металното тяло на птицата. Оттогава се носи мълвата, че идеята е била да се създаде един вид „свещен“ гръмоотвод, който да пази богомолците вътре в храма.

4. Органът в храма е най-големият във Франция

Органът в „Нотр Дам“ има повече от 8000 тръби (някои останали още от ХVІІІ в.) Съмнения по въпроса, разбира се, съществуват, но след сегашния пожар това няма как да бъде установено, тъй като той е напълно изпепелен.

5. Нулевата точка

Тълпите от туристи обикновено не забелязват нещо, което се намира край катедралата - обозначаващ надпис със звезда с осем лъча, вписани в камък. Надписът гласи „Нулева точка на пътищата във Франция“. Тя се използва за измерване на разстоянията между Париж и другите населени места във Франция и е поставена там през 1924 г.