Асенова крепост или как съжителстват различните култури?

  • Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
    Асенова крепост или как съжителстват различните култури?

Една от забележителностите, които не бива да пропускате, в случай, че сте попаднали в Родопите, е Асеновата крепост.

Намираща се на 3 км южно от Асеновград, на около 20 км от Пловдив в посока Смолян, тя е една от най-добре запазените крепости в България. Разположена е високо над левия бряг на река Асеница, върху скалист терен, с площ 12 дк. Със своите стръмни склонове, които се издигат над реката, мястото е недостъпно от три страни. Има сведения за присъствието на древните траки в този район, както и следи от римляни и византийци, които по-късно са обитавали местността. Най-интересен обаче е периодът, през който крепостта е била в пределите на Средновековна България под управлението на цар Иван Асен II.

Първоначално крепостта е била с доста по-малки размери и е изпълнявала функцията на кула, защитаваща прохода от Беломорието към Пловдив. През 1204 г. е превзета от кръстоносците, като така попада под владение на белгийския рицар Рене дьо Три. Той успява да устои на 13-месечната обсада на цар Калоян, като накрая е спасен от графа на Шампания - Жофроа дьо Вилардуен.

Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
Снимка: wikipedia.org

Малко известен факт е, че преди да стане популярна като Асенова, тя се е наричала Петричка крепост. Това име произлиза от гръцката дума за камък “петрос”. Две села са се обособили на тази територия – Петрич и Станимахос. По-късно село Станимахос се превръща в град (XIII век). Днес той се нарича Асеновград. Село Петрич пък е просъществувало до XIV век.

През Средновековието крепостта претърпява сериозни промени, като най-големите са по времето на Иван Асен II, поради което днес тя носи името му.

След дългогодишни разкопки, в наши дни е изяснено, че в средновековния замък са се помещавали жилищни сгради, две водохранилища и крепостна кула. Според писмени сведения след смъртта на султан Баязид през 1402 г., двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи започват да воюват за престола. Муса се отбранява в крепостта Петрич, но не издържа дълго, и в крайна сметка се предава. След тази случка крепостта е срината със земята, защото вече нямала никакво стратегическо значение.

Асенова крепост или как съжителстват различните култури?
Снимка: wikipedia.org

По странно стечение на обстоятелствата църквата “Св. Богородица Петричка” остава непокътната. Именно тя е сочена за най-голямата забележителност на територията на крепостта (построена е през XIII век.) Представлява двуетажна сграда, като се счита, че същинската църква е била на втория етаж. Впечатляващи са стенописите, част от които са се запазили и до днес. Цялостната архитектура, както и фасадата на храма, е образцов пример за културно наследство. През 1991 г. е направена основна реставрация.

В наши дни, както църквата, така и цялата крепост са обновени. Изградена е бетонна пътека, а парапети и стълби помагат на посетителите за по-лесното им придвижване. По цялата пътека могат да бъдат видени дървени макети на различни старовремски оръдия. На едно от най-високите места е поставен телескоп, през който може да бъде видян Асеновград. Тук също се намира и площадката, от която се открива прекрасна панорамна гледка.

В случай, че решите да се разходите до Асеновата крепост, може би ще ви е полезно да знаете, че мястото разполага с паркинг. Освен това крепостта е част от 100-те национални туристически обекта, така че се подгответе да си вземете печат в музея, намиращ се до входа на крепостта.

Автор: Вероника Иванова