Белоградчишката крепост - новият макет в Парка на миниатюрите

  • Белоградчишката крепост - новият макет в Парка на миниатюрите
    Белоградчишката крепост - новият макет в Парка на миниатюрите

Вече можете да видите умалено копие на Белоградчишката крепост и скалите около нея в Парка на миниатюрите „Търновград  - духът на хилядолетна България“, под крепостта Царевец във Велико Търново.

Макетът е най-новото попълнение на колекцията Мини България, в която вече са представени над 67 исторически и природни забележителности от цялата страна.

Миниатюрата на Белоградчишката крепост и Белоградчишките скали са изработени на място в парка от екип украински макетчици. Времето, необходимо за направата им, бе два месеца.

Белоградчишката крепост е построена по времето, когато тези територии са били в пределите на Римската империя. За издигането ѝ са използвани естествените скални форми, които на места достигат 70 метра височина. На практика крепостни стени са били построени само от северозапад и югоизток. Те са с дебелина над 2 метра в основата си, а на височина достигат до 12 метра. Съществуват три отделени един от друг крепостни двора, които се свързват помежду си посредством крепостни порти.

Белоградчишките скали са изумителни скални образувания, които се разпростират на 30 км около град Белоградчик. Най-известни обаче са тези около едноименната крепост. Те са се образували преди около 230 млн. години. Местните са измислили легенда за всеки камък с причудлива форма.

Белоградчишката крепост - новият макет в Парка на миниатюрите

През март в парка под крепостта Царевец бяха експонирани макетите на софийската митрополия църквата "Света Неделя“, Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“, Троянския манастир „Успение Богородично“ и  Доходното здание в Русе. Разширяването на сбирката продължава с изработване на нови миниатюри, включително и на задгранични български исторически паметници. Макетите, изработени по фотометрични заснемания от PVC, са в мащаб 1:25 и са експонирани на открито през цялата година.

Като подарък на Празника на детето, 1-ви  юни, от 12,00 до 14,00 ч. всеки малък посетител в парка ще получи безплатен сладолед.

***