Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)

  • Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)
    Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)

 Срещаме ви с един човек, който има дълбока връзка с Азия – Диана Маринова.

Тя е първата българка, осиновила виетнамче преди 13 години. Само преди месец се върна от Борнео, където снима филм за острова, джунглата, шаманите бобохизан и морските номади. За всичко това Диана разказа специално пред Peika.bg.

Докоснете се до тази необикновена и мъдра култура, и както казва Диана, не забравяйте, че: „Любовта поражда любов“!

Кога беше последното ти пътуване до Азия?

През април месец бях на остров Борнео. При първото ми посещение там моят местен водач Брендън ми разказа много вълнуващи неща за духовете на джунглата, за шаманите бобохизан и за морските номади. Поисках отново да се докосна до тях. Върнах се в Борнео, за да направя филм за всички тези мистични неща. Подготвях се много за това пътуване. Накрая си запазих билети до Азия, без да знам дали наистина ще успея да се срещна с тези хора, тъй като те са затворена общност и са непредвидими. Самият Брендън ми сподели, че той, в 40-годишния си живот, е присъствал само веднъж за церемония на шаман бобохизан и то само за няколко минути, защото не се допускат външни хора.

Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)
Снимка: Диана Маринова

А теб как те допуснаха до церемонията?

Брендън прие моята молба да видя бобохизан и да присъствам на техен ритуал присърце. Самият той не знаеше как ще стане това. Когато обаче нещо е орисано да се случи, сякаш се отваря зелен коридор и всички хора се включват с цялата си енергия и желание да помогнат. Брендън случайно чува, че в едно от селцата има автентичен шаман. Започва да се чуди как да се свърже с него. Докато си мисли това, среща непознато момиче. Заговарят се и се оказва, че тя живее в селото на шамана. Той я пита:
- Познаваш ли го?
- Амии да – отговаря тя.
- Как мога да се видя с него?
- Дай ми твоя телефонен номер. Шаманът ще ти се обади,
ако прецени.

Брендън дава номера си. Минават се месеци и нищо не се случва. Един ден обаче шаманът му се обажда и казва: Ти си искал да доведеш твоя притялка от Европа, която има интерес към нас и иска да види нашия ритуал. Тъй като ще го изпълняваме пред Асоциалията за опазване на културното наследство и пред две телевизии, един час ще бъдем отворени за външни хора. Ако искате, заповядайте и вие.“

Когато Бреднъд отива да се запознае със шамана, за да се убеди, че наистина ще ни допусне, той вижда същото момиче, което му поиска телефонния номер. Оказало се, че тя е помощничка на шамана. Казва се Едем. Тя има много интересна история.

Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)
Снимка: Диана Маринова

Каква е тя?

До преди две години това момиче е било момче. На сън му се присънва една починала бобохизанка и му казва, че ще влезе в неговото тяло и ще продължи да упражнява шаманството. И наистина, в продължение на 2 години, пред очите на хората, той се превръща от мъж в жена. Сега Едем е с дълга коса, пееше и се движи като истинска жена.

Разкажи ми за шамана, с който си се срещнала. Какъв е той?

Шаманите бобохизан са посредници между духовния и земния свят. Общуват с Пазителите на природата. Те са толкова силни, че влияят не само на природата, но и нашата енергетика, лекуват болести, но могат и да ни блокират, ако имаме негативно отношение към техния свят. Бобохизан още от деца развиват специални способности за свързване с Пазителите. Те могат да контактуват с този невидим свят. Бобохизаните са 7 нива, а шаманът, с който се срещнах – Мелвин, е 6-то ниво. Интересното е, че той беше сравнително млад – колко 50-годишен, с посребрели коси. Рядко срещано е шаманът да е мъж, в повечето случаи са жени.

Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)
Снимка: Диана Маринова

Какво представляват шаманските ритуали, на които присъства?

Ритуалите продължават три дни и на тях присъства семейството на шамана. Сред тях често има лечители и ясновидци. Всички те са облечени със шамански дрехи. Нас ни допуснаха само за час. Ритуалът се води от шамана и двама негови помощници – мъж и жена. Жената всъщност е Едем. Тя пее с ангелски глас. Всички са обръщат с лице към джунглата и чакат да настане залез слънце, за да започнат с ритуала. Шаманът и помощниците му използват различни предмети по време на самия ритуал като нож, пръчки, купа с ориз. Тази церемония се извърша, когато е жътвата на ориза – най-свещеният празник за тях. Те молят за плодородие, извиняват се, че ще наранят оризовите зърна, когато ги смелят на брашно. За някой това може да звучи странно, но отношението им към храната е идентично с отношението на старите българи към хляба.

Когато слънцето започва да пада, те се изправят и запяват, а шаманът държи в ръцете си топка коренище. Постепенно той започва да изпада в транс. Цялото семейство се нарежда един зад друг в кръг и всеки слага ръцете си на раменете на човека пред него. Правят енергиен кръг и танцуват. Ритъмът се задава от шамана. След това всички сядат и той започва да говори с гърлен глас. Пазителите се вселяват в него и говорят чрез него. Те казват: Не можете да ни заблудите. Не е важно какво казвате, защото ние виждаме във вас. Знаем във всеки един момент какво си мисли всеки от вас.“

Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)
Снимка: Диана Маринова

Ти успя ли да поговориш със шамана след ритуала?

Да, за моя огромна чест и удоволствие, успях да го попитам няколко неща. Едно от тях беше: Какво е тяхното послание за нас хората?“. Той отговори: Много са тъжни, защото хората сме нарушили баланса и живеем на една болна земя. Нейните тръпки са земетресенията, нейната температура е глобалното затопляне, нейната настинка са наводненията и цунамитата, тя боледува. Тези бедствия ще стават все повече и повече“. Пазителите казват: Ние съзнаваме, че вие вече не сте хората от природата, имате друг живот, но това не ви оправдава. Вие можете, живеейки другия си живот, да спазвате баланса с природата, защото тя ще ви накаже“. Въпреки всичко накрая казаха: Ние ви благославяме!“.

Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)

Защо мислиш, че шаманът те допусна до себе си?

Всички много ми благодариха, най-вече той, че съм повярвала, че съм довела хора да ги видят, защото ще предадем техните послания, както правя аз в момента. Който има уши да слуша, него го направи. Дори това да е един човек, има смисъл. Най-големият грях е да не говорим за тези неща. Освен това шаманът ни допусна, защото тези автентични ритуали ще съществуват само още 6-7 години, след това ще изчезнат, защото вече няма приемственост.

А защо няма приемственост?

Защото цивилизацията е сложила тежки си крак там. Губи се автентичността. Всички тези ритуали се изпълняват вече само като атракция. Повечето, които се представят за шамани, са актьори, които разиграват театър пред туристите. Истината е, че на острова има 5-6 автентични шамани бобохизан и най-вероятно те ще са последните...

Диана Маринова за пътуването ѝ до Борнео: Любовта събужда любов! (част 1)

Очаквайте втора част на разговора ни с Диана, в който тя ще ни разкаже за джунглата и необикновените морски номади.

Снимки: Диана Маринова

***