Ханой в 30 любопитни факта

  • Ханой в 30 любопитни факта
    Ханой в 30 любопитни факта
  • Ханой в 30 любопитни факта
    Ханой в 30 любопитни факта
  • Ханой в 30 любопитни факта
    Ханой в 30 любопитни факта

Ханой е столицата на Виетнам и вторият по големина град в страната по население след град Хо Ши Мин (бивш Сайгон).

Градът се намира в северната част на Виетнам, разположен на десния бряг на Червената река.

Ханой в 30 любопитни факта
Снимка: pixabay.com

Ханой има богата история, която обхваща повече от хиляда години, като произходът му датира от древното кралство Đại Việt.

Първоначално известен като Thăng Long, което означава „Възходящ дракон“, Ханой по-късно е преименуван на Đông Đô, което означава „Източна столица“, по време на управлението на династията Lý.

Името Ханой, което означава „Между реките“ или „Вътрешността на реката“, е прието през 1831 г. по време на династията Нгуен.

Ханой е бил столица на Френски Индокитай от 1902 до 1954 г. по време на колониалния период.

Градът е бил столица на Северен Виетнам от 1954 до 1976 г. и става столица на обединения Виетнам след обединението на страната през 1976 г.

Старият квартал на Ханой, известен още като „36-те улици“, е исторически квартал, характеризиращ се с тесни улички и традиционна виетнамска архитектура.

Имперската цитадела Thăng Long, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е древен крепостен комплекс в Ханой, датиращ от 11 век.

Езерото Hoàn Kiếm, разположено в сърцето на Ханой, е живописна забележителност, заобиколена от паркове, храмове и исторически паметници.

Храмът на литературата (Văn Miếu), построен през 1070 г., е първият национален университет на Виетнам и символ на образователното наследство на Ханой.

Ханой е известен със своята оживена култура на улично хранене, предлагаща разнообразна гама от местни деликатеси като phở (супа с юфка), bánh mì (виетнамски сандвич) и bún chả (свинско на скара с юфка).

Пагодата с един стълб (Chùa Một Cột) е исторически будистки храм в Ханой, известен с уникалния си архитектурен дизайн, наподобяващ лотосов цвят.

Затворът Hỏa Lò, известен също като „Ханой Хилтън“, е бивш френски колониален затвор и по-късно лагер за военнопленници, използван по време на войната във Виетнам.

Операта в Ханой, построена по модела на Опера Гарние в Париж, е известно културно място, където се провеждат оперни, балетни и музикални представления.

Мостът Long Biên, минаващ над Червената река, е емблематичен символ на устойчивостта на Ханой, преживял войни и природни бедствия от завършването му през 1902 г.

Президентският дворец (бивша резиденция на генерал-губернатора) е елегантна френска колониална сграда, където Хо Ши Мин е живял и работил по време на президентството си.

Ханой е дом на множество музеи и галерии, включително Националния исторически музей на Виетнам, Музея на етнологията на Виетнам и Музея на Хо Ши Мин.

Годишният празник Tết Nguyên Đán (лунна нова година) в Ханой включва оживени празници, включително танци на дракони, фойерверки и традиционни ритуали.

Западното езеро (Hồ Tây) е най-голямото сладководно езеро в Ханой, предлагащо живописни гледки, заведения за хранене край езерото и развлекателни дейности като разходка с лодка и колоездене.

Музеят на виетнамските жени в Ханой показва приноса на виетнамските жени към историята, културата и обществото на страната.

Френският квартал на Ханой се отличава с широки булеварди, вили от колониалната епоха и елегантна архитектура, повлияна от френския колониален дизайн.

Водният куклен театър (Thăng Long Water Puppet Theatre) в Ханой представя традиционни виетнамски водни куклени представления, уникална форма на изкуство, датираща от векове.

Катедралата Св. Йосиф в Ханой е католическа църква в неоготически стил, построена в края на 19 век, отразяваща религиозното многообразие на града.

Военноисторическият музей на Виетнам излага артефакти и експонати, свързани с военната история на Виетнам, включително оръжия, превозни средства и военни сувенири.

Пазарът Dong Xuan е един от най-големите и най-старите пазари в Ханой, предлагащ широка гама от стоки, включително дрехи, занаяти и улична храна.

Уличните търговци в Ханой, известни като "велософьори", предлагат живописни обиколки на историческите забележителности и атракции на града.

Националният музей на изящните изкуства във Виетнам представя разнообразна колекция от виетнамско изкуство, включително традиционни картини, скулптури и съвременни произведения на изкуството.

Оживената сцена на изкуствата в Ханой включва множество галерии, театри и културни институции, популяризиращи съвременно виетнамско изкуство и представления.

Годишните фестивали и събития в града, като Международния филмов фестивал в Ханой и Панаира на книгата в Ханой, привличат посетители и артисти от цял свят, допринасяйки за репутацията му на културен център в Югоизточна Азия.