Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?

  • Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?
    Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?

Вижте как да се освободите от притеснение, свързано с предстоящото пътуване по един неочакван начин! Той е предложен от холистичния терапевт, преподавател по ТЕС и активен пътешественик Гергана Радович.

Като човек, който пътува често, знам, че пътуването е най-добрият начин да откриеш нови светове, хора и нрави, но също така знам от опит, че то може да бъде свързано с редица предизвикателства. Дори едно тривиално пътуване може да се превърне в кошмар, а какво остава за приключение, което те кара да излезеш значително от зоната си на комфорт - като например поклонническият път Камино към Сантяго де Компостела.

Подобно пътуване изисква време, добра подготовка, физическа издръжливост и най-вече желание да излезеш извън удобството, с което си свикнал. Пътят може да се извърви пеша, да се мине с колело или на кон. Има и варианти за обществен транспорт или организирано пътуване, включително със спане на хотел и превозване на багажа, но много хора избират истинското преживяване по Камино и предпочитат да го извървят пеша, като носят багажа си на гръб.

Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?
Снимка: Гергана Радович

Тежкото физическо усилие, неизвестността къде ще нощуваш, както и какво те очаква по Пътя, е една задача, която може да изплаши мнозина. Ако и вие сте сред тях, четете нататък – ще ви покажа, как да се справите с този страх по един много необичаен начин. Пътят до Сантяго е труден, но в никой случай не е невъзможен. Дори може да се окаже по-лесно, отколкото сте очаквали.

Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?
Снимка: Гергана Радович

Като човек, който до неотдавна работеше в офис и планираше предварително всяко пътуване, особено хотелите, знам много добре какво предизвикателство е да се хвърлиш в неизвестното с една раница на гърба си и то в страна, чийто език не говориш. По Пътя вървят различни хора - млади и стари, физически подготвени и недотам издръжливи жени и мъже, студенти, инженери, домакини, християни, мюсюлмани, будисти, шинтуисти и много други. Мнозина от тези, които се отправят на това пътуване, се подготвят предварително месеци наред, дори години, докато други тръгват в последния момент.

Всички те имат различни цели:
-
Да стигнат, за да докажат на себе си, че могат
- Да открият пътя към себе си или да избягат от себе си
- Да решат проблем
- Да видят свят
- Да направят нещо значимо
- Да се забавляват
- Да се изморят
- Да го сложат в автобиографията си
- Да се похвалят на приятели и познати
- Да поставят рекорд
- Да получат сертификат за изминато разстояние
- Да се сдобият с Компостела
- Да покажат любовта си към Господ
- Да се излекуват
- Да изпросят прошка
- Да простят
- Да се примирят със съдбата
- Да намерят сили да заявят себе си пред другите
- Да се заземят
- Да излязат от летаргията си
- Да си повярват
- Да накарат другите да им повярват
- Да бъдат сред първите
- Да бъдат като другите
- Да бъдат сред природата
- Да си починат

Причините са много и всяка една от тях е важна. Често тя е търсена и проверявана с месеци или години. Но дори, когато решението да тръгнеш, е добре обмислено, проверено и внимателно подготвено, страхът и вълнението от предстоящото неизвестно остават.

Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?
Снимка: Гергана Радович

Съществена част от това пътуване е отделянето на достатъчно време за него. Има хора, които могат да посветят седмици или месеци от живота си на това, но повечето от нас - работещите в активна възраст - нямат подобна възможност. Ако и вашето ежедневие е натоварено – работите в динамична среда или имате собствен бизнес - мислите за това какво ще се случи, докато отсъствате, как ще се справят без вас или се безпокоите, че не можете да оставите работата си дори за ден, може да е сериозна пречка. Подобни мисли са силно присъщи на хора с развито чувство за отговорност, усещане за контрол и множество ангажименти.

Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?
Снимка: Гергана Радович

Към това се прибавя и необходимостта от сериозна физическа и логистична подготовка, силно желание, увереност в собствените сили и физическа издръжливост. И дори да сте добре подготвени, съвсем естествено е да възникне чувство на притеснение дали ще се справите с предизвикателството, което си поставяте, особено когато времето, определено за тръгване, наближава. Всички тези причини могат да ви накарат да отлагате решението за потегляне отново и отново, година след година.

Но има един начин, който ще ви помогне да се освободите от неоснователните си страхове и ще ви даде възможност да видите ситуацията по-ясно, за да можете да вземете най-доброто решение за вас. Винаги когато се колебая какво да направя, отделям няколко минути за практическа медитация с техниките за емоционална свобода (ТЕС).

Как да тръгнете по-лесно за Сантяго де Компостела с ТЕС?
Снимка: Гергана Радович

ТЕС не елиминира обстоятелства, които така или иначе присъстват в живота ви, а по-скоро ви позволява да се освободите от (и)рационалните страхове. ТЕС ще ви помогне да идентифицирате собствените си ограничаващи вярвания (или удобни извинения), които ви пречат да постигнете най-доброто, на което сте способни.

Наричам ТЕС практическа медитация, защото представлява потупване с върха на пръстите върху акупунктурни точки, разположени върху главата, горната част на торса и върха на пръстите, докато се фокусирате върху неприятната емоция или проблема, който стои пред вас. Така по лесен и деликатен начин балансирате емоционалното и физическото си състояние, за да можете да вземете правилното решение с трезва и правилна преценка.

В следващото видео може да видите точното разположение на тези точки:

Основен аспект от ТЕС е, че докато потупвате върху точките, се настройвате на негативната емоция, като изричате на глас или си мислите активно за нещата, които ви притесняват. Например:

- Не съм сигурен как ще се справя
- Не знам дали ще успея да стигна
- Страхувам се да оставя всичко и да тръгна
- Не знам къде отивам
- Не говоря езика
- Не съм физически издръжлив
- Не съм подготвен физически
- Не мога да вървя толкова много
- Страх ме е да тръгна
- Не могат без мен в работата
- Изглежда ми много трудно
- Не мога да отделя толкова време
- Притеснявам се
- Няма да се справя
- Може би по-нататък
- Не мога да спя с непознати в една стая
- Много е далече
- Нямам достатъчно пари

Гледайте на ТЕС практиката като на разговор с ваш приятел, на който споделяте всичко, което ви притеснява. Спрете да потупвате, когато усетите, че сте се разтоварили емоционално.

В процеса е възможно е да усетите как страховете ви се засилват и това е напълно нормално, просто продължете да потупвате, докато емоцията намалее и твърденията загубят своята сила. В резултат на практиката е възможно и да осъзнаете, че не искате да отделяте време и ресурси, за да направите пътуването (което и да е пътуване). И това осъзнаване също е ценно, защото ще си дадете сметка кои са истински важните неща, които бихте искали да постигнете в действителност.

Прилагайте ТЕС винаги, когато имате нужда от инструмент, който да ви помогне да прочистите главата си и да намерите най-доброто решение за ситуацията, в която се намирате. Така ще вървите с леко сърце, за да се наслаждавате максимално на пътуването и живота си. Повече за ТЕС ще намерите на www.enepsy.bg.

А това видео ще ви преведе през една практика, насочена към преодоляване на страха, че няма да се справите с даден проблем:

***
Снимки: Гергана Радович