Кои са най-застрашените брегове на планетата?

  • Кои са най-застрашените брегове на планетата?
    Кои са най-застрашените брегове на планетата?

Учените казват, че тихоокеанските островни нации Ниуе, Маршаловите острови, Микронезия, Палау са сред най-застрашените брегове на планетата.



Те водят битка срещу изменението на климата. "Защитата на океаните е важен компонент. Всеки втори дъх, който поемате, идва от океана", това заяви президентът на Палау Сурангел Уипс - младши. И допълни, че "опазването на океана отдавна е начин на живот за тези, които живеят на тихоокеанските острови".

Министърът на околната среда на Палау Стивън Виктор дава този пример от 90-те години. 

Рибарите се събраха и решиха, че районът се нуждае от почивка от ловенето на риба, за да могат да се възстановят. "Трябва да се гордеем с нашата история. На миналогодишната среща на върха на ООН за изменението на климата, Тихоокеанските островни нации обявиха Инициативата за просперитет на Синия тихоокеански регион и събра 228 милиона долара във фонд от 500 милиона долара за опазване на 30% от океана. Програмата Pristine Seas на National Geographic вече помага на Палау да създаде морска защитена зона и ще съветва и други тихоокеански нации", казва основателят Енрик Сала.

Сала казва, че заграждането на критични риболовни зони е доказан начин за тяхното възстановяване в рамките на пет до десет години. Но той казва, че по-дългосрочната цел е да се сложи край на глобалното затопляне. Планктонът в океана, тези микроскопични водорасли и бактерии, които живеят в морето, те улавят една четвърт от емисиите на CO2, които произвеждаме всяка година.

Президентът на Палау Уипс казва, че това е цел, която представлява инвестиция, не само за региона, но и за света. "Първата ни цел е да стигнем до 500 милиона долара. Бих искал да видя фондът да достигне до 2 милиарда долара. Това са 15 страни. Петнадесет държави отчаяно се опитват да защитят ценните си ресурси", допълни той.