Лагерите за мюсюлмани в Китай

  • Лагерите за мюсюлмани в Китай
    Лагерите за мюсюлмани в Китай

В така наречените „обучителни центрове” в Китай множество мюсюлмани учат насила мандарин, комунистически песни и че Китай е велика и много по-развита от другите държави.

В момента около 1 млн. уйгури, казахстанци и други, изповядващи исляма, са задържани в лагери. Месеци наред Пекин отрича да има такива институции в страната, но наскоро правителството промени подхода си. Сега по думите на властите това са „центрове за доброволно професионално обучение” с интегрирани езикови курсове. Мюсюлманите биват възпитавани да станат „спазващи законите граждани”. Според китайското правителство там те не само учат китайски, но и усвояват различни занаяти.

Процесът започва през 2016 г., когато уйгурските училища започват да бъдат затваряни и на тяхно място се изграждат китайски такива. На всяка крачка отварят врати „обучителни центрове”. Хората са приканени да се присъединят към тези центрове доброволно. На децата е наложено да гледат комунистически филми и да пеят идеологически песни за това как Китай печели във всяка война.

Не след дълго тези, които странят от педагогическите центрове, започват да изчезват. Цели мюсюлмански селища са обезлюдени, а децата на арестуваните се пращат в сиропиталища. Ако някое от тях изчезне, надзирателите казват, че е отишло „на училище”.

Преди да бъдат вкарани в лагерите, на всички им се взeмат кръвни проби, които вероятно се събират в база данни. След това задържаните преминават разпит, на който ако не проговорят и не дадат задоволителни отговори, биват измъчвани. Лагерите се делят на 3 зони - за наказани религиозно превъзпитание, за наказани заради преминаване на границата с Казахстан и строг режим за престъпници.

Режимът там е следния: става се в 6:00; от 8:00 до 10:00 се слуша пропагандно радио, като до обяд следват уроци. След това се обядва, а после до 16:00 се пеят песни, след което до 18:00 следва писане. Китайските власти смятат, че затворниците трябва да са им благодарни за обучението и никой не знае по каква причина арестуваните биват пускани от лагерите.