Навици, които няма да се приемат добре в някои страни

  • Навици, които няма да се приемат добре в някои страни
    Навици, които няма да се приемат добре в някои страни

Някои неща, които вършим съвсем спокойно в България, могат да се сторят доста неприлични и дори да шокират хора от други народности.

Най-вероятно ще срещнете разбиране, бивайки чужденци, които не познават местните традиции, но е по-добре да внимавате с някои навици.

Вижте кои са сред тях:

Да задаваш определени въпроси

„С какво се занимавате?” може да звучи като абсолютно нормален и дори учтив въпрос за разчупване на леда, но гледната точка на хората в Холандия никак не е такава. Там по-скоро въпросът се тълкува като опит за социална класификация. Общо взето се счита той е еквивалентен на това да питате за заплатата, която получават.

Да си изядеш всичко в чинията 

Всички знаем, че на Балканите това да изядеш всичко в чинията си, е белег за уважение към храната и домакините. На много места, например в САЩ, също се счита за комплимент. В Русия, Китай, Филипините, Тайланд и други страни това значи, че сте останали гладни и домакините не са успели да ви нахранят.

Да отказваш храна

Когато отидем на гости, сме свикнали често да отказваме, за да не затрудняваме домакините. В редица арабски страни, например в Ливан, се смята за изключително грубо да откажеш каквото и да било, което ти предложат – особено храна.

Да не откажеш подарък

В много култури, например в Япония, се очаква да откажеш няколко пъти, преди да приемеш нещо. В Китай дори си имат цяло правило – трябва да откажеш 3 пъти, преди да приемеш подаръка.