Най-големият снежен замък в света, който всяка година е различен

  • Най-големият снежен замък в света, който всяка година е различен
    Най-големият снежен замък в света, който всяка година е различен

Ако искате да почувствате същинската магия на зимата и ако приключенията са в кръвта ви, то Снежният замък в Кеми е точно като за вас.

Той е най-големият замък от сняг в света и е една от интересните забележителности на Финландия.

Предстои за 22-ра поредна година, с много старание, усилия и фантазия, местни майстори да го изградят oт снежни блокове и ледени скулптури. Всеки път той е различен и вдъхновен от тематика като романтизъм, комикси, спорт. Така най-големият замък от сняг всъщност се превръща в най-голямата снежна крепост в света, привличаща стотици хиляди посетители ежегодно.

Той е разположен в сърцето на Кеми и обикновено заема площ между 13 и 20 кв. км. Най-високо изгражданите кули са надминавали 20 м, най-дългите стени са превишавали 1000 м, а крепостта е достигала 3 етажа. Каквато и да е конфигурацията му обаче винаги има хотел, ресторант и параклис.

Всичко в замъка е направено от сняг. Разбира се, включени са дървени врати, осветителни тела и техника, спални чували (но не легла) и някои други удобства, изработени от различен материал, но като цяло конструкцията наподобява гигантско иглу.

Най-големият снежен замък в света, който всяка година е различен
Снимка: Iain Cuthbertson/Flickr

Хотелът пък разполага със самостоятелни и двойни стаи, студиа и апартаменти, всички уютно и комфортно обзаведени. Температурата в помещенията е около 0 градуса, което се отразява много добре на съня. 

В организацията и програмата пък почти винаги се предвиждат увеселителен кът за децата, театрални спектакли, изложби на ледени скулптури със звук и светлина, концерти на световни оперни изпълнители и танцови спектакли.

Това местенце със сигурност си заслужава да го посетите, ако сте сред любителите на зимата!