Най-интересните събития през април 2019 г.

  • Най-интересните събития през април 2019 г.
    Най-интересните събития през април 2019 г.

Без да губим време в излишни приказки ви представяме някои от най-интересните събития, които да очаквате през април!

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В БЪЛГАРИЯ

София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора

Велопоход „ЗАЕДНО“ в подкрепа на хората с хемофилия

21 април

На 21 април 2019 г., Българската Асоциация по Хемофилия за 4-та поредна година организира Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Социално-спортния велопоход стартира точно в 11:00 ч. едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Тази година националната информационна кампанията ще премине под надслов „Движението е промяна!“ Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден на Хемофилията на 17 април с различни публични събития и проекти, които целят да дадат гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение и подобряване на социалните условия на живот за хората с вродени нарушения на кръвосъсирването. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Sunnery James & Ryan Marciano в YALTA CLUB

5 април

На 5 април в YALTA CLUB предстои гостуването на успешното хаус дуо Sunnery James & Ryan Marciano. В първия петък от месеца, момчетата от Амстердам ще разтърсят Room 1 с еклектичните си звуци, съчетаващи елементи от хаус, трайбал, техно, електро и много други в един сет. Sunnery James & Ryan Marciano не са обикновено дуо. Дългогодишното им присъствие на сцената им дава задълбочено познание за жанра и неговите корени, което стои в основата на уникалното им звучене. Повече информация тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

*

"Омагьосано Царство" - 130 години от рождението на Николай Райнов

до 7 април

Изложбата "Омагьосано Царство" е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части. Повече информация тук.

*

ИГРА - изложба на Ива Алексиева

8 - 20 април

Изложбата „ИГРА“ на Ива Алексиева представя произведения на границата на декоративното-живописното-инсталацията. Авторката се насочва към разнообразие и експерименти с техники и изразни средства, а в основата на концепцията са картите за игра. В „картините-карти“ на Ива Алексиева може да се види стилизация и обобщаване на формите, чрез които художничката интерпретира темата и иконографията на картите за игра. Стандартната колода от 52 карти запазва голяма част от иконографията, която е очаровала Европа от XVI-и век в сфери като: астрономия, алхимия, мистика и история, до ден днешен. Можете да видите изложбата в Галерия ЕТЮД до 20 април. Допълнителна информация тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

*

Изложба „Бразилският свят на Жо Оливейра“

9 - 26 април

Българската публика има възможността да се запознае с Жо Оливейра – един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и света. Специално пристига в София за откриването на своята изложба в Галерия Сезони. Експозицията „Бразилският свят на Жо Оливейра“ с творби, създадени специално за Галерия Сезони, ще бъде открита на 9 април, а ценителите ще могат да се насладят на над 40 творби в малък и среден формат до 26 април. Жо Оливейра ще има среща със студенти, преподаватели, експерти и други представители на арт елита, ще изнесе лекция и ще участва в дискусия. Повече информация тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

*

Представяне на книгата „(Не)преходни промени” на Рандал Бейкър

11 април

Заповядайте на представянето на книгата „(Не)преходни промени” на уелския автор Рандал Бейкър на 11 април (четвъртък) в 18:30 ч. в литературен клуб „Перото”. Докоснете се до историята на един британец, посетил и работил в над 100 държави, който идва в България точно след падането на социализма (в периода 1990-1992 г.) и започва работа по създаването на Нов български университет. Още информация тук.

*

Saturated Pixels + Possibility Of Island - Debut LP Releasе

11 април

Поводът за концерта е излизането на дебютния албум “Reflected” във физически формат CD на проекта “Possibility Of Island”. Албума можете да чуете ТУК. Концертът Possibility Of Island - Reflected - Debut album Releasе + Saturated Pixels live и feat. SpartArt /Visuals/ ще се състои на 11.04.2019 /четвъртък/ от 21ч. в TELL ME бар.
Saturated Pixels са креативно електро-акустично дуо от София - Любомир Брашненков и Ангел Додов. Те използват широк спектър от музикални жанрове, оформяйки своя собствена жива и органична смес. Групата има два издадени албума. Дебютният им албум “Mystery” излиза през миналата 2018 година .Той е предшестван от мини албума “Photons” 2016, излязъл през лейбъла на Иван Шопов - ABCD. Още информация тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

*

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

12 - 14 април

От 12 до 14 април 2019 год. в Националния Музей “Земята и хората” в София ще се проведе изложение на минерали, скъпоценни камъни, метеорити, фосили – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан, Сърбия, Полша и Румъния. Това са фирми и любители на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Специално на изложението ще бъдат показани метеорити, намерени на различни места по света. Ще бъде демонстрирано как се изучава техният състава със специална апаратура. Повече информация тук.

*

Нощ в Музейко: Парти с космическа мисия за една нощ

13 април

Искате ли да попътувате из необятния Космос? Какво знаем за планетите и къде ни отвеждат черните дупки? Музейко очаква всички деца, които мечтаят да открият нови светове, на Космическо парти на 13 април. За една нощ посетителите ще отправят на звездно приключение, а екипът на Музейко ще се постарае да разпали във всеки един от тях любопитството към Вселената. Как се сглобява модел на космическа оранжерия и как тренират астронавтите? В разгара на вечерта всички заедно ще се качат на покрива, за да отправят поглед към най-далечните точки в небето. С помощта на астрономи от СУ „Св. Климент Охридски“ ще наблюдават Луната и Марс. В специална арт работилница всички млади експериментатори ще могат да създадат своя комета с подобаваща опашка и блясък! Какво още ще очаква малчуганите в Музейко вижте тук.

*

Фортисимо Фамилия разказва “Приказка за Шехерезада”

14 април

Да разкажеш историята на Шехерезада с музика би било успешно начинание, само ако умееш да разказваш приказки! А кой друг освен Фортисимо Фамилия, заедно с музикантите от Софийска филхармония, биха могли по- добре да разкажат тази мистична история. На14 април в зала “България” от 11:30 часа ще можете да чуете  “Приказка за Шехерезада” под диригентската палка на Мартин Пантелеев. Присъщо за приказния празник, какъвто е всеки концерт на Фортисимо, умелите актьори Мая Бежанска и Иван Юруков ще ни поведат в мистичната приказка, но и ще добавят интересни факти от живота на Николай Римски- Корсаков. Повече информация тук.

*

Спектакъл "ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР"

15 април

Тази пролет зала 1 на НДК ще посрещне за първи път заедно на сцената си едни от най-успешните частни фолклорни формации и артисти у нас обединени в спектакъла “ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР”. На 15 април в зала 1 на НДК от 19.30 ч. ценителите на българският фоклор ще имат възможност да се насладят в една единствена вечер на майсторските изпълнения на ансамбъл “Чинари”, “Мистерията на българските гласове”, Стоян Янкулов – Стунджи и “101 каба гайди”. Именитите участници ще представят най-добрите си ефектни танци, песни, музика и сола преплетени в 90 минутна истинска фоклорна приказка. В нея ще се включат още и група “Еtnotix” и трио “Булгарина”. Допълнителна информация тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

*

Бутикова изложба на миниатюри „Приказни герои от близо и далеч“

17 - 29 април

Бутикова изложба на приказни герои от класически и съвременни приказки, изработени от хартия с техниката папие маше, ще бъде показана в София през месеца на книгата април. Част от миниатюрите в първата самостоятелна изложба на Велиана Симеонова са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко, а други са участвали в изложения в столицата. Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч” е на 17 април от 19:00 часа в галерия „Лампион”, а изложбата може да бъде видяна до 29 април. Допълнителна информация тук.

*

Бащите говорят! - първа семейна конференция за бащинство

20 април

Как разбираме ролята си в семейството и в живота на децата? Кога „татко“ се превръща в най-важната дума за един мъж? По време на първата семейна конференция “Бащите говорят!” родители с изключителни истории ще разказват, дискутират и споделят, за да разкрият заедно със своята публика какво означава думата “бащинство” в истинския живот, изпълнен с несигурност и предизвикателства. Конференция за цялото семейство, “Бащите говорят!” е част от националната кампания “Да бъдеш баща”, която вече няколко години поддържа разговора за най-трудната професия – родителството, и в частност - бащинството. Конференцията "Бащите говорят!” ще се проведе на 20 април в Сити Марк Арт Център с участието на някои от най-интересните и забележителни мъже и жени в България. Още информация тук.

*

Victor Calderone и Hernan Cattaneo в YALTA CLUB

20 април

Не един, а двама от най-уважаваните артисти на световната електронна сцена идват седмица преди Великден в YALTA CLUB. На 20 април (събота) ще видим Victor Calderone и Hernan Cattaneo, съответно в Room 1 и Room 2. Събирането на две имена от подобен ранг предвещава клубно събитие, което не е за изпускане.
Думите „световноизвестни“ и „влиятелни“ се използватт твърде често тези дни до такава степен, че почти стават клишета. Достатъчно е да погледнете 20-годишния опит на Victor Calderone и фактите говорят сами за себе си. От предишните сътрудничества с някои от най-големите имена на поп-сцената, като Мадона, Стинг и Бейонсе Ноулс, до по-скорошните му сътрудничества с Адам Бейер, Ричи Хаутин, Никол Мудабер и Пако Осуна, непрекъснато развиващия се подход и приноса на Виктор за света на хаус и техно музиката му е спечелил място сред най-плодотворните диджеи и продуценти в света. Повече информация тук.

*

Изложба “Изгубените светове” в Музейко

до 21 април

С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб! Изложбата документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция. Повече информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

до 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Старият град празнува половинвековен юбилей

1 - 30 април

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ „Старинен Пловдив”. Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски. Празниците започват на 1 април в 17.30 ч. на Лапидариума. След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Допълнителна информация тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.
Вечери в Стария Пловдив

*

Scions Of Breaks в Groove

5 април

На 5 април, градът на тепетата и ексклузивно Groove Music&Art Kapana отново ще бъде мястото, в което ще се слуша иновативна електронна музика и по-конкретно брейкбийт в различните му разновидности - Progressive, Florida и Psy. Зад проекта - Scions Of Breaks стои SCION. Гостът от Варна ще се погрижи за партито като ще допринесе с музика, специално подбрана от личната му колекция. Не пропускайте възможността да присъствате на първото парти от поредицата Scions Of Breaks, тoзи петък (05.04.2019) в Groove Music&Art - мястото в Квартал Капана, което въплъщава в себе си съвременно изкуство, интересна музика и разбира се - приятелска атмосфера. Повече информация тук.

*

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

до 12 април

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г. Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии. Още информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Изложба „Учредителите. Търново и българската държавност”

до 21 април

В изложбата са включени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, принадлежали на нашите законотворци. Експозицията представя както водещите политически фигури в Учредителното събрание, така и по-слабо известни участници в „Събора”, които задават основните начала на Търновската конституция и определят бъдещото държавно устройство. Представени са културни ценности, принадлежали на 14 народни представители – либерали, консерватори и с неопределени политически пристрастия. Сред тях се открояват либералите Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, д-р Георги Странски, Иван Кършовски и Сава Илиев. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Ден на отворените врати в Музея на хумора и сатирата

1 април

На 1 април  – Международният ден на хумора и шегата, Музеят на хумора и сатирата ще отбележи своя 47-и рожден ден. Знайно е, че „Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж″.  През тези вече 47 години - не на шега - тук празен ден няма. Както всяка година, екипът на Музея показва истинска габровска щедрост и обявява 1 април за Ден на отворените врати, като специалните празнични прояви са безплатни за всички габровци и гости на града. През целия ден са предвидени интересни събития за всички възрасти. Още информация тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СЕВЛИЕВО

Национален фестивал "Семе българско"

20 - 21 април

Шестото издание на националния фестивал "Семе българско" продължава традицията да съхранява и предава на поколенията българското в различните му измерения. Събитието ще се проведе в Севлиево, в парк "Казармите" на едни от най-хубавите празници - Лазаровден и Цветница /20 и 21 април 2019 г./. Приготвяне на ръчен кашкавал ще демонстрира технологът Мина Варджиева. Възстановката на технологията, позната по нашите земи от началото на XIX век, ще покаже процеса на приготвяне на вкусното българско жълто сирене, направено не от пастьоризирано, а от прясно мляко. Към вкуса на ръчно приготвения кашкавал всеки посетител на събитието ще може да прибави и неповторимия аромат на прясно изпечен хляб от лимец. Изкуството да създаваш красота от кожа пък ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе. Вижте какво още да очаквате на фестивала тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „Разговори за жени” в Троян

до 20 април

На 14 март от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” ще се открие изложбата „Разговори за жени”. В нея ще се представят 27 художествени творби с женски портрети от колекцията на Музея на занаятите. Авторите им са утвърдени български художници: Иван Пеевски, Иван Филчев, Теофан Сокеров, Григор Първев, Владимир Киров и др. Повечето творби са непоказвани пред публика до момента. В сюжетите на творбите присъстват женски образи интерпретирани от творците с различни художествени техники. Допълнителна информация за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В ДРАГОМАН

Байк и рън за Чепън край Драгоман

20 април

Дистанциите в “Байк и рън за Чепън”, които редовните участници добре познават, са маратон (42 км) и полумаратон (21 км) в двете направления, бягане и колоездене, а категориите при бегачите остават непроменени – мъже и жени на съответните дистанции. Стартът за всички е пред oбщина Драгоман, като състезателите в по-късата дистанция правят една обиколка,а по-издръжливите - още една, преминавайки през билото на Чепън планина и ниските части в района на Драгоман. Теренът е съвкупност от асфалт, горски пътища, пътеки, почвен и каменист път.  Цялото трасе има формата на осморка, което означава, че състезателите на 42 км имат удоволствието да се насладят на различни пейзажи на отиване и на връщане към площада пред община Драгоман, където е и финалът. За повече информация вижте тук.

Най-интересните събития през април 2019 г.

***