Най-интересното от Омск

  • Най-интересното от Омск
    Най-интересното от Омск
  • Най-интересното от Омск
    Най-интересното от Омск
  • Най-интересното от Омск
    Най-интересното от Омск

Омск е един от най-големите градове в Руската федерация. Разположен е на двата бряга на река Иртиш, при вливането ѝ в река Ом. С построяването на Транссибирската железница през 1891 г., градът става важен логистичен и промишлен център, както и административен център за Западен Сибир.

Омск е основан е през  1716 г. като дървена крепост, с цел да защитава пътниците и търговците от набезите на казаците. От този период е останала и една от главните забележителности на града – крепостта на Омск. През 1768 г. тя е разширена, а в периода 2010 г. – 2016 г. на сградата е направен основен ремонт. Най – старата част от крепостта е портата Тара, която се е превърнала в символ на града. През 1959 г. тя е разрушена, а по – късно през 1991 г. отново е възстановена. За жителите и посетителите на града, портата и мястото около нея стават любимо място за разходка. По красива пътека от портата, можете да стигнете до паметника на Ф. М. Достоевски.

Най-интересното от Омск
Снимка: pixabay.com

 

В града има няколко парка и зелени площи, в които местните се срещат за сладка раздумка, излизат на пикник и на разходка. Голям интерес предизвиква Паркът на победата. Това е най-големият мемориален комплекс в Сибир и Урал. Площта му е огромна, на територия от повече от 200 хектара има разнообразие от растителности, множество мемориални паметници, издигнати в чест на победата по време на Великата отечествена война. Изграден е през 50 – те години на XX век от известния омски архитект  Антонинов. Броят на обектите в мемориалния комплекс постоянно расте, изграждат се нови паметници, построен е и Параклис в чест на трима светци – Св. Георги, Св. Александър Невски и Св. Дмитрий Донский.

На територията на парка има 3 красиви езера сред горичка от иглолистна растителност. В топлите месеци тук може да се наблюдават диви патици, които живеят в езерата, както и да ползвате плажа, оформен на едно от езерата.

Ако някога посетите Омск, непременно отидете на някоя постановка в Академичния драматичен театър. Това е най-стария театър в Сибир, построен през 1905 г., в стил барок, сградата е много красива, неслучайно наричат Омск, театралната столица на Сибир.

Най-интересното от Омск
Снимка: pixabay.com

 

През 1924 г. в града е открит Музеят на изящните изкуства. Музеят съхранява около 27 000 експоната, като част от тях са се считат за световна ценност. В музея също има изложбена зала, наречена Дом на художника, където периодино се излагат колекции на художници от цял свят.

В Омск се намира и Държавният литературен  музей, посветен на Достоевски и на други руски писатели. В града също така има множество скулптури, които можете да „срещнете“ разхождайки се из него, като например прочутата скулптура на водопроводчика Степанич, който сякаш току – що се е появил на улицата, подавайки се из под капака на канализацията. Интересни са също и паметника на полицая, както и скулптурата на съпругата на градския губернатор. Друга интересна скулптура е на Ван Гог. Собственик на ресторант, е поръчал да направят статуя на известния художник, седейки на стълбите пред ресторанта и рисувайки една от най-известните си картини „Слънчогледите“.

Макар и на голямо разстояние, Омск си заслужава да бъде посетен.