Нови забрани и по-солени глоби за туристите във Венеция

  • Нови забрани и по-солени глоби за туристите във Венеция
    Нови забрани и по-солени глоби за туристите във Венеция

Ако бъдете хванати да нарушавате някои от следващите правила във Венеция, ви очакват високи глоби и опасност от забрана да посещавате града.

Ако замърсявате, плувате в каналите или се разхождате по бански в града, ще се наложи не само да платите солени глоби, но може и да ви бъде забранено да се върнете във Венеция. Това са част от последните мерки, които градът взе, за да ограничи разрушителното влияние на туристите.

Местните власти се надяват новите санкции да ограничат действията на безскрупулните посетители. Малките нарушения ще бъдат санкционирани с глоби, започващи от 25 евро, докато по-сериозните могат да стигнат до 500 евро. Отсега нататък туристите ще могат да бъдат глобявани, ако се хранят на земята на публично място или ако седят/лежат пред магазини, исторически паметници и мостове. Освен това абсолютно забранено е къпането, плуването и гмуркането във венецианските канали, както и скитането из града по бански костюм.

Нови забрани и по-солени глоби за туристите във Венеция

Пиенето на алкохол на улицата не е позволено между 20:00 и 8:00 часа. Правилата са продължение на кампанията, #EnjoyRespectVenezia, въведена миналото лято. Новите правила, известни като Daspos, вече са одобрени от градския съвет на Венеция. Ако имате няколко повтарящи се нарушения, дори рискувате да бъдете изгонени от града и да получите забрана да се връщате.

Нови забрани и по-солени глоби за туристите във Венеция

Италианският град работи и по въвеждането на входна такса за дневни екскурзоводи, която се очаква да бъде въведена от септември. Всеки посетител ще бъде таксуван със стандартна такса от 3 евро, но от 1 януари 2020 г. цената ще се повиши до 8 евро през туристическия сезон и 10 евро по време на „критични периоди”.

***