Очарованието на Римския форум в 26 факта

  • Очарованието на Римския форум в 26 факта
    Очарованието на Римския форум в 26 факта
  • Очарованието на Римския форум в 26 факта
    Очарованието на Римския форум в 26 факта
  • Очарованието на Римския форум в 26 факта
    Очарованието на Римския форум в 26 факта
  • Очарованието на Римския форум в 26 факта
    Очарованието на Римския форум в 26 факта

Исторически център: Римският форум е служил като център на обществения живот в древен Рим, функциониращ като пазар, политически център и религиозен център.

Местоположение: Намира се в сърцето на Рим, между Палатинските и Капитолийските хълмове и в непосредствена близост до Колизеума.

Очарованието на Римския форум в 26 факта
Снимка: pixabay.com

Произход: Римският форум датира от 7 век пр.н.е., когато първоначално е бил блатиста долина между Палатинските и Капитолийските хълмове.

Развитие: С течение на времето Римският форум нараства по размер и значение, тъй като Рим се превръща в мощен град-държава и по-късно столица на Римската империя.

Руини: днес Римският форум е огромен археологически обект, съдържащ руините на множество древни сгради, храмове, базилики и паметници.

Храмът на Сатурн: Един от най-старите храмове в Римския форум, посветен на земеделското божество Сатурн, известен със своите оцелели колони и останките от своя подиум.

Храмът на Веста: Този кръгъл храм е бил посветен на богинята Веста и е съхранявал свещения огън на Рим, поддържан от девиците Весталки.

Курия Юлия: Сенатската къща на древен Рим, където римският сенат ще се събира, за да обсъжда държавни въпроси.

Rostra: Платформа, украсена с носове на пленени вражески кораби, от която политиците ще се обръщат към римския народ.

Арка на Септимий Север: Триумфална арка, издигната в чест на император Септимий Север и неговите синове.

Базилика на Максенций и Константин: Най-голямата сграда в Римския форум, започната от император Максенций и завършена от император Константин.

Храмът на Кастор и Полукс: Посветен на божествените близнаци Кастор и Полукс, този храм първоначално е построен през 5 век пр. н. е. и по-късно възстановен през 1 век пр. н. е.

Комициум: Място за срещи на открито, където римските граждани се събират, за да гласуват и да обсъждат граждански въпроси.

Очарованието на Римския форум в 26 факта
Снимка: pixabay.com

Via Sacra: Главната улица на древен Рим, минаваща през Римския форум и свързваща го с Капитолийския хълм.

Curia Hostilia: Оригиналният сенат на Рим, заменен от Curia Julia, но все още видим в руините на Форума.

Храмът на Юлий Цезар: Построен от Август в чест на Юлий Цезар след убийството му, на мястото, където е било кремирано тялото на Цезар.

Ficus Ruminalis: Според легендата тази смокиня е мястото, където Ромул и Рем са намерени и кърмени от вълчица, отбелязвайки основаването на Рим.

Табулариум: Древна правителствена сграда, разположена на Капитолийския хълм, с впечатляваща фасада с изглед към Римския форум.

Къщата на Девите Весталки: Резиденцията на Девиците Весталки, жрици, отговорни за поддържането на свещения огън на Веста.

Тулианум: Древен римски затвор, разположен близо до Римския форум, където са държани известни затворници, включително Верцингеторикс и Югурта.

Lapis Niger: Светилище в Римския форум, за което се смята, че отбелязва гробницата на Ромул, легендарният основател на Рим.

Храмове на Форум Боариум: Разположен близо до Римския форум, в тази област се помещават няколко важни храма, включително Храмът на Херкулес и Храмът на Портун.

Триумфални шествия: Римският форум е бил крайната точка за триумфални шествия, празнуващи военни победи, с триумфални генерали, парадиращи по неговите улици.

Разкопки: Значимите разкопки на Римския форум започнаха през 18-ти век и продължават до днес, разкривайки повече за древния римски живот и архитектура.

Историческо значение: Римският форум е бил мястото на много ключови събития в римската история, включително политически речи, процеси и погребението на Юлий Цезар.

Туристическа атракция: Днес Римският форум е една от най-посещаваните туристически атракции в Рим, привличайки милиони посетители всяка година, за да изследват руините му и да научат за древната римска цивилизация.