Планината Урал в 25 факта

  • Планината Урал в 25 факта
    Планината Урал в 25 факта
  • Планината Урал в 25 факта
    Планината Урал в 25 факта
  • Планината Урал в 25 факта
    Планината Урал в 25 факта

Уралските планини, често наричани просто Урал, образуват естествена граница между континентите Европа и Азия. Те се простират на над 1550 мили от Северния ледовит океан на север до река Урал и северозападен Казахстан на юг.

Възраст и формиране: Урал се считат за относително стари планини, като формирането им датира от късния карбон, преди приблизително 300 милиона години.

Планината Урал в 25 факта
Снимка: pixabay.com

Богат на ресурси: Уралският регион е известен с огромните си природни ресурси, включително богати находища на минерали като желязна руда, въглища, злато и скъпоценни камъни. Тези ресурси изиграха значителна роля в икономическото развитие както на Русия, така и на Казахстан.

Най-дългата планинска верига в Европа: Уралските планини са най-дългата планинска верига в Европа и 18-та по дължина в света.

Уралски езици: Уралските планини са свързани с уралското езиково семейство, което включва езици като фински, естонски и унгарски. Самите планини обаче се намират в преобладаващо славяноговорящия регион на Русия.

Уралска митология: В митологията на уралските народи планините често се смятат за свещени. Смята се, че те са резиденция на духове и богове, свързани с природата.

Уралски федерален окръг: Уралският регион е административно деление в Русия, известно като Уралски федерален окръг. Включва Република Башкортостан, Челябинска област, Курганска област, Оренбургска област, Пермски край, Свердловска област, Тюменска област и Ямало-Ненецки автономен окръг.

Гранични маркери между Европа и Азия: Има няколко маркера и паметници по Уралските планини, които показват границата между Европа и Азия, привличайки туристи и пътници.

Инцидент на прохода Дятлов: Уралските планини привлякоха международно внимание поради мистериозния инцидент на прохода Дятлов през 1959 г., когато група от девет туристи загинаха при неизяснени обстоятелства в северните Уралски планини.

Уралски фино-угорски народи: Коренното население на Уралските планини включва различни уралски фино-угорски етнически групи, като манси, ханти и ненци. Тези групи имат уникални културни традиции и езици.

Връх Народная: Връх Народная, стоящ на 6217 фута (1895 метра), е най-високият връх в северните Уралски планини.

Национален парк Таганай: Национален парк Таганай, разположен в Южен Урал, е известен със своите зашеметяващи пейзажи, разнообразна флора и фауна и уникални скални образувания.

Национален парк Башкирия: Този национален парк в южните Уралски планини е известен със своите живописни пейзажи, включително планини, гори и реки.

Uralskiye Porogi: Уралските планини разполагат с няколко естествени и изкуствени препятствия по протежение на река Урал, известни като „Uralskiye Porogi“, което се превежда като Уралски бързеи.

Нижни Тагил: Нижни Тагил, индустриален град в Уралските планини, често е наричан „Вратата към Урал“ поради местоположението си в източното подножие на планините.

Минералогични съкровища: Уралските планини са известни със своите уникални минералогични образци. В района се намират известните зелени уралски изумруди и други скъпоценни камъни.

Най-старият град в Европа: Археологически открития в района на Урал предполагат, че град Аркаим, датиращ от бронзовата епоха, е един от най-старите градове в Европа.

Мансийск: Мансийск, административният център на Ханти-Мансийския автономен окръг, е град в Уралските планини, известен с това, че е домакин на международни зимни спортни събития.

Екатеринбург: Екатеринбург, четвъртият по големина град в Русия, е разположен на източната страна на планината Урал и играе важна роля в руската история, включително като мястото, където последният руски цар Николай II и семейството му са били екзекутирани през 1918 г.

Уралска сова: Уралските планини са дом на различни видове диви животни, включително уралската сова, хищна птица, която обитава гъстите гори в региона.

Река Чусовая: Река Чусовая, извираща в Уралските планини, е популярна дестинация за любителите на каяка и рафтинга.

Башкортостан: Република Башкортостан, разположена в южната част на Уралските планини, е известна със своето разнообразно етническо и културно наследство.

Uralmash: Uralmash, компания за производство на тежки машини, базирана в Екатеринбург, е едно от най-големите индустриални предприятия в Урал.

Уралска музикална нощ: Екатеринбург е домакин на ежегодно културно събитие, известно като Уралска музикална нощ, включващо различни музикални изпълнения и привличане на артисти от различни жанрове.

Уралски държавен университет: Създаден през 1920 г., Уралският държавен университет в Екатеринбург е една от най-старите образователни институции в района на Уралските планини, допринасяйки за академичното и научно развитие на района.