Поне 5 причини да посетите Азорските острови

  • Поне 5 причини да посетите Азорските острови
    Поне 5 причини да посетите Азорските острови

Азорските острови в Атлантическия океан са отлична дестинация, която тепърва ще става още по-популярна. 

Деветте острова, които са част от Португалия, предлагат наистина страхотни възможности за туризъм от различен характер.

Ето кои са те:

35516

1. Там има над 60 пътеки за пешеходен туризъм, възможности за изкачване на вулкани, за каране на колело, наблюдение на делфини, китове и птици, плаване, сърф и други водни спортове. Източният азорски остров има добре изградена мрежа от пътеки за пешеходен туризъм, а местният туристически борд предлага подробни брошури и карти.

Един от тези маршрути е от Фаха дос Кубрес до Фаха до Калдейра де Санто Кристо, където се ловят прочутите миди на Сао Жорже. Пътеките са интересни и разнообразни, защото минават през гъстата растителност, планински връх с изглед към океана и през малки села с традиционни каменни къщи.

Друга пътека е Салто до Кабрито на остров Сао Мигел – страхотен маршрут, който минава през язовир, геотермални извори и водопад.

35515

2. Най-хубавото е, че островите са сравнително близо един от друг, което означава, че за малко време можете да видите забележителностите на повече от тях. Така например, Сао Мигел е известен с кратерните си езера, многобройните цветя, зеленият пейзаж и страхотната столица Понта Делгада. Санта Мария е известна с причудливите си постройки с лазещи по тях астми и параклиса Байа де Сао Лоренсо, където е било първото място, където Колумб се е помолил в Европа след завръщането си от Америка. Терсейра пък е островът, където е построен първият европейски град в Атлантическия океан – Ангра до Хероисмо. На Пико пейзажът е покрит със засъхнала лава, зелени хълмове и базалтови винарни.

35514

3. Азорските острови са известни с местното производство на собствен алкохол, тютюн, млечни и месни продукти. По отношение на алкохола, островите са отлична дестинация за любителите на вино. Остров Пико е мястото, където са разположени множество винарни с дълга история, а най-голямата мрежа от винарни там се намира в района Сришао Вела, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. На това място имате възможност да направите разходка из винарните, да участвате в уъркшоп или просто да опитате местното вино. За да разберете местната винена кулутра, идете до Лахидо с неговите къщи в стил от 15-и век, направени от камък, с малки прозорци и червени или зелени врати. Там можете да посетите местната дестилерия/музей.

35517

4. На остров Сао Мигел се намират единствените в Европа плантации за чай и те са на 10 минути с кола една от друга. Ако посетите някоя от тях, можете да се разходите из плантацията и фабриката, без да се налага да плащате вход. Така от първа ръка ще разберете как функционират машините, как се подбира чаят и да си вземете домашно сладко и плодов ликьор от магазина към плантацията. Скоро там ще има и музей за стари машини и предмети.

35513

5. По отношение на храната, местните хора имат една чудесна традиция. Всеки ден в 12:30 часа можете да отидете в Лагоа дас Фурнас на Сао Мигел, където те готвят гърнета с месо и зеленчуци в земята. По-голямата част от месото е местно производство, а те използват парата от горещ извор, за да сготвят съставките за Косидо дас Фурнас – традиционна местна храна.

Ако отидете на Азорите, не пропускайте да опитате сиренето Сао Жорже, както и местните ананаси, които са по-различни от южноамериканските. Културата на ананасите на Азорските острови започва в края на 19-и век, когато тези плодове са донесени от Бразилия. Различният климат е променил качествата им и те са по-киселинни, по-малко сладки от южонамериканските, а местните правят страхотни сладкиши с тях.