Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа

  • Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
    Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа

От 31 март до 6 април Музеят на хумора и сатирата организира триизмерно заснемане на Дом паметника на БКП на Бузлуджа, по-известен като „чинията”.

Заснемането е с цел документация и изготвяне на триизмерен модел. То се извършва от изследователи на Кипърския институт и визуални артисти от виенската организация W24 Programm в рамките на съвместния проект MAPS (Картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран по Програма Творческа Европа на Европейския съюз.

Заснемането чрез 360 °-VR-видео и 3D-сканиране се извършва съвместно от три лаборатории на Кипърския институт, изследователска организация с богат опит по документиране и визуализиране на културни наследство – лабораторията за виртуална среда, лабораторията за 2D и 3D документация и изследователския център за околната среда и водите.

Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
Снимка: MAPS

В резултат на заснемането, ще бъде изготвен и публикуван в интернет точен модел на паметника, който е от изключителна ценност предвид недостъпността на архитектурните чертежи на монумента. Работата на екипа е възможна благодарение на Областна управа Стара Загора, която осигури достъп и за интериорно заснемане.

Едновременно с работата по изработка на модел, словенският партньор по проекта, МоТА заснема интервюта с хора от различни възрастови групи в Казанлък, Шейново, Габрово и София, чрез които да проследи доколко те познават историята на паметника и какво е мнението и сантиментите им към него.

Правят триизмерно заснемане на Паметника на Бузлуджа
Снимка: MAPS

Откритият  на 23 август 1981 г., лично от партийния и държавен лидер Тодор Живков, паметник от години се руши. Проектът MAPS цели създаване на подробен архив от материали за паметника на Бузлуджа и над 80 други паметници в Европа, които са изоставени, забравени, занемарени (най-често по идеологически причини). Архивът, който все още е в процес на събиране и обработка, може да бъде открит на адрес www.nonument.org. Той представя паметниците и публичните пространства чрез заснемане, но и с истории на архитекти, урбанисти, историци, строители, както и местни жители.

В петък, 5 април, от 17:30 изследовател от Кипърския институт ще представи в Музея на хумора и сатирата работния процес на заснемането и използваните технологии.