Разкажи и спечели: Хайде на Гьола!

  • Разкажи и спечели: Хайде на Гьола!
    Разкажи и спечели: Хайде на Гьола!

Текстът и снимките са изпратени от Петко Тодоров за конкурса на Peika.bg "Разкажи и спечели". Участвайте и вие и можете да спечелите последната ни книга "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици". Повече информация за конкурса можете да откриете ТУК.

Знаете ли къде бях това лято?! На Гьола! Да, но не в този на село, а в Гьола на остров Тасос. Да, там има Гьол и то какъв…

На около един час път югоизточно от Скала Потамиа се намира уникално природно образувание, наречено Гьола /Giola/. Пътят до там е много живописен. След всеки завой се открива невероятна гледка. Минава се покрай малки симпатични средиземноморски вилички, хотелски комплекси, екзотични плажове. Красота! Пътуването е истинско удоволствие! Наслаждавайки се на спокойствието и панорамата, стигнах до мястото, отбелязано с табела, където трябваше да сляза от колата и да поема пеша.

Пешеходният път към Гьола минава през маслинова горичка с голям наклон, така че ако решите да посетите това място, ползвайте надеждни обувки, защото опасността от падане е реална. Така, вървейки по склона, стигнах до място, което аз нарекох „рецепция“- стар офис- стол, пред него- кръгла масичка, под сянката на маслиново дърво. След „рецепцията“ пред погледа ми се откри великолепната гледка над Гьола. От единия край е заобиколен от високи скали, а от другия палавите вълни от морето го докосват при всяко свое разбиване.

Разкажи и спечели: Хайде на Гьола!
Снимка: Петко Тодоров

Ако сте екстремни плувци, като мен, смело можете да скочите в Гьола, но трябва да имате предвид, че дълбочината е между два и три мента и дъното не е равно. На места е каменисто, така че внимавайте къде скачате. Ако обаче не можете да плувате, препоръчвам да се насладите на Гьола, като седнете на мястото, където вълните го достигат. На тази ниска част от брега почти можете да потопите единия си крак в Гьола, а другия- в морето.  Това е мястото за уникални снимки!

На връщане по същия път препоръчвам да посетите манастир „Архангел Михаил“, от където отново да се насладите на великолепна гледка към морската шир!

Разкажи и спечели: Хайде на Гьола!
Снимка: Петко Тодоров

Това бяха няколко вълшебни часа от моя уикенд на остров Тасос, за които с удоволствие се спомням сега, в студените и снежни ноемврийски дни. Няколко великолепни часа, в които се слях с природата и изживях насладата от хармоничното единство! След тях за мен Гьол вече означава нещо специално!

***