Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

  • Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация
    Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация. В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство.

Ще бъде изготвен проект за цялата крепост, предвиждащ ремонтно-възстановителни работи, за да може да бъде възстановена в пълен автентичен вид. Предстои текущ ремонт - външно укрепване на стените и реконструкция на вътрешното пространство, казва Найден Йонов, заместник -кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата в община Видин:

"Издадено е разрешение за строеж № 97 от 04.12.2023 година за аварийно укрепване на западния бастион. На базата на съгласувания проект с Министерство на културата, Община Видин кандидатства за целева финансова подкрепа в областта за цялостна консервация и реставрация. Какво ще включват самите аварийни дейности? Ще се извърши архитектурен и конструктивен проект. Крепостните зидове ще се армират и запълнят с каменна зидария.

За да се спре навлизането в стените и помещенията на дъждовна вода, са необходими няколко мероприятия: да се отстрани нежеланата растителност по покривите и стените; да се отстрани земният насип в бастиона; в караулното помещение да се заздрави и префугира каменният свод; да се спре проникването на вода през въздуховодите и те да се преоформят; да се направи нова хидроизолация на самия бастион; да се оформят наклоните на покрива чрез насипване на почвен слой; ново затревяване на покривите; тухлените зидове да се префугират; да се използва запълването на всички отвори със зидария на варова основа..." 

Стойността на проекта е 300 000 лева, а на строително-монтажните работи за аварийно укрепване на западен бастион - 140 000 лева с ДДС.

Следващата стъпка е да се възложи обществена поръчка за изпълнение на дейностите, свързани с цялостната реставрация и консервация.