Свещените китайски планини

  • Свещените китайски планини
    Свещените китайски планини

В Китай има 4 свещени за будизма планини, които се считат за ключови за тази религия. 

Вижте кои са те, с какво са известни и какво можете да видите в тях:

1. Планината Вутай

Вутай (в превод „5-те терасовидни планини“) е най-високата планина в Северен Китай и е популярна със забележителния си ландшафт, и историческото си значение. Там можете да видите 5 открити върха, на които няма нито едно дърво. В най-високите си части планината остава покрита със сняг през по-голямата част от годината. Под нея пък се крият буйни гори от вечнозелени дървета, между които са сгушени храмове и манастири, свързани с будистката религия.

Много от тези религиозни паметници са построени преди векове и имат голяма историческа, архитектурна и културна стойност. Във Вутай има изградени 53 манастира. Една от най-големите забележителности там е Източната главна зала, намираща се в храма Фогуанг, която е построена  по време на владението на династията Танг в региона. Тя е най-висшата оцеляла дървена сграда на своето време, в която се помещават няколко впечатляващи живописни скулптури, изработени от глина.

Днес манастирите и храмовете в планината съхраняват стотици религиозни стихове и книги, които са свързани с историята и еволюцията на будизма в Китай.

Свещените китайски планини
Снимка: wikipedia.org

2. Планината Хуа

Хуа се намира в окръг Цинъян, в китайската провинция Анхуей, и е известна с природното си и историческо богатство, живописна красота, и асоциацията с будизма. Планината обхваща площ от около 120 кв. км, от които 114 кв. км са защитена зона.

В древността планината е имала 360 будистки храмове и манастири. Била е дом за около 4000 до 5000 монаси и монахини. Много от религиозните паметници са оцелели и до днес и служат като специални места за поклонение за изповядващите будизма.

Свещените китайски планини

3. Планината Емей

Планината Емей се намира в китайската провинция Съчуан, като нейната най-висока точка се извисява на 3099 м надморска височина. Според будистите това е мястото, където Бодхисатва Самантабадра достига просветление. Освен това през I в. там е построен и първият будистки храм в страната.

В Емей има изградени 76 манастира. Повечето от тях са от времето на управлението на династиите Минг и Цин. Планината също така е дом на множество ендемични растения. Там можете да наблюдавате едни от най-магичните изгреви и залези. Можете да се натъкнете и на макаци (вид маймуни), известни със своята пакостливост. Те с удоволствие приемат храна от туристите, но и обичат да „крадат“ техни вещи.

Свещените китайски планини
 

4. Планината Путуо

Путуо е част от остров в Източнокитайско море, който се намира на югоизток от Шанхай. На територията му можете да се насладите на красиви пейзажи, както и на няколко будистки религиозни паметника.

В продължение на векове островната планина привлича милиони посетители, които са искат да се докоснат до природното, историческото, културното и религиозното богатство на района.

Някои от забележителните храмове, които се намират в планината Путуо, са: Фейу, Пхуджи и храмът Худжи. Манастирите на острова служат като временни или постоянни жилища на голям брой будистки монаси и монахини от Китай и чужбина. Будисткото образование може да бъде получено от Института по будизъм, един от най-известните по рода си академични институти  в страната.

Свещените китайски планини
Снимка: wikipedia.org

 ***