Свещеното бяло езеро в Индия

  • Свещеното бяло езеро в Индия
    Свещеното бяло езеро в Индия

Най-вероятно не сте чували за голямото и красиво индийско езеро Гурудонгмар – то се намира в Северен Сиким, близо до границата с Тибет, а водите му имат уникален бял цвят.

Гурудонгмар се намира на 5,183 м надморска височина и се нарежда сред 15-те най-високи езера в света. Ако го посетите, ще видите, че накъдето и да се обърнете, пред вас ще се разкриват красиви гледки на снежни планини и кристално чиста ледена вода.

Местните хора го наричат „свещеното езеро”, защото през зимата езерото замръзва, освен на едно място, като причината за това се смята силата на вярванията на хората, които го посещават. Водите му имат лечебни свойства и много туристи отнасят по малко вода със себе си.

Според легендата Гурудонгмар докосва и освещава езерото, като по този начин, дори при изключително ниски температури, част от водите му не замръзват. Интересното е, че историята за езерото е еднаква както при хиндуистите, така и при будистите. Името Гурудонгмар произлиза от името на Гуру Падмасамбхава (считан като втория Буда на нашето време), за който се смята, че е посетил Тибет през тази област. Според местните районът е благословен от него, затова до езерото има издигнат храм в негова чест.

До езерото се стига за около 8-9 часа път с кола от Гангток. Пътят минава през зеленина и водопади, докато стигне до селището Лачен. От него до Гурудонгмар има 4-5 часа пътуване през снежни върхове и планини. Затова е най-добре да се преспи там и да се продължи с прехода рано на следващата сутрин.

Имайте предвид, че посещението до езерото изисква разрешение, което се издава на туристите чрез оторизиран туроператор, тъй като се намира близо до границата на Индия с Тибет. Само индийските туристи могат да го посещават без изрично разрешение.

Преходът до езерото Гурудонгмар е само за много добре подготвени планинари. Пътят е опасен и каменист, но и много красив. Поради близостта си до границата, не е необичайно и присъствието на войници от индийската армия. Високата надморска височина пък може да предизвика проблеми с дишането, затова се препоръчва на туристите да прекарат по-малко време там и да слязат бързо в Лачен. Най-подходящият период за посещение на езерото Гурудонгмар е от ноември до юни.