Улица в София ще носи името на Дими Паница

  • Улица в София ще носи името на Дими Паница
    Улица в София ще носи името на Дими Паница

Събитие по именуване на улицата пред родния дом на визионера и филантроп Дими Паница ще се проведе на 16 май от 10 ч.

Решението улицата, разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“, да бъде наречена на името на бележития българин беше взето през април от Столичния общински съвет. Събитието се осъществява с любезното съдействие на Столична община.

Поканени са кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция,Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му приятел проф. Минко Балкански. Сред гостите ще бъдат представители на Американския университет в България (АУБ), Българското училище за политика „Димитър Паница“, Института за изследване на близкото минало и други институции, основани и вдъхновени от Дими Паница. Водещ на церемонията ще бъде Елена Маринова, член на Настоятелството на АУБ и президент на Мусала Софт.

Същевременно, в Ларгото ще бъде наредена открита изложба, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. В изложбата, посветена на Дими Паница, столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. Включени са и слабо известни факти: той проучва, а в последствие инициира създаването на „Джуниър Ачийвмънт“ България, а ролята му за АУБ не се изчерпва с основаването на висшето учебно заведение и участието му в Настоятелството, защото той и съпругата му Ивон имат основен принос за създаването на библиотеката на университета, която днес е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа. Изложбата се организира благодарение на подкрепата на Столична община и Музея за история на София.

За Дими Паница: 

Улица в София ще носи името на Дими Паница

Димитрий-Иван Евстатиев Паница, по-известен като Дими Паница, e роден на 2 ноември 1930 година в София. Голяма част от живота му преминава в Съединените щати, където 42 години работи в издателство „Рийдърс дайджест". С настъпването на демократичните промени в България след 1989 г. се завръща в страната. Заедно със съпругата му Ивон Паница основават Фондация "Свободна и демократична България", за да подпомагат процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализъм, свободна преса и свободен пазар.

Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (АУБ), един от създателите на „Джуниър Ачийвмънт България”, „Аутуърд Баунд България”, Сдружение „Деца и юноши”, Института за изследване на близкото минало, Института за пазарна икономика – София, основател на Училището за политика, след смъртта му наречено на негово име.

В чужбина Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF), дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, Англо-американската прес асоциация в Париж, френския Форум на бъдещето, Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), международната Тристранна комисия. За активната си обществена дейност Дими Паница е носител на редица награди: удостоен е с най-високото българско отличие – орден „Стара планина” първа степен; кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република; носител е на почетен Медал за заслуги на Съвета на Европа; почетен настоятел на Кралския колеж в Лондон.