Вижте къде се намира Вратата към ада

  • Вижте къде се намира Вратата към ада
    Вижте къде се намира Вратата към ада

Нека отидем до далечния Туркменистан, където се намира един от най-необикновените природни феномени в световен мащаб.

Става дума за Вратата към ада. Това място с чудновато име прилича на същински портал към друго измерение.

Вратата към ада представлява огромна дупка, която гори непрестанно вече 48 години. Кратерът е широк около 70 м, дълбок около 30 м и гори близо до село Дервезе, в северната част на страната.

Вратата към ада се отваря през 1971 г., когато съветските учени копаят в региона, в търсене на полезни изкопаеми. При един от опитите работниците откриват пещера, пълна с природен газ. При сондажа земята поддава, срутва се и се отваря огромна дупка.

Вижте къде се намира Вратата към ада
Снимка: wikipedia.org

Притеснени от възможността новообразувалият се кратер да доведе до изпускането на отровни газове, учените и работниците решават да изгорят наличното количество. Според техните изчисления газовете е трябвало да горят не повече от няколко дни. Близо 50 години по-късно обаче пожарът е все още активен и няма никакви признаци да угасне скоро.

Пламъците от горящия кратер обагрят в златни нюанси прозорците и стените на къщите в местното село, в което живеят 350 души.

От 2009 г. насам мястото е посетено от над 50 хил. туристи, а в заобикалящата го област има удобна и широка къмпинг зона, от която могат да се възползват посетителите. Мястото със сигурност си заслужава, ако си падате по по-необичайни и малко известни места.