Вижте най-младия остров в света, който всъщност е вулкан

  • Вижте най-младия остров в света, който всъщност е вулкан
    Вижте най-младия остров в света, който всъщност е вулкан

Ето и едно доста интересно място – остров Съртси (на исландски – Сюртсей). Той е един от най-новообразувалите се острови на Земята и се намира недалеч от южния бряг на Исландия - самата тя вулканичен остров.

Историята за неговото откриване е доста любопитна. През ноември 1963 г. моряците от плаващ през тези води риболовен кораб забелязали сред морето висок стълб дим. Тогава обаче те помислили, че това е друг кораб, който гори и изпратили лодка на разузнаване. Оказало, че е изригване на подводен вулкан на 130 м под морската повърхност. Само след няколко дни над водата се появил остров, който продължил да расте постепенно чак до 1967 г. и достигнал 155 м височина.

Вижте най-младия остров в света, който всъщност е вулкан
Снимка: flickr/Rerun van Pelt

На исландски името му означава „островът на Сурт“, който пък е предводител на огнените великани от скандинавската митология, живеещи в Муспелхайм. Според митовете той играе основна роля в събитията на Рагнарьок – залеза на боговете. Преданията разказват, че в последната битка с боговете на Асгард пламъците от неговия огнен меч ще погълнат Земята.

Вижте най-младия остров в света, който всъщност е вулкан
Снимка: wikipedia.org

Островът е обявен за природен резерват през 1965 г., но и до днес продължава да изригва. Това е една от причините не всеки да може да отиде там. Той дава на учените уникална възможност да наблюдават как един съвсем нов остров става местообитание на различни растителни и животински видове. За да се намали до минимум човешкото влияние, само няколко изследователи имат разрешение да го посещават, а за любопитните - единственият начин да го видят отблизо, е, чрез полет с малък самолет.