Tърсене по
  • 28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
    28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
  • 28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
    28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
  • 28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
    28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
  • 28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание
    28-ми международен театрален фестивал „Варненско лято“ - дигитално издание

 


Селекция от 10 спектакъла на водещи творци от световната сцена със свободен достъп само на интернет страницата на фестивала на viafest.org.


Световната пандемия отмени традиционното провеждане на най-мащабното международно театрално събитие в България в началото на юни. Но неговите организатори са решени да запазят връзката на публиката с големите постижения на театъра. Затова между 25 ноември и 6 декември 2020 фестивалът ще проведе своето 28-о издание, но за първи път неговата сцена ще е интернет пространството със специална международната селекция.

Неин фокус е европейската класика в интерпретацията на водещи режисьори, с голяма част от които българският зрител ще се запознае за първи път. От Русия освен вече превърналия се в любимец на публиката Тимофей Кулябин и неговияспектакъл „Коварство и любов (KILL)“ от Фридрих Шилер, осигурил му големия пробив в съвременния театър, дигиталното издание представя и изключително нашумелия в момента Кирил Серебренников със запис на постановката му по една от най-енигматичните пиеси в европейската драматургия – „Войцек“ от Георг Бюхнер. Реализирана с Латвийския национален театър в Рига, тя е номинирана за националната театрална награда на сезон 2011/2012 за най-добра постановка.

72256

И още едно заглавие от голямата немска класика е част от дигиталната селекция – „Натан мъдрецът“ от Лесинг, в постановка на Андреас Кригенбург, един от водещите немски режисьори днес, на сцената на престижния Дойчес театър в Берлин. Дали във времена на фундаментализъм и изострящи се конфликти тази притча за религиозна толерантност вече е само една измислена приказка? А. Кригенбург чете „Натан мъдрецът“ като архаична комедия, в чието начало е Човекът, направен от пръст.


Необичаен „Макбет“ по Шекспир представя специално филмираната версия на един от най-забележителните спектакли в полския театър през последните години с режисьор Гжегож Яжина. Действието в знаменитата Шекспирова пиеса е разположено в американска военна база в днешен Ирак, а Макбет е ръководител на дръзка военна операция, подстрекаван от безмилостната си съпруга и безкрайните си амбиции. Известната британска критичка Лин Гарднър оприличава спектакъла на „холивудски филм, в който обаче няма герои“. Дигиталната селекция на фестивала включва и още едно заглавие от Шекспир – „Зимна приказка“, в спектакъл на един от най-големите познавачи на театъра на английския бард – Деклан Донелан и неговата компания „Чийк бай джаул“.


 72255


За първи път публиката ще може да се запознае и с някои от водещите имена в световната танцова сцена. Изданието се открива с онлайн излъчване на завладяващия фламенко балет „4 жени 4“ на младия танцьор и хореограф Мануел Рамирес, посветен на борбата за правата на жените в Испания. Селекцията включва още документалния филм „Време за действие“ за представлението на хореографката Маги Марен „Може би“ (May B) от 1981 г.

Вдъхновено от света на големия драматург и писател Самюъл Бекет, то се превръща в един от най-емблематичните танцови спектакли на френска сцена през последните десетилетия. Зрителите ще могат да се насладят от екрана и на изящната хореографска интерпретация на музиката на Й. С. Бах в „Шест бранденбургски концерта“ в изпълнение на знаменитата компания “Rosas” на Анне Тереза де Кеерсмакер от Белгия. Тя си сътрудничи с престижния B’Rock Orchestra, който изпълнява музиката на живо под диригентството на Амандин Бейер. Спектакълът е носител на немската театрална награда „Фауст“ 2019 за най-добра хореография. А „13 езика“ на знаковата тайванска компания „Глауд гейт“ осигурява истински празник за очите със зрелищен танц, съчетаващ традицията на Азия със съвременни техники.


Финалът на международната селекция е с българско участие – режисьорът Галин Стоев подготви специален кратък филм „14 минути Непостоянство“ за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво за театъра в Тулуза, на който той е и директор. Съвсем наскоро постановката получи четири номинации за Наградата на френските театрални критици 2020, сред които и за спектакъл на годината. Във филма, който Галин Стоев създаде заедно с Арие ван Егмонд по повод дигиталното издание на „Варненско лято“, творческият екип подвига въпроси, които вълнуват всички любители на театъра в настоящата ситуация: „Как би могло да се сподели театралното преживяване на екран? Как да уловим емоцията от представлението, без да сме в залата?“


28-мият международен театрален фестивал „Варненско лято“ кани публиката на силни театрални срещи в интернет пространството, като всеки спектакъл е със свободен достъп за 72 часа от началните дати и час, обявени в подстраницата на фестивала на viafest.org. Те могат да се гледат със субтитри на български единствено от нея и на територията на страната.


Очаквайте скоро на www.viafest.org съпътстващата програма на фестивала и специалните материали, които съпровождат излъчванията на спектаклите.


 


Дигиталното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2020 се осъществява с подкрепата на Община Варна и на Министерството на културата.