Tърсене по
  • Балетът „Дон Кихот“ в Пловдив
    Балетът „Дон Кихот“ в Пловдив

12 септември, 20.00 часа, Античен театър-Пловдив


Държавна опера - Стара Загора представя „Дон Кихот“ балет от Лудвиг Минкус


Хореография и режисура: Аршак Галумян - солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин


Художник декори и костюми: Салваторе Русо /Италия/


Асистент-хореографи: Силвия Томова, Красина Павлова


Репетитор Людовик: Парти /Франция/


Асистент-сценограф: Фабрицио Мария Гарци /Италия/


Солисти: Александър Желев, Анелия Димитрова, Томоки Ишиго, Калин Любенов, Фредерико Пинто, Харука Суга, Мартина Префетто, Марина Сороче, Ромина Славова, Ивайло Янев, Фиорди Лоха, Сторм Норис, Станко Танев, Рио Сузуки, Джулия Рагуза и др.


Балетът „Дон Кихот“ на Старозагорската опера на сцената на Античния театър в Пловдив на 12 септември


65849


На 12 септември от 20.00 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път на сцената на уникалния Античен театър в Пловдив своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян - хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.


65851


В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последния творчески сезон бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България. На 12 септември в ролите на Китри и Базил пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да аплодират примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния виртуозен солист Томоки Ишиго, Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов – Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто /Еспада/, Харука Суга /Мерседес/, Мартина Префетто /Повелителка на дриадите/, Марина Сороче /Амур/, Ромина Славова /циганка/, Ивайло Янев /циганин/, Фиорди Лоха и Сторм Норис /солисти фламенко/, Станко Танев /Гамаш/, Рио Сузуки и Джулия Рагуза /двойка приятелки/ и др.


65848


През 1869г. Петипа замисля нов балет по мотиви от романа на Сервантес „Дон Кихот” – история, която неведнъж е оживявала на сцена. Още през 18 век в много европейски театри били поставяни балети под това заглавие по музика на различни композитори. Но в тях не се използвал сюжета на знаменития роман, а добавените новели, които разказват за сватбата на Камачо /във френските версии Гамаш/ и любовта на Китри и Базил. Петипа също се възползвал от този сюжет. Музиката била написана бързо от австрийския композитор от чешки произход Лудвиг Минкус и на 14 декември 1869 година се е състояла премиерата на комедийния балетен спектакъл на сцената на Московския Болшой театър. През 1871 година за постановката в столичния Каменен театър Петипа прави нова редакция.


Мариус Петипа е пътешествал много в различни градове на Испания, успял е да долови духа и традициите на танцовия фолклор на тази страна и след това да ги претвори на сцената в тяхното разнообразие и неповторимост. Големият майстор създава колоритен празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги записва своя балет „Дон Кихот” в графата на шедьоврите на балетната класика.


65852


„Дон Кихот“ на Аршак Галумян - хореограф


„За мен като хореограф „Дон Кихот” е първото голямо класическо заглавие, което поставям и съм щастлив, че това се случва точно в Стара Загора! Всеки голям оперен театър, какъвто в момента е и Старозагорската опера, разраснала се много в последните няколко години, трябва да има в репертоара си това заглавие.Танцьорите са страхотни и свършиха много и много добра работа. В хореографията си съм заложил много хумористични сцени, така че представлението да не е само за възрастни, а да е интересно и за деца и младежи. Много е важно спектакълът да бъде увлекателен за младата публика. „Дон Кихот” е първият балет, който съм гледал като дете и е първият балет, в който участвах още като ученик в балетното училище. Публиката ще види и ще преживее празник, който се случва на сцената. А самата постановката се надявам да се превърне в празник и за целия град.”


Аршак Галумян е роден в Армения. Завършва балетното си образование в Ереван и в балетното училище към Балета на Хамбург. Като танцьор е лауреат на престижния балетен конкурс в Лозана. Дългогодишен солист е на Щатсбалет, Берлин. В репертоара му влизат спектакли от почти всички световни колоси на хореографското майсторство като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин, Анжелин Прейокай, Орхад Нахарин, Джон КранкоЖан Кристоф Мейлот и др. През последните години Аршак Галумян работи и като хореограф. Неговата хореография „M.U.S.A.“ е създадена за Щатсбалет в Берлин през 2017 г.


Салваторе Русо, сценограф и костюмограф


Балетът се нарича „Дон Кихот“, но историята не повтаря сюжета на Сервантес. Дон Кихот тръгва на път, но в балета се разказва за неговия сън, на площад в Севиля.  Главна е любовната история между Китри и Базил. Костюмите трябва да пресъздават времето на  1600 г., но са видени през филтъра на 1800 г. Само няколко от костюмите „са в епохата“, както се казва – на Дулсинея, на Дон Кихот, на Санчо Панса, донякъде и на Гамаш. Останалите костюми може да се каже„са родени“ в неговото въображение, от неговия, на Дон Кихот, сън. В съня си той вижда Дулсинея, но като се събужда, съзира че това е всъщност Китри. Последното действие не е в двореца на Гамаш, а е както е било на премиерата в Мариинския театър в Санкт Петербург /14 декември 1871 г./ и костюмите са неоромантични, цветни, ярки, събуждат хубаво настроение. 


Предварителна продажба на билети


Каса Операта ул. "Гладстон" 15 - Дом на културата„Борис Христов“
Каса OPERA OPEN на Главната улица /до 31 август/
тел. 032 62 55 53
pr@operaplovdiv.bg

Онлайн и в системата www.eventim.bg