Tърсене по
  • Барабанен кръг в Южния парк
    Барабанен кръг в Южния парк

Събитието е част от програмта на център за съвременни изкуства „Топлоцентрала”.


Подходящо е и за хора, които никога не са имали допир с музикален инструмент, както и за любители.


За пръв път ще добавим и новоизмислените музиклани инструменти от вида на хандпаните и рав.


Барабаненият кръг е средство за комуникация, разтоварване и забавление използвано още от древни времена.


Подходящо и обединяващо средство за хора от различни професии, възрасти и култури. Осигурени са перкусионни инструменти от Африка, Южна Америка, Азия и Европа. Както и новосъздадените музикални инструменти рав и хендпан.


Барабанните кръгове на Бъни предоставят възможност на участниците да се почустват свързани с другите и да придобият усещане за междуличностна подкрепа. Също така те са възможност да се свържем със собствения си дух на едно по-дълбоко ниво. Груповото барабанене облекчава състояния на егоцентричност, изолация и отчуждение. Има огромни ползи от това да се чустваме свързани с другите, особено с тези в подобни ситуации.


Интересни проучвания сочат, че:


- Създава усещането на свързаност със себе си и с другите


- Помага ни да резонираме с естествените ритми на живота


- Предоставя мост към личната осъзнарост


Това е един универсален език, чрез който хората могат да бъдат свързани, свободни от нуждата за думи и концепции, статут и професия,възраст или пол,за да преживеят момента с отворено сърце.


Барабаните са били използвани във всяка култура с най-различни предназначения. От религиозни ритуали и други церемонии, до спортни събития, и като начин на общуване и сигнализиране. Шаманите използват барабаните като инструмент за постигането на променено или подобно на транс състояние, за да се свържат с духовното измерение. Барабането също се е използвало като терапия още от древни времена.


А ето и още малко интересна информация за свиенето на урдарни инструменти:


Свиренето на барабани може да стимулира естествено извисяване с повишаването на Алфа мозъчните вълни. Когато мозъкът превключва от бета вълни (концентрация) на алфа вълни, човек се чуства спокоен и отпочинал. Същите алфа вълни се свързват със медитация и други състояния на съзнанието, могат да помогнат със справянето със състояния на депресия и безпокойство.


Вход: свободен


4-ти септемрви


Събота


18:00 ч.


Градинката зад хотел „Хилтън”, Южен парк