Tърсене по
  • Байк и рън за Чепън край Драгоман
    Байк и рън за Чепън край Драгоман

Осмият Байк и рън за Чепън край Драгоман  е тази събота (20 април)


Състезанието за планинско бягане и колоездене минимизира пластмасата
за еднократна употреба


Навръх Лазаровден, 20 април, край Драгоман ще се проведе осмото издание на една от най-обичаните планински надпревари – „Байк и рън за Чепън“, организирана съвместно от магазини „Стената“ и Община Драгоман. Официален партньор е Министерство на туризма. Стартът ще бъде даден в 9:30 часа.


В състезанието за планинско бягане и колоездене с дистанции 21.3 км (полумаратон) и 40 км (маратон) тази година се очаква да стартират над 400 човека – бегачи и колоездачи. Регистрацията за събитието все още продължава на адрес chepan.stenata.com до 18 април включително, а плащането на таксата за участие след 16-ти ще може да се осъществи само в магазини „Стената“ на 17-ти и 18-ти април, тъй като онлайн панелът ще бъде вече затворен. Възможна ще бъде и регистрация на място на цена 50 лв.


Вече записалите се могат да вземат стартовите си номера на 16, 17 и 18 април от 10 до 20 ч. от офиса на "Стената". Задължително е да носят попълнена и подписана декларация за освобождаване от отговорност. Записаните състезатели с платена такса за участие, които живеят извън София, ще могат да получат стартовия си номер на място преди състезанието от 8 ч. до 9 ч. в Драгоман.


Важна стъпка тази година е политиката за редуциране на пластмасовото потребление с грижа за минимизиране на човешкия отпечатък и опазване на природата. В партньорство с минерална вода „Банкя“ за състезателите ще бъдат на разположение бидони с вода за наливане в собствени съдове. Ето защо, организаторите приканват участниците да не забравят да си носят личните бутилки, които да зареждат свободно на старта и подкрепителните пунктове. Там, заедно с хапки питателна храна, състезателите ще могат да си набавят и вкусна и здравословна енергия със суровите барчета Go4.


В случай на повреда велосипедите ще могат да бъдат сервизирани в пунктовете на Baze, които ще се погрижат за безаварийно достигане на велосипедистите до финала. Здрави колела под наем, в пълна готовност да покорят Чепън планина,  ще предлагат партньорите от Compass Bikes. За да бъдат състезателните велосипеди като нови след надпреварата, на площада пред Общината ще бъде пунктът за почистване на Kärcher, където ще могат да бъдат разгледани и много други полезни уреди за мобилно почистване, идеи за дома и градината.


Едни от най-атрактивните награди досега за победителите ще бъдат осигурени от магазини „Стената“, френския лидер при спортните очила  Julbo, превърналите се в емблема мултифункционални кърпи за спорт и туризъм Buff и швейцарския стандарт в бутилките за многократна употреба Sigg. Първенците при велосипедистите ще получат и страхотните уреди за мобилно почистване Kärcher.


Традиционното пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт  ще бъде от Централна гара София с влак КПВ10202 със стартов час 07:40, а връщането към София – от 17:45 с влак МБВ7991.


Както всяка година, децата заемат сериозно място в състезателната програма. Тазгодишният „Мини Байк и рън за Чепън“ ще се проведе в парньорство със сдружение „Велоеволюция“ и щ започне в 10:45.


Осмото издание на състезанието „Байк и рън за Чепън“ е навръх Лазаровден – по случай празника Община Драгоман е подготвила за състезателите и гостите на града поредица от активности: още с откриването на събитието присъстващите ще могат да се насладят на лазаруване и други народни танци, забавна програма, включваща танци от НЧ „Мелдия“ и рок група „Мелди“.  Тази година в събитието ще се включи спортната кампания Aces Bulgaria, която ще участва с мажоретния състав “Wonders” и зумба на открито. Златното момиче на художествената гимнастика Ренета Камберова ще притаи дъха на зрителите с технични и красиви демонстрации. За най-любознателните ще има и екскурзии до Неделишкия манастир и връх Чепън.


62727


За най-актуална информация следете Фейсбук събитието.


Фейсбук страница


Официална страница


***


Започна регистрацията за осмото издание на Байк и рън за Чепън


Регистрацията за осмото издание на “Байк и рън за Чепън” на 20 април 2019 г. в Драгоман вече е отворена на адрес chepan.stenata.com. Eдно от най-големите събития за планинско бягане и колоездене в страната с над 400 участници годишно, състезанието е организирано от община Драгоман и магазини “Стената”. От 2018 г. то е и  част от Българска колоездачна лига (БКЛ).


В деня на надпреварата Община Драгоман обещава богата културна и спортна програма на централния площад в града. Тя ще включва голяма сцена с музика и танци, изложби, беседи в Туристически информационен център Драгоман, както и организирани туристически турове в региона.


Дистанциите в “Байк и рън за Чепън”, които редовните участници добре познават, са маратон (42 км) и полумаратон (21 км) в двете направления, бягане и колоездене, а категориите при бегачите остават непроменени – мъже и жени на съответните дистанции.


Стартът за всички е пред oбщина Драгоман, като състезателите в по-късата дистанция правят една обиколка,а по-издръжливите - още една, преминавайки през билото на Чепън планина и ниските части в района на Драгоман. Теренът е съвкупност от асфалт, горски пътища, пътеки, почвен и каменист път.  Цялото трасе има формата на осморка, което означава, че състезателите на 42 км имат удоволствието да се насладят на различни пейзажи на отиване и на връщане към площада пред община Драгоман, където е и финалът.


61649


Надпреварата, която се случва в една от най-атрактивните туристически дестинации, само на час път с автомобил от столицата и на границата със западната ни съседка Сърбия, за втора поредна година е условно разделена на две основни категории: XCM и Хоби.


XCM “Рейс серии”са отворени за всички регистрирани към Българска колоездачна лига и желаят да участват в годишното класиране, сумиращо точки от всички състезания към БКЛ. В случай, че все още не е част от БКЛ, регистрацията на участника става автоматично. В този случай състезанието се провежда по правилата на БКЛ. Хоби е по-”свободната” надпревара - в нея може да участва всеки, който няма стремеж за придобиване на точки към БКЛ.


61646


По традиция, заедно с голямото състезание, на площада пред община Драгоман се провежда и детска надпревара за бягане и колоездене, със свободен достъп за най-малките и със забавна програма, включваща въжена градина, много награди и др. Предстои записванията да започнат съвсем скоро като препоръчително е родителите да запишат децата си предварително.


Любима атракция за състезатели и придружители е пътуването от София до Драгоман с пътнически превоз на БДЖ, в който те удобно превозват своите велосипеди и “загряват” за състезанието заедно с приятели. В пътуването ще могат да се включат всички с валидна регистрация и плащане на такса за участие. Регистрацията за вагона до Драгоман предстои да бъде отворена съвсем скоро.


61647


Вече 7 години „Байк и рън за Чепън“ събира стотици любители на екстремните преживявания, активния начин на живот и красивата българска природа, а между тях са както самите участници в състезанието, така и дошлите да ги подкрепят близки и приятели. Те са привлечени от богатото биоразнообразие на региона, като Чепън планина предлага невероятна панорама към Сърбия от най-високата си точка връх Петровски кръст, а в една кратка разходка из мостчетата на Драгоманското блато могат да бъдат видени редки видове птици, завръщащи се от своето  зимно убежище в южни земи.


БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН ОНЛАЙН
Фейсбук страница
Фейсбук събитие
Страница за регистрация


*


Снимки: Тихомира Методиева-Тихич


***