Tърсене по
  • Бургаски фестивал на виното - програма
    Бургаски фестивал на виното - програма

ІІІ Бургаски фестивал на виното

28 - 31 юли 2016

Експоцентър "Флора" в Бургас - Морската градина


Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІІІ Бургаски фестивал на виното. Освен българските, тази година бургаската публика ще има възможността да дегустира и продукти от Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина. От 28 да 31 юли Експоцентър "Флора" в Бургас отново ще събере професионалисти, ценители и любители на най-значимото за региона международно винарско събитие. Носителите на престижни награди от световни конкурси ще представят пред жителите и гостите на града отбрани продукти, които ще могат да се дегустират и закупят на цени на производителите.

Тема на тазгодишния Бургаски фестивал на виното е сорт Шардоне. За обявяване на носителя на наградата "Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016" Националната лозаро-винарска камара организира конкурс с професионално жури. Участващите в конкурса вина ще бъдат представени и на конкурса "Изборът на потребителите", който ще направи своя класация.
   
Майсторски класове и дегустации ще водят български и чуждестранни експерти по темите: "Вината на Мелнишкия регион", "Винарската анимация - в избата и в ресторанта",  "Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society, "Wine Education Trust в България", "Златните вина на България - дегустация на български вина, медалисти от световни конкурси", "Грузинските вина", "Оранжевите вина" и др.
   
В хранителната зона ще се представят производителите на традиционни местни и млечни продукти и деликатеси. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” с председател Димитър Маджаров отново ще зарадва почитателите си с оригинални произведения по стари български рецепти. Най-верният спътник на виното - хлябът, ще бъде представен от производителите на традиционен български хляб от лимец.
   
В гурме зоната ще се предлагат различни тапаси според вината, които ще се дегустират. Ще има мини блек ангъс бъргъри, португалски рибни тапаси, прошуто, френски сирена и много други кулинарни предизвикателства. Шеф Машков ще предложи и уникални телешки ребра и сьомга, приготвени по Sous Vide технология. Шеф Радичев ще представи много разнообразни хапки с трюфели и манатарки!
   
За първи път в Бургас  ще се предложат за дегустация и така нашумелите оранжеви вина!
   
Вече неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация "Активни потребители" конкурс "Продукт на потребителя", който ще даде възможност посетителите да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино на ІІІ Бургаски фестивал на виното.
   
Блиц-курсът "Магията на дегустацията", воден от италианския сомелиер "Маурицио Ферери", тази година е на тема "Чашите за дегустация на вино".
   
Още много и разнообразни събития и винени предизвикателства ще очакват посетителите и тази година от 28 до 31 юли август в изложбен център "Флора" в Бургас.
   
ІІІ Бургаски фестивал на виното се организира от Националната лозаро-винарска камара, "Експо Тим" ООД с подкрепата на община Бургас.
За повече информация - тук.


Билети за Wine Fest Burgas 2016

Еднодневен билет - включващ посещение и дегустация по щандовете - 7 лв. - тук
Комбиниран билет - тук

Съпътстваща програма

28. 07.2016

14.00 - 20.00 Конкурс "Изборът на потребителите - Шардоне"
17.00 - 17.30 Официално откриване
17.30 - 18.00 Връчване на отличията от конкурса "Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016"
18.00 - 19.00 Вината на Мелнишкият регион. Презентация с дегустация.
Лектор: Инж. Стойчо Стоев - енолог, международен дегустатор, управител на ВИ "Меди валей" - Изба на годината 2016
19.00 - 20.00 Златните вина на България. Презентация с дегустация.
Лектор: Вихрен Велков - сомелиер № 1 на България за 2012 г., международен дегустатор

29. 07. 2016

14.00 - 14.20 Връчване на наградите от конкурса "Изборът на потребителите - Шардоне 2016"
15.00 - 20.00 Конкурс "Изборът на потребителите - бели,
розе и червени вина"
15.00 - 16.00 Винарската анимация - в избата и в ресторанта
Лектор: Инж. техн. д-р Светлана Станева, специалност "Алтернативен туризъм" в ЛТУ - София
16.00 - 17.00 Виненото образование в България - реалност или химера
Лектори: Александър Скорчев, Едуард Куриян, Димитър Николов - винени експерти и международни дегустатори
18.00 - 19.00 Българска премиера на интернет платформата
Wine & Food Society
Лектор: Георги Ганчев – Основател на Wine & Food Society
19.00 - 20.00 Оранжевото вино - ефект или дефект. Презентация с дегустация на 5 вина
Лектор: Едуард Куриян, винен експерт и международен дегустатор

30. 07. 2016

14.00 - 14.20 Връчване на наградите от конкурса “Изборът на потребителите 2016 - бели, розе и червени вина “
15.00 - 16.00 Вината на Грузия. Презентация с дегустация
Лектор: Николета Дикова - енолог и международен дегустатор
17.00 - 18.00 Чашите за дегустация
Лектор: Маурицио Ферери - Председател на асоциацията на италианските сомелиери в България и международен дегустатор
Гурме зона: “Трапезата” - шеф Машков и шеф Радичев ще предлагат продукти с гарантирано качество и вкус, които ще се съчетаят с българските вина.


Забележка: Организаторите си запазват правото на промени в програмата.