Tърсене по
  • DiVino.Taste 2018 - форум на българското вино
    DiVino.Taste 2018 - форум на българското вино

Отново е време за празника на виното DiVino.Taste!


Само ден остава до началото на най-големия форум на българското вино! Осмото издание на DiVino.Taste започва в 16 часа на 23 ноември в софийския Интер Експо Център и ще продължи до 18 часа на 25 ноември. През този уикенд, София отново се превръща във винена столица на България. Над 70 производители се събират под един покрив, за да представят заедно модерното лице на българското вино.


По време на DiVino.Taste посетителите получават уникална възможност да опитат нови вина и да се ориентират в голямото разнообразие на пазара. Този празник събира на едно място едновременно хората, които създават българското вино и онези, за които то е предназначено.


С нетърпение очакваме да разберем, каква е била у нас реколта 2018, а също и как са развиват вината от предишните години.


59839


Освен традиционната изложбена част с дегустации, осмото издание на DiVino.Taste предлага изключително интересна и разнообразна програма от майсторски класове, лекции и презентации. Ще ви представим едни от най-ярките звезди във виното, световни авторитети и талантливи уайнмейкъри и сомелиери, а водещи ще бъдат едни от най-утвърдените български винени експерти.


За първи път по време на DiVino.Taste ще ви запознаем с качествената система на германските вина. Ще ви отведем на винено пътешествие от люлката на виното Грузия през Шампан, емблематичната испанска Риоха и Фриули в Северна Италия, дала на света едни от най-култовите бели вина. Винената обиколка на света ще завърши в Австралия, с приключение из най-великите тероари на този континент.


59838


По време на тазгодишния DiVino.Taste ще отворим вратата към един нов и вълнуващ свят и ще изненадаме любителите на виното… с майсторски клас за студено пресования зехтин! В това невероятно изживяване ще ви потопи Анна Петкова, сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк.


Премиерите по време на DiVino.Taste 2018 не свършват дотук. За пръв път в България ще бъдат представени с дегустация чаши Riedel, определени специално за три от знаковите български червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин.


Заповядайте на DiVino.Taste 2018!


***


DiVino.Taste 2018 представя избрани деликатеси и аксесоари!


Краят на есента е винено и деликатесно време. Остава точно седмица до DiVino.Taste 2018 – най-значимия форум на българското вино. На 23, 24 и 25 ноември всеки винолюбител и всеки винопрофесионалист може да дегустира в Зала 5 на Интер Експо Център София над 500 от най-добрите български вина на близо 75 различни винарски изби!


Като логично допълнение към най-мащабната дегустация на български вина DiVino.Taste 2018 представя и специално обособената ГУРМЕ ЗОНА – селекция от специални деликатеси, винени и кулинарни аксесоари в част от основната зала. Изложителите в това вкусно пространство са близо 30. Сред тях ще намерите създадени със специални грижи и умения сирена, кашкавали, колбаси, фасул и други традиционни продукти на Slow Food България и на членове на Българска асоциация биопродукти; може да опитате и купите зехтини от най-висок клас: испански и гръцки, предлагани от Elly's Supreme Taste или френски – на Le Petit Quché, които заедно с различни елитни продукти за гурмани представят и системата Coravin за дълго съхранение на отворени вина. Подобна система, удобна за ползване у дома, ще намерите и при Sagax заедно с други полезни аксесоари. Уникалните чаши за вино Riedel са на ваше разположение, за да ги изпробвате с различни вина и да изберете вашия фаворит. Най-качествени уреди за виното и гастрономията предлагат и Двата щъркела.


Pliska Oil гордо представят своите различни видове студено пресовано слънчогледово олио със специално качество, а La Bottega 1991 ще ни изненадат с класни италиански колбаси, сирена и други апетитни блага. От Ancestral Superfoods може да се снабдите с някои забележителни суперхрани с древен произход.


Всички деликатеси и специални продукти може да опитате и купите на място, а общата зала дава възможност и да ги съчетавате с вино. Например сирената с трюфели на Du Chef са забележителна компания на някои червени вина, както и сицилианските шоколади Modica, веганските шоколади на Smart Sisters или суперсладката на Светулка. Подходящи за всякакви видове вино или просто за хапване са хлябът, печивата и сладкишите на Bakers, CO-CO Sweet and More, Сладко и Солено.


59720


В Гурме зоната ще може да се наслаждавате и на великолепното кафе с марка Dabov, както и да пробвате вкусните храни на Cult Gourmet Catering…


Тазгодишното издание на DiVino.Taste създава за пръв път и едно специално дегустационно място: Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще бъдат представени 50 внимателно подбрани български вина от най-висок клас, редки и ценни бутилки, наградени, стари реколти, вина с енотечна стойност – вина, които си заслужава да бъдат опитани, вина за  колекции.


Част от тези вина може да се закупят – само в рамките на DiVino.Taste и само в специално изградения в залата на събитието магазин Casavino, където ще се предлагат общо над 3000 различни етикети от вината, представяни по щандовете на избите.


И още, за пръв път пред българските медии ще бъдат представени с дегустация чаши Riedel, определени специално за три от знаковите за България местни червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин!


24 ноември, събота, 13:30, зала Вихрен на Интер Експо Център, DiVino.Taste 2018!


Вижте повече ТУК.


Купете билети ТУК.


*


DiVino.Taste 2018 представя: вина, които ще се помнят дълго


Вече стана традиция за всяко следващо DiVino.Taste да има интересни нововъведения. Осмото издание на най-големия форум на българското вино не прави изключение. С всяка изминала година българското вино доказва, че има заслужено място на световната карта. Все повече стават вината, които се отличават с характера си, с потенциала за отлежаване и с времето стават по-добри. За първи път, по време на DiVino.Taste 2018 ще има изграден Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще бъдат представени над 50 селектирани български вина от най-висок клас, редки и ценни бутилки, наградени, стари реколти, вина с енотечна стойност. Със сигурност това са вина, които няма да присъстват на масите на производителите в залата, но си заслужава да бъдат опитани! Някои от вината във Fine Wine Corner присъстват в класацията DiVino Top 50, други са награждавани в наши и международни конкурси, а трети ще покажат как се развиват с годините.


Във Fine Wine Corner всеки посетител на DiVino.Taste може да дегустира вината, които ще се помнят дълго, срещу кредити от електронните DiVino карти, а броят кредити е различен за всяко вино. Дегустационната доза за вината от Fine Wine Corner e 30 мл.


Някои от вината от Fine Wine Corner ще се продават и в официалния магазин Casavino на DiVino.Taste 2018.


Всичко за събитието може да намерите ТУК.


***


Коя е най-подходящата чаша за всяко вино?
Научете тайните на винените чаши на DiVino.Taste 2018!


Кое е по-важно за това как възприемаме дадено вино? Самото вино? Нагласата? Или може би чашата, в която наливаме виното? Със сигурност и трите елемента са важни, но чашата е тази, която може едновременно да развали дадено вино, но и да го представи в най-добрата му светлина. Може да се уверите в това на специалните Riedel демонстрации с дегустации по време на DiVino.Taste 2018.


Едни от най-често задаваните въпроси са свързани с формата на чашата за вино. Защо например чашата за бяло вино е по-тясна от тази за червено? Мнозина смятат предлагането на различни чаши за обикновен търговски трик. Достатъчно е обаче да опитате едно и също вино в няколко различни чаши, за да установите каква е разликата. По-свежи и ароматни бели вина, като совиньон блан, мускат или траминер, се проявяват най-добре в една чаша, докато шардонето, особено ако е отлежавало в дъб, стои добре в друга. В действителност обяснението е съвсем просто!


Големината на чашата и широчината на отвора определят ъгъла, под който виното попада в устната кухина, а от това зависи как ще възприемем вкуса. Ние долавяме вкусовете сладко, солено, кисело и горчиво чрез зони разположени върху различни участъци от езика. Това означава, че именно ъгълът на изливане има голямо значение за вкуса на виното.


По време на тазгодишното издание на DiVino.Taste ще имате възможност да дегустирате червените сортове пино ноар, сира и каберне совиньон в специално разработени за тях чаши от компанията Riedel. Ще се убедите, какво огромно значение за възприемане на виното има чашата и ще откриете нови измерения във вкусовете на вина и шампански! Световният лидер в производството на чаши за вино отива още по-далеч: за пръв път в у нас ще бъдат представени чаши Riedel, определени специално за три от знаковите български червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин!


Всъщност, историята на съвременната чаша съвсем не е дълга. В средата на миналия век австрийски професор по стъкло и запален любител на виното, решава да направи идеалната чаша за червено вино. Името му е Клаус Ридел и именно той прави истинска революция в представата ни за чашите. Професор Ридел изобретява яйцевидната форма на чашата, която завинаги сменя така наречената V-образна или тип „лале“. Той не спира дотук и разкрива, че всеки сорт грозде изисква своята чаша. Така се появяват големи чаши, предназначени за червени сортове с по-дебели ципи на зърната, като каберне совиньон, каберне фран, мерло и други. Или с по-отворени и по-ниски балони, предназначени за пино ноар, небиоло… Белите сортове не остават по-назад. Чашите за сортове с по-голяма свежест и минералност са високи и тесни, а тези за лежалите в дъб, стават по-ниски и широки. Всеки сантиметър е важен.


Цялата тайна се крие в баланса на три размера на балона на чашата: височина, ширина и диаметъра на отвора. Чрез съотношението между тях до нас достигат различни слоеве аромати и ние получаваме различна представа за виното. Това съотношение се отразява и на вкусовите възприятия. Така една не добре направена или подбрана чаша може да направи хубавото вино - кисело или горчиво. Не случайно в семейство Ридел наричат своите чаши инструменти.


59520


Ето двете лекции, на които да опознаете магическото въздействие на чашите Riedel върху виното по време на DiVino.Taste 2018:


Чаши Riedel за три класически червени сорта – събота, 24 ноември, 16:30 часа


Големите бургундски сортове и чашите Riedel – неделя, 25 ноември, 12:00 часа


Мястото е зала Вихрен на Интер Експо Център София, DiVino.Taste 2018.


В цената на билета за тези свръхинтересни демонстрации е включен и достъп за същия ден до зала 5, където може да дегустирате 500 от най-добрите български вина на над 70 производители.


Пакет Riedel + ви дава възможност да изберете една от горните две демонстрации, един от майсторските класове на световно ниво, както и достъп за трите дни до изложението DiVino.Taste в зала 5, 23-25 ноември 2018.


И още, за пръв път пред българските медии ще бъдат представени с дегустация чаши Riedel, определени специално за три от знаковите за България местни червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин!


24 ноември, събота, 13:30, зала Вихрен на Интер Експо Център, DiVino.Taste 2018!


Вижте повече на https://2018taste.divino.bg/


Купете билети на https://www.vintageclub.bg/


***


Програмата на DiVino.Taste 2018 – по-богата и по-разнообразна от всякога!


Освен традиционната изложбена част с дегустации, осмото издание на DiVino.Taste предлага изключително интересна и разнообразна програма от майсторски класове, лекции и презентации. Ще ви представим едни от най-ярките звезди във виното, световни авторитети и талантливи уайнмейкъри и сомелиери, а водещи ще бъдат едни от най-утвърдените български винени експерти.


За DiVino.Taste 2018 у нас пристига най-големият експерт на шампански вина в света – Том Стивънсън! Той ще води уникален майсторски клас за розовите вина-икони от Шампан. Том Стивънсън е автор на 42 книги, носител на 33 литературни награди. Някои от произведенията му продължават да са част от обучението на Master of Wine и Master Sommelier, а книгата му Sotheby’s Wine Encyclopedia е с продадени над 800 000 екземпляра по света!


За първи път по време на DiVino.Taste ще ви запознаем с качествената система на германските вина. Ще ви отведем на винено пътешествие от люлката на виното Грузия през Шампан, емблематичната испанска Риоха и Фриули в Северна Италия, дала на света едни от най-култовите бели вина. Винената обиколка на света ще завърши в Австралия, с приключение из най-великите тероари на този континент.   


Ще отправим и поглед към бъдещето на традиционните бели български сортове. Николай Кръстев, един от младите и талантливи български уайнмейкъри, ще представи някои от най-добрите примери за вина от такива сортове, но и ще проследи тяхното развитие във времето.


59097


По време на тазгодишния DiVino.Taste ще отворим вратата към един нов и вълнуващ свят и ще изненадаме любителите на виното… с майсторски клас за студено пресования зехтин! В това невероятно изживяване ще ви потопи Анна Петкова, сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк.


Премиерите по време на DiVino.Taste 2018 не свършват дотук. Още от първото издание на най-големия форум на българското вино сме подчертавали важността на чашите, в които се поднася всяко вино. Тази година отиваме още по-далеч! За пръв път в България ще бъдат представени с дегустация чаши Riedel, определени специално за три от знаковите български червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин.


Възможностите за финансиране и инвестиции в Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор в България за периода 2018-2023, ще представи инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.


И тъй като произходът на виното започва да добива все по-голяма стойност и в България, Министерството на туризма ще представи проекта Сподели България за райониране на страната и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации.


Осмото издание на DiVino.Taste ще се проведе от 23 до 25 ноември, в зала 5 на Интер Експо Център София!


Всички пакети с билетите за DiVino.Taste 2018 са в продажба на vintageclub.bg


***


Най-значимият форум на българското вино DiVino.Taste 2018 е в Интер Експо Център София


От 23 до 25 ноември тази есен зала 5 на Интер Експо Център София ще се превърне в най-голeмия дегустационен салон на България! Новото местоположение на Форума на българското вино DiVino.Taste дава и нови възможности и предимства за избите, които ще вземат участие в изложението  – по отношение на пространство, логистика и представяне.


DiVino.Taste е най-силният и многолюден форум на българското вино у нас, където среща си дават и най-малките, и най-големите в бранша, а също сомелиерите и търговците на вино, ресторантьорите и крайните клиенти –винолюбители и ценители.


Изданието през ноември 2018 отново ще събере над 70 български винопроизводители, така че посетителите ще имат на разположение избор от над 500 от най-добрите български вина за дегустация. Вината, които са ви впечатлили, ще се продават в специално изградения за събитието магазин Casavino.  


58960


Предвидена е и силна програма от майсторски класове с дегустации на световни и български вина, интересни и полезни презентации и демонстрации от световни експерти и още редица изненади за професионалисти и ценители.


Запазете си дните от 23 до 25 ноември 2018 – това е най-доброто време да се заредите с вино!


Очаквайте скоро пълната програма на DiVino.Taste 2018.


58961


Билетите за изложението вече са в продажба. Можете да закупите билети за шоуто предварително онлайн на по-добра цена във Vintageclub.bg.


За по-подробна информация следете taste.bg.


DiVino.Taste 2018 – заредете се с българско вино!