Tърсене по
  • Доброволческа акция облагородява Сахат тепе
    Доброволческа акция облагородява Сахат тепе

Доброволци, граждани, НПО организации, служители на големи компании и местна администрация се обединяват за да направят Данов хълм по-приятно и по-чисто място. Всички те ще се включат в поредната серия от дейности, от плана за  облагородяване на пловдивското тепе, след като през изминалите месеци бяха направени няколко мащабни акции в района. Инициатори на инициативата са – район Централен – община Пловдив , ОП „Градини и паркове” и сдружение „БГ Бъди активен”, в партньорство с EVN, които въвличат служителите си от цяла Южна България. Акцията e част от дългосрочната програма Място България  и ще се проведе на 14-и октомври от 10:00 ч., и е отворена за всеки желаещ да се включи.


Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи: почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби. Дейностите бяха провокирани от събитието „Разходката на Джейн”, по време на което граждани, живущи в района, набелязаха проблемните зони на хълма, които бяха взети под внимание от страна на район Централен и планирани за поетапни действия


През месец май бе проведена първата мащабна акция по облагородяване, в която взеха участие над 120 човека – граждани, администрация и доброволци. Включиха се и представители на ОП „Градини и паркове”, район Централен, доброволци от БГ Бъди активен, Български Червен Кръст, Аварийно спасяване, Free Plovdiv Tour, Пловдивски университет – катедра „Екология”, спелеологически клуб „Пълдин”, сдружение „Агарта”. Разчистени и измазани бяха част от водоскоците до часовниковата кула, които не функционират от 30 години. Доброволците отвориха  пътеки и стълби и премахнаха  част от инвазивната растителност. Почистени бяха отпадъци в недостъпни зони, което стана възможно благодарение на спелеолози, които се спуснаха с въжета по улеите на хълма. 


На 8-и октомври предстои втора акция за отваряне на водоскоците и разчистване на инвазивни видове. Ще бъде извършен ремонт на пейките, ще се поставят табели за превенция на замърсяването, кошове за разделно събиране на отпадъци в подножието на хълма. Предстои разчистване на алеите и стълбищата, събиране на битови отпадъци в различни зони.


„В акцията ще се включат още: служители на район Централен – община Пловдив  на ОП „Градини и паркове”, доброволци от БГ Бъди активен, служители на EVN, представители на Спелеологически клуб „Пълдин”, Аварийно спасяване, БЧК, Free Plovdiv Tour, Зелени Балкани, студенти и преподаватели от Катедра „Екология” и ООС при  Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, сдружение „Агарта”. Организаторите призовават всички, които имат желание, да се присъединят към акцията по почистване, която ще стартира в 10:00 ч. на площадката на върха на Данов хълм. 


Като част от програмата Място България, през октомври в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи, обединени под знака #UrbanOctober. Те целят да ангажират хората със заобикалящата ги градска среда и общата ни грижа за нея.