Дворецът на парламента – 13 любопитни факта - Букурещ - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дворецът на парламента – 13 любопитни факта
Къде:  

Сградата на парламента е една от задължителните спирки на всеки посетител на румънската столица Букурещ. С огромните си размери и подобната си на латиносериал история той е събрал на едно място есенцията от историята на Румъния в последните години преди свалянето от власт на комунистическия лидер Николае Чаушеску и първите години на демокрация. Този проект-гигант се заражда в главата на човека, за когото понятието „умереност“ не съществува. Самият Чаушеску обаче така и не добивява да види творението си завършено.


Заслужава си да изчетете томове книги за парламента преди да го посетите.Тук сме събрали някои от най-любопитните факти за сградата.


1. Дворецът на парламента (или още Палатата на парламента, Дом на народа) е втората по големина административна сграда в света след Пентагона в САЩ (по площ) и третата най-голяма сграда в света след Кейп Канаверал в САЩ и Хеопсовата пирамида в Египет (по обем).


2. Въпреки че няма официални данни точно колко пари е погълнал строежът на парламента (няколко десетки милиарди леи), се смята, че сградата е буквално изгладувана от румънския народ. Това е и причината и до ден-днешен тя да е трън в очите на много румънци.


3. Чаушеску използва затворници и политически противници за издигането на парламента. Заради неспазване на изискванията за безопасност десетки загиват на строителната площадка. Общият брой работници е 20 000, а само архитектите са 700.


4. След падането на комунистическия режим в Румъния съвсем сериозно се появяват призиви за взривяването с динамит на Парламента. Оказва се обаче, че събарянето ще струва повече от евентуалното му довършване и затова е взето решение да се направи каквото може за запазването му и превръщането му в място, което да пази паметта на загиналите по време на комунизма. Сред по-екстравагантните идеи за нови функции на гиганта е и превръщането му в казино!


5. Парламентът в цифри: Сградата е дълга 270 м. Стаите й са 1100, като 440 от тях са офиси, 30 са конферентни зали, 4 ресторанта, 3 библиотеки, концертна зала.


6. Кристалният полилей в Залата на човешките права тежи 2,5 тона. Някои от другите полилей имат по 7000 крушки.


7. Парламентът има 86 м над земята и 92 м под земята. Заради това жителите на Букурещ го наричат Айсберг. Над земята има 12 етажа (включително панорамна тераса, която може да се посети), а под земята – 8 етажа (от които 4 функциониращи, а други 4 в различен етап на изграждане).


8. На едно от подземните нива в Парламента е изграден огромен бункер, от който тръгват подземни тунели, които го свързват с метрото, летището и други места за бързо бягство.


9. Макар обзавеждането на Парламента да изглежда като от приказките от 1001 нощ, вие виждате богатствата на Румъния – дърво, мрамор и камък от румънските земи.


10. Днес сградата на парламента, макар и още незавършена, е дом на румънските депутати, използва се за конгресен център и посреща стотици хиляди туристи годишно.


11. Мястото, където се намира Парламентът, някога е било един от малкото естествени хълмове в Букурещ. Хълмът обаче е изринат вместо да бъде използван за естествен пиедестал на сградата. Според легендите преди години тук е имало гробище, в което са заравяли умрелите от чума.


12. Големият балкон на фасадата на Парламента е планиран за място, от което Чаушеску да приветства румънския народ. Тъй като диктаторът е свален от власт преди сградата да бъде завършена, той никога не успява да използва балкона по предназначение. Първият човек, който приветства румънците оттам, е Майкъл Джексън през 1999 г. За съжаление, думите, с които той се обръща към насъбралото се долу множество, са „Добър вечер, Будапеща!“.


13. Полезна информация за посещение на Парламента в Букурещ: Можете да посетите Двореца на парламента единствено с група с екскурзовод. Работното време е от 10 до 16 часа всеки ден, цените на билетите започват от 25 леи. Носете си личната карта/паспорт, защото без документ за самоличност няма да ви пуснат вътре. През уикенд аи при повече почивни дни е добра идея да направите предварителна резервация. Актуална информация тук.

Вижте още какво трябва да видите и направите в Букурещ
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин