Tърсене по
  • Fête de la Musique - музикален фестивал
    Fête de la Musique - музикален фестивал

Улиците на София оживяват на 21 юни с френския фестивал Fête de la Musique


„1 ден. 3 локации. Много музика.”


На 21 юни (вторник), София ще отпразнува Деня на Музиката с един от най- популярните международни улични фестивали – Fête de la Musique.

Събитието ще се проведе на три места на открито в центъра на града:  Градина „Кристал“, Градината зад Руската църква и пл. “Княз Александър I” – площадката на бившия мавзолей между 17.00 и 22.00 ч.


На всяка една от локациите ще звучи различен стил музика, сред които: рок, суинг, поп, джаз, електронна музика и други. Участието във фестивала е напълно свободно, както за музиканти любители, така и за професионалисти. Изпълнителите са подбрани, след като са изявили желание за участие чрез формуляр за записване, достъпен на сайта на събитието.


Първото издание на Fête de la Musique е през 1982 г. в Париж и е инициирано от тогавашния Министър на културата на Франция, като тази година е 35-тото му юбилейно издание. Днес Фестивалът на музиката се провежда на 5 континента, в над 120 държави и повече от 700 града.  Датата – 21 юни e избрана, тъй като най-често съвпада с първия ден на лятото в Северното полукълбо.

Това, което прави Фестивала различен, е идеята да обедини музиканти (аматьори и професионалисти) и публика около страстта им към музиката и танците и да даде възможност за изява на всеки. Една от причините Fête de la Musique да добие такава популярност е, че събитието е насочено към хора от всякакви възрасти, набляга на разнообразието от стилове музика и не се ограничава със сцени, а превръща целия град в такава!


Вход свободен!


Фестивалът на музиката се организира от сдружение Култограф с подкрепата на Френски Институт в България и Столична Община.

Повече информация - тук
Събитие във Facebook - тук.