Tърсене по
  • Фестивал 180°
    Фестивал 180°

“Форми”, музика, танц и експерименти с шестото издание на фестивала 180°


Фестивалът-лаборатория за иновативно изкуство 180°води в София артисти от няколко континента


В седмицата между 20 и 26 юли София за пореден път се превръща в сцена за експерименти на фестивала-лаборатория за иновативно изкуство 180°.Както винаги досега, и шестото издание води музиканти, композитори, танцьори, визуални и пърформънс артисти от всички краища на света. Те ще партнират със свои български колеги, студенти от Художествената академия и ученици от музикалното училище.


Интердисциплинарните екипи ще имат на разположение една седмица, за да развият и представят пред публика най-нестандартните си и смели идеи - тези, за които традиционните формати, класическата музикална и театрална сцена се оказват прекалено тесни или пък все не достига време. Затова и 180° смесва жанрове, подходи, изразни средства и импровизация, като акцентира преди всичко върху процеса и взаимодействието, а едва след това - върху резултата.


64569


Темата на фестивала през 2019-та е “Форми” и е вдъхновена от стогодишнината на Баухаус Десау - художествената школа, която в средата на миналия век се превръща в епицентър на модернизма и чието наследство и влияние продължаваме да усещаме с различна сила и до днес.


Замесени във фестивала тази година са цигуларката Биляна Вучкова, флейтистката Сабине Фогел, испанската танцьорка Монтсе Гардо, кларинетистът Ричард Хейнс, режисьорката Флорънс Рукщул, мимът Петра Пеларова,българският композитор Милен Апостолов и швейцарският му колега Николас фон Ритър. За поредна година се включват музиканти от Ансамбъла на академията на Ensemble Modern, студенти от Художествената академия, както и ученици от музикално училище “Л. Пипков”.


64568


По традиция фестивалът провокира любители и професионални режисьори с конкурса си за късометражен ням филм. Селектираните от международно жури филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на ансамбъла на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика на 22 юли. Срокът за участие е 17-ти, а темата е “Форми” и в конкурса може да се включи всеки - самостоятелно или в екип, с видео до 3 минути, като организаторите поощряват нетрадиционните интерпретации и експеримента.


Локациите на 180° са повече от обикновено и освен във Фабрика 126 събития ще има и в Център Проджект Лаб, Гьоте-институт, Чешкия културен център.


Съпътстващата програма предлага още творчески работилници за съвременен танц и музика. Фестивалът за поредна година се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2019.


За новини и актуална информация следете тук, както и страницата във Фейсбук.


64567


Ето и пълната програма:


20.07 - Събота - Откриване° - Тази година със своето откриване 180° провокира публиката с формата “180° Tonight Show” - експеримент-изненада, смесващ поп, съвременно изкуство и елементи на токшоу. Това събитие ще ни представи артистите от 180°, тяхното изкуство и темата на фестивала.


19:30 I Център Проджект Лаб


22.07 - Понеделник - Videomotion Vol. 4° - Финал на конкурса за късометражен ням филм. За четвърта поредна година фестивалът обявява конкурс за късометражен ням филм, отворен към професионалисти и любители. Избраните от жури видеа ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на “Ансамбъл 180 Градуса”.


19:30 I Фабрика 126


23.07 - Вторник - CollectiveLab 1° - Цигуларката Биляна Вучкова (България), флейтистката Сабине Фогел (Германия), танцьорката Монтсе Гардо (Испания) и режисьорката Флорънс Рукщул (Швейцария) ще формират артистичен колектив и ще експериментират заедно по темата на фестивала - “Форми”.


19:30 I Център Проджект Лаб


24.07 - Сряда - CollectiveLab 2° - Кларинетистът Ричард Хейнс (Швейцария/Австралия), танц-пантомимa артистката Петра Пеларова (Чехия) и композиторите Милен Апостолов (България) и Николас фон Ритър (Швейцария) ще се впуснат в експеримент, вдъхновен от тазгодишната тема на фестивала.


19:30 I Чешки Културен Център


25.07 - Четвъртък - IEMA LAB° - Ансамбълът на академията на Ensemble Modern ще превърне сградата на Гьоте-институт в музикална лаборатория. Малко хора знаят, че тази сграда някога е била консерваторията на София. Четиринайсетте музиканти не само ще създават музика и звуци в нея, но също така ще осъществят работилници и интердисциплинарни колаборации с български артисти и възпитаници на Национална художествена академия и Национално музикално училище “Л. Пипков”.


19:30 I Гьоте-институт София


26.07 - Петък - Шахмат vol. 5° - Изданието на ежегодния формат Шахмат през 2019-та има за цел да постави един срещу друг публиката и изпълнителите. Обикновено контролът върху случващото се по време на едно музикално събитие е изцяло в ръцете на изпълнителите, този път обаче публиката на 180° ще има възможността директно да контролира изпълнителите, създавайки сама за себе си един уникален пърформанс.


19:30 I Фабрика 126


64571


Участници:


International Ensemble Modern Academy(Германия): Жустин Ереншпрегер - флейта, Мелани Ротман - обой, Сержи Баяри Санчо - кларинет, Ронан Витерн - фагот, Она Рамос Тинто - валдхорна, Емануелле Флоро и Мартин Переном - пиано, Вера Зеедорф - ударни Инструменти, Миши Щерн - цигулка, Робон Кирклар - виола, Нейтан Уатс - виолончело, Доминик Шабо - контрабас, Мусаши Баба - диригент, Ейназ Сейеди Кораим - композитор


Петра Пеларова(Чехия) - танц/пантомима


Монтсе Гардо(Испания) - Танц


Сабине Фогел(Германия) - флейта/електорника


Ричард Хейнс(Швейцария/Австралия) - кларинет


Биляна Вучкова(България) - цигулка


Милен Апостолов (България) - композитор


Николас фон Ритър (Швейцария) - композитор


Флорънс Рукщул (Швейцария) - режисьор


Студенти и абсолвенти от Национална художествена академия (България): ZERO ONE, Михаела Добрева, Хасан Халилов, Карина Добрева, Анна Бочева, Антони Райжеков


Александър Хаджиев (България) - звуков дизайн/концепция


Александра Радулова (България) - концепция