Tърсене по
  • Фестивал на Вдъхновението в Пловдив
    Фестивал на Вдъхновението в Пловдив

Първият по рода си Фестивал на Вдъхновението очаква пловдивчани през ноември


Артисти, музиканти, танцьори, художници, лектори, преподаватели и треньори ще споделят знания, опит и вдъхновение от 13 до 19 ноември в първия по рода си фестивал -  „Седмица на Вдъхновението – Week of Inspiration`2017”.


Проектът се реализира от Фондация Пловдивски Културен Институт с подкрепата на Община Пловдив.


„Седмица на Вдъхновението е естествено продължение на успешно реализираните досега четири формата на Фестивала „Уикенд на Промяната. Нашата обратна връзка и одобрение, които получаваме от участниците и посетителите, ни даде вдъхновение да разширим проекта и да го направим още по-мащабен и продължителен“, заяви директорът на Пловдивски Културен Институт, Марияна Стракова.


Тя отбеляза, че в рамките на седмицата са предвидени изнесени събития в няколко средни училища под надслов „АРТ МЕЖДУЧАСИЕ“, които имат за цел да провокират учениците към нови вдъхновения и опит със средствата на изкуството и експеримента. В отворени дискусионни срещи децата ще споделят какво ги вдъхновява и как виждат своето бъдеще. През седмицата ще има отворени класове с различни теми и активности за малки и големи.


Кулминацията в седмицата ще бъде на 18 и 19 ноември, когато ще се проведе Уикенд на Вдъхновението в сградата на Пловдивски Културен Институт.


В шест тематични панела – изкуство, демонстрации, движение, образование, детско творчество и култура ще бъдат представени над 50 отделни събития – изложби, арт работилници, театрални импровизации, лекции, танцови и спортни класове, духовни практики, представяния и беседи.


Седмица на Вдъхновението“ е платформа за себепознание и мотивация, но също така и за придобиване на нов опит и умения в различни сфери на живота.


Събитието е синтез между изкуство, образование и психология, който събира заедно хора от различни култури, възрасти и социален статус.


Изкуство и вдъхновение, хармония и баланс между себе си и другите, между традиции и настояще – това е МИСИЯТА на Фестивала.


***


В Седмица на вдъхновението търсим къде и в какво младежта намира смисъл и вдъхновение


Фестивалът „Седмица на Вдъхновението – Week of Inspiration`2017“, който ще се проведе от 13 до 19 ноември в модерната сграда на Пловдивски Културен Институт, разрараства своя мащаб и влиза в пет пловдивски училища.


„В седмицата от 13-ти до 17-ти ноември гостуваме в няколко пловдивски училища, защото ни вълнува да разберем – какво вдъхновява младежите, кое осмисля дните им, как виждат развитието си във времето и в какво виждат личния си принос към другите“, разказа директорът на Пловдивски Културен Институт и създател на формата “Седмица на Вдъхновението“, Марияна Стракова.


Тя отбеляза, че датата, обявена за старт на инициативата не е случайна.


„Първото ни гостуване съвпада с  Международния ден на добротата (13 ноември). Тогава екипът ни от вдъхновители с гост-лектор Ивелина Червенакова от международната младежка организация JCI, ще се срещне с учениците от  СУ „Паисий Хилендарски“ , за да си обменим идеи по темата „Вдъхновението да доброволстваш“, обясни Марияна Стракова


На 14 ноември (вторник) Калина Гаева – хореограф и ръководител на Първото училище по хип-хоп танци The Center, ще сподели с ученици от ЕГ „Иван Вазов“ за вдъхновението да танцуваш и подкрепяш.  Предприемачът Пламен Попов ще сподели своя опит като бизнес обучител и мотиватор в Национална търговска гимназия – Пловдив.  На 16 ноември (четвъртък) заедно с ученици от СУ „Свети Седмочисленици“ ще се потопим в театрални и танцови импровизации. На 17 ноември (петък)  за смисъла и красотата в музиката ще си говорим с младия пианист Евгени Минчев и  част от талантливите деца на НУМТИ „Добрин Петков“. 


По време на „Седмица на Вдъхновението“ от 13 до 17 ноември Пловдивски Културен Институт обявява и разнообразни танцувални, спортни, творчески и театрални класове за всички пловдивчани и гости на града с ВХОД СВОБОДЕН.


Кулминацията на Фестивала ще се състои през уикенда на 18 и 19 ноември, когато в шест тематични панела – изкуство, демонстрации, движение, образование, творчество, култура и дух ще бъдат представени изложби, цветни арт работилници, актьорски импровизации, полезни лекции, забавни танцови и спортни класове, духовни практики, представяния и беседи за малки и големи.


Входът за събитието за деца и младежи до 18-годишна възраст е БЕЗПЛАТЕН!


Пълната програма и представяне на теми и участници, открийте ТУК.


„Вдъхновението не е нещо, което получаваме от действията си.  То е това, което влагаме в действията си. Нашият живот е нашето послание към света!  Нека това послание бъде вдъхновяващо!“, споледя посланието на фестивала директорът на Пловдивски Културен Институт.


52440


52439