Tърсене по
  • Фестивал на азиатската култура в София
    Фестивал на азиатската култура в София

Митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от цяла Азия завладяват София за фестивала на азиатската култура “Магията на Изтока” на 15.06 в Борисовата градина.


Каузата на събитието - благотворителна томбола в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла - набира средства и седмици преди фестивала; билети за нея са в предварителна продажба в мрежата на Eventim в цялата страна и онлайн.


63898


Митични същества, зрелищни изпълнения и пищни костюми от всички кътчета на Азия пристигат в България на 15-ти юни за третото издание на фестивала на азиатската култура “Магията на Изтока”, иницииран от посолство на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас. Както всяка година, така и тази, фестивалът се обявява в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация “За нашите деца”. Билети за благотворителната томбола ще се продават на цената от 5 лв., освен в деня на събитието, така и седмици по-рано, в търговската мрежа на Eventim в цялата страна и онлайн. Всички закупили билети участват в томбола за над 50 награди, най-голямата, от които, двупосочен билет за двама до избрана дестинация в Азия, щедро предоставени от Turkish Airlines, дългогодишен партньор на каузата. А събраните средствата от събитието фондация „За нашите деца“ ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.


63896


Специални гости - майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства пристигат от всички кътчета на Азия за дългата над десетчасова програма на сцена в столичния парк “Борисова градина” на 15-ти юни. Феноменът на древния индийски “танц с очи” Катакали открива фестивалния ден с нажежаващо изпълнение, разказващомитични притчи и религиозни епоси, единствено чрез мимики, жестове и израза на лицето и тялото, декорирано с пищни орнаменти и костюм. Твърди се, че един “майстор Катакали” се подготвя десетки години преди първото си излизане на сцена, а самото приготовление в костюм и грим отнема повече от четири часа.


63900


Митът за Баронг-Рангда, вечната борба между доброто и злото, произлизащ от древните корени на балийската митология, ще бъде представен на сцена от артисти от Индонезия и България, носещи обемни костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти. „Китайски дракон“ ще предхожда гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.


Бойните изкуства от изтока, съчетаващи дисциплина, дух и майсторство ще бъдат представени от „самурайската школа” по кендо - древното японско изкуство по фехтоване, демонстрации по айкидо; корейско таекуондо; тай чи от Китай и тайландски бокс Муай-Тай и Бурай-Тай.


63899


Посетителите на фестивала, провеждащ се на 15-ти юни в „Борисовата градина” ще могат да се запознаят отблизо и с традиционна мода от Виетнам, представяща уникални произведения от различни тъкани и цветове на традиционното виетнамско дамско облекло Ао зай. „Танц с ветрила”, „Танц с шапки” и „Ангелски танц” за плодородие ще бъдат изпълнени още от Виетнам. Република Корея завладява с ритъм, дух и изящество чрез корейската фолклорна трупа, единствена на Балканите, изпълняваща в този жанр – „Со Йънг Самулнори", които ще ни потопят в традициите на страната, свързани с ритуалите за плодородие и благодат. Смята се, че всеки от инструментите, с които се изпълнява музиката, въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: джанггу (барабан във формата на пясъчен часовник) напомня дъжда, куенггуари (по-малък гонг) – гръмотевицата, джинг (по-голям гонг) – шума на вятъра, а бук (цилиндричен барабан) – звуците на облаците. Република Корея предлага програма и за феновете на нашумелия корейски музикален стил - к-поп със събиращите многобройна публика танцови състави „Cypher” и „Toxic”, като последните са сред финалистите на Световния фестивал по К-поп в Република Корея през 2018 г.


И още, филипински национални песни, изпълнявани от деца, националната палестинска танцова трупа „Алкаумия" ще спечели отново публиката с енергия и ритъм, музика от Бангладеш, съвременна интерпретация на виетнамски фолклор от танцова формация „Sofistic Jivo” и още много, много изпълнения и представяния на сцена очакват посетителите на тазгодишното издание на фестивала на азиатската култура „Магията на Изтока“.


63897


Изложбените щандове на всяко посолство ще предлагат на посетителите сувенири, произведения на изкуството, бижута, ръчно правени предмети, храни и напитки, като част от средствата, събрани от тези продажби ще се дарят за каузата на фондация „За нашите деца“ – сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Колко средства са събрани от предварителната кампания и от дарители на място ще стане ясно още в същия ден от 19 ч., когато от сцена ще се теглят победителите в благотворителната томбола.


Фестивалът „Магията на изтока“ се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община; както и благодарение на партньорите IPS, Bohemia, Poseidon, Devin, Бонанза Бачорски; изложителите: Манджа Ван, Моменто, Чили Хилс, Сокони, Тако Фуудс, Мутай, Анагам Био, Бомбай Къри, Веге работилница Дока Дауджи, Витошко Лале и всички дарители на награди за благотворителната томбола: Turkish Airlines, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, SailWithMe, Restaurant Eisha, KWIAT, InGlobo, Este SPA, Маtzalo, Victoria Spa, 13grams, GOOD BOX, Бирария Palivec, KREO, Royal Thai, Yati Cooking, Indomie.


Културното събитие е инициирано от посолство на Индонезия в България, и се осъществява съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.


***


Третото издание на, превърналия се вече в традиция, ежегоден фестивал на азиатската култура ще представи традиционно изкуство и култура от 16 държави от континента на изгряващото слънце и ще се състои на 15-ти юни от 10 до 20 ч. на лятната естрада и прилежащите алеи в софийската Борисова градина.


Фестивалът, организиран по инициатива на посолство на Индонезия в България, и съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония, и тази година е посветено на благородната кауза на фондация „За Нашите Деца“ -  сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Средствата от събитието организацията ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.


62830


„За нас бъдещето на децата по света е сред най-важните сфери, в които нашите общества трябва да инвестират ресурси. Нашите общности се обединяват, освен, за да демонстрираме богатството, разнообразието и единството на азиатската култура, но и за да допринесем за по-светлото бъдеще на децата в България.“, казва Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на посолство на Индонезия в България.


62832


Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“, добавя: „Благодарни сме на организаторите на азиатския фестивал и особено на Н.Пр. Расджид, основен инициатор на събитието, че за втори пореден път ни се доверяват и ни подкрепят в мисията ни да дадем увереност на семействата, за да преодолеят трудностите и да останат заедно. Защото само семейството може да даде стабилна основа за успешното развитие на детето и единствено в него може да получи равен шанс и да се радва на пълноценен живот.“


62828


Фестивалът под надслов „Магията на изтока“ и тази година ще предложи повече от богата и пъстра програма с танцови изпълнения, музикални, театрални и бойни изкуства на лятната естрада. Изложбените шатри на всяко посолство ще предлагат сувенири-уникати, аксесоари, екзотични храни и напитки, средствата от продажбата на които ще допринесат за благотворителната кауза. Атрактивната програма ще бъде допълвана от зона за йога и релакс, уроци по традиционни източни танци, ателиета по рисувана коприна, древни настолни игри и много други активности, в които всеки може да се включи свободно.


62831


Фестивалът е с вход свободен, но насърчава посетителите да участват в благотворителната томбола като закупят билетче, с което помагат за това по-малко деца да бъдат изоставени от своите родители и да прекарат първите години от своя живот в самота и изолация, далеч от пълноценна грижа и обич. Посетителите, закупили билети, ще имат възможността да спечелят награда от многобройните партньори-дарители на фестивала, сред които и най-голямата награда – двупосочен билет за двама до азиатска държава по избор, предоставен от дългогодишния партньор на събитието – Turkish Airlines.


62827


Събитието се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община.


***


Следете за новости в официалната Фейсбук страница, както и в Инстаграм - @asianfestivalsofia.


***


62833


За азиатски фестивал:


Фестивалът на азиатската култура в София се провежда за първи път в България през 2017 г., благодарение на взаимното сътрудничество между дванайсет азиатски посолства и почетни консулства, както и благодарение на любезната подкрепа на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма и Столична община на Република България. Фестивалът има своето успешно второ издание през 2018 г. под името „Цветовете на традициите“, когато събира 16 453 лв. в подкрепа на деца в приемни семейства. Предстоящото трето издание „Магията на изтока“ (15.06.2019 г.) има за цел отново да обедини дипломатическата общност в България, да служи като мост между култури, да създава среда на партньорство, приятелство и спомагателство.


*


62826


За фондация „За Нашите Деца“:


Фондация “За Нашите Деца” е българска неправителствена организация, която от 1992 година подкрепя уязвимите български деца и техните семейства.  Наше вярване е, че животът в семейство е ключов фактор за развитието на всяко дете особено в ранна възраст, защото само в сигурна семейна среда, с топлина и обич, то може да развие пълния си потенциал. Отдадени на тази кауза, вече 27 години ние развиваме механизми и обучаваме специалисти, които да подкрепят родителите емоционално и психологически още в първите моменти, когато най-силно се нуждаят от това, така че да не изоставят своето дете. Управляваме и развиваме услуги и програми, фокусирани върху превенция на изоставянето и подкрепа на родните семейства. Водещи принципи в нашата работа са навременната подкрепа и ранната интервенция – основи за развитието на всяко дете.


От създаването си фондация „За Нашите Деца“ е подкрепила повече от 12 800 деца и семейства, като само за изминалата година те са 1600. През 2018 г. екипът на организацията е предотвратил изоставянето на 298 деца в ранна възраст.


www.detebg.org    


***