Tърсене по
  • Фестивал на маскарадните игри с международно участие
    Фестивал на маскарадните игри с международно участие

Ежегодно през февруари/март месец в град Стара Загора се провежда фестивал на маскарадните игри с международно участие. Събитието е традиционна проява за общината, чието начало е поставено през 1998 година. Участващите групи - васильовци, бабугери, старци, джамали и други представят ритуални маски и костюми, както и традиционни ритуали свързани със зимно-пролетните маскарадни игри.


Кукери в Стара Загора 2015:


Почти 800 атрактивни и шумни кукери в 17 групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Шумен и Разград идват на 1 март в Стара Загора за 17-ото издание на Фестивала на маскарадните игри. В гоненето на злите сили за първи път ще се включи и група от 96 бабугери от Разлог, облечени в кози кожи с дълги косми.


На 1 март празникът традиционно ще започне с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики" в 10.30 часа, а в 11.00 часа започва представянето на групите на площада пред Общината. Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната ще се представят 5 групи от старозагорско – от селата Тъжа, Александрово, Дунавци, Голямо Дряново, „Камилата" от кв. „Железник" в Стара Загора, както и децата от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка".
Петчленно жури, председателствано от фолклориста доц. Георги Гаров, ще излъчи и награди участниците по критериите - вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Ще има детска изложба на рисунки и малка пластика и конкурс за фотографии на тема „Маската“.