Tърсене по
  • Фестивал на туристическия филм – На източния бряг на Европа
    Фестивал на туристическия филм – На източния бряг на Европа

От 14 до 17 април ще се проведе за 12 поредна година в старопрестолно Велико Търново фестивалът на туристическия филм „На източния бряг на Европа“.


През годините той се доказа като престижен форум, който събира в сърцето на България кинотворци от различни страни и дава трибуна за дискусии по актуалните въпроси и аудио-визуалните тенденции в областта на туристическите продукции. 

Фестивалът „На източния бряг на Европа“ е част от голямото семейство на CIFFT  (International Committee of Tourism Film Festivals) и е единствената международна платформа за туризъм на висококачествени туристически видеопродукции в България, където авторитетно жури от български и международни специалисти, сред които университетски преподаватели за филмови и телевизионни изкуства, маркетинг, туризъм, бизнес науки и др., номинират и оценяват материалите в тематичните категории.

Международният фестивал на туристическия филм – България “На източния бряг на Европа” е носител на отличието на ЕФФЕ 2015/2016. Той е част от платформата ЕФФЕ (Европа за Фестивали и Фестивали за Европа), инициирана от Асоциацията на Европейските Фестивали, в която участват фестивали с доказани художествени качества и значима роля на местно, национално и международно ниво. Сред българските фестивали, получили почетното отличие, МФТФ-България “На източния бряг на Европа” е единственият филмов фестивал.

Тази година ще сме свидетели на оспорвана конкуренция, информират организаторите, в която ще се състезават най-добрите туристически филми в света, правени през последните три години. Организаторите ви канят да се присъедините и вие, като станете част от това голямо туристическо приключение и пътувате до впечатляващи кътчета на света с тазгодишните филми. Разбира се, както всяка година, ще има изненади. Този път те са три пъти повече.


Вход свободен!


Заповядайте!

Държава партньор – Палестина.


Вълнуваща екскурзия ви очаква на фестивала „На Източния бряг на Европа“

Елате и спечелете великолепна екскурзия по програма Бела Италия за 1 човек, настанен в комфортна двойна стая. Тръгването ще е с автобус, връщането със самолет. Екскурзията ще е 6-дневна, 5 нощувки и 5 закуски по направление:
София – Венеция – Остров Мурано – остров Бурано на Флоренция – Пиза – Рим/Ватикана – София и ще се проведе на 19.09.2016 г.

Как да участвате?
Като посещавате нашите прожекции и се регистрирате в томболата. Всички излъчвания са с вход свободен, а филмите са наистина завладяващи. Един късметлия ще бъде изтеглен на официалната церемония по награждаването, която ще се състои на 16 април вечерта.

Наградата е предоставена от АБТТА чрез техния член Елфи Турс!


Пръстенът на цар Калоян – отличие за най-добрите филми

Всяка година наградата, присъждана от Международния фестивал на туристическия филм – България “На източния бряг на Европа” се променя. Изненадата на тазгодишното отличие за най-добър филм в състезателните категории ще бъде копие на артефакт с отпечатък на Калояновия пръстен, изработен от бронз-патина върху основа от байцвано орехово дърво. Уникалната статуетка, дело на известния български скулптор Петко Йорданов, ще е с размери - височина 20 см и основа 10 х 10. В плакета е вложен духът на Второто българско царство и представлява културна препратка към славното минало на старата ни столица Велико Търново. Целта на наградите на фестивала на туристическия филм е да се популяризира културно-историческото наследство на града, в който вече 12 години се провежда Фестивалът.


Предварителна програма на фестивала


14 април, четвъртък
10:00 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”
Откриване на Международно Изложение “Културен туризъм” с водосвет

10:30 – 17:30 Информационен пункт в изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2
Регистрация на участници и гости на XII Международен Фестивал на Туристическия Филм “На източния бряг на Европа”

13:30 – 14:00 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2 | Вход свободен
“Златната книга на Несебър” – Презентация на Община Несебър, лектор д-р Евтелпа Стойчева – археолог

14:00 – 17:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2  | Вход свободен
“Целият свят в един град” – Прожекции на номинираните за награда филми

17:30 – 19:00 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 1 | Вход свободен
“Филмови спомени”: Среща с Христо Илиев – Чарли и Анри Кулев
“Старият дъб” – документален филм, 1988 г., метафоричен киноплакат в защита на природата, сценарист и реж.  Христо Илиев – Чарли
“Свирачи” – документален филм с участието на Теодоси Спасов и Иво Папазов (Ибряма), сценарист Борис Христов, режисьор Анри Кулев

19:00 – 21:00 Голяма зала на Общински съвет Велико Търново  | Вход свободен
“Киното и градът”:
“Момчето си отива” – 1972 г. България, заснет изцяло в гр. Враца. Сценарист – Георги Мишев, режисьор Людмил Кирков.

21:00 Ресторант „СоциализЪма“ | Вход с акредитация
Официална вечеря за посрещане на участниците в XII Международен Фестивал на Туристическия Филм – България “На Източния бряг на Европа”

15 април, петък
10:30 – 12:30 Площад Царевец | С акредитация
“Средновековните църкви на Търново” – туристическа обиколка

13:30 – 14:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, фоайе пред зала 2
“Палестина – Светата земя” – Официално откриване на изложба фотографии, организирана с партньорството на Посолство на Държавата Палестина и предоставена от Н. Пр. Д-р Ахмед Ал Мадбух, Извънреден и Пълномощен Посланик на Държавата Палестина в Република България и Доайен на дипломатическия корпус

14:30 – 15:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2  | Вход с акредитация
„Кино академия“: Уъркшоп “Режисьор + Туроператор = Туристическа Реклама“

15:30 – 19:15 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2 | Вход свободен
“Целият свят в един град” – Прожекции на номинираните за награда филми

20:00 – 22:00 Голяма зала на Общински съвет Велико Търново  | Вход свободен
“Киното и градът”
“Солта на морето” – 2008 г., Палестина-Белгия-Франция-Испания-Швейцария, реж. Анмари Ясир, български/английски субтитри /Филмът е предоставен от Посолство на Държавата Палестина/

16 април, събота
09:30 – 14:00 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2 | Вход свободен
“Целият свят в един град” – Прожекции на номинираните за награда Документални и Научно-популярни филми

9:30 – 13:30 Дворец на културата и спорта “Васил Левски”  | Вход свободен
“Болярско надиграване” – български народни танци, надиграване на фолклорни танцови групи от цяла България. Културна програм

18:00 – 19:30 Площадка за наблюдение на „Звук и светлина“ (до Катедралата)
Официална церемония по награждаване на участниците в XII Международен Фестивал на Туристическия Филм – България „На Източния бряг на Европа”

19:30 – 20:30 Читалище “Надежда”
Официално закриване на Международно изложение “Културен туризъм”

20:30 – 21:30 Читалище “Надежда”| Вход с акредитация
Коктейл за гости и участници от името на Кмета на Община Велико Търново

21:30 Площад “Царевец”
Аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина”

17 април, неделя
11:00 – 16:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2 | Вход свободен
“Целият свят в един град” – Прожекции на наградените филми в XII Международен Фестивал на Туристическия Филм – България „На Източния бряг на Европа”