Tърсене по
  • Филмов фестивал "Любовта е лудост"
    Филмов фестивал "Любовта е лудост"

НА 25 АВГУСТ ЗА 25 ПЪТ СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ"!


От 25 август до 3 септември 2017 година за 25-ти път по червената пътека на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” ще преминат  много любими български звезди от екрана и театралната сцена и видни чуждестранни гости.


Очакваме любимците на цяла България Татяна Лолова, Гинка Станчева, Емилия Радева, Людмил Стайков, Мария Статулова, Борис Луканов, Мариус Донкин, Камен Воденичаров, Антон Радичев, Иглика Трифонова, Иван Ничев, както и чуждестранни гости от Естония, Исландия, Унгария, Дания, Великобритания, Украйна, Турция, Индия,  Румъния, Македония, Индонезия, Русия, Италия, Молдова,. В церемонията на червената пътека ще участват и младите и популярни актьори Башар Рахал, Рая Пеева, Явор Бахаров, Лорина Камбурова, Яна Титова и други.


Ежегодният кинофорум „Любовта е лудост“ е очаквано и вълнуващо събитие. Като инициатор и организатор на тази престижна проява, Фестивалният и конгресен център отново има амбицията да предложи най-доброто от големия екран – в конкурсната международна програма, конкурсния младежки модул, съпътстващите панорами на чуждестранни кинематографии, ретроспекции на българско кино.


Над 100 филма ще бъдат показани в тазгодишното издание на фестивала „Любовта е лудост”, който за поредна година ще превърне Варна в бляскава киностолица.


Международното жури , което ще оценява конкурсната програма на МФФ "Любовта е лудост" 2017 е в състав:
Председател: ИГЛИКА ТРИФОНОВА – България, кино- и театрален режисьор
Членове:
- ЙЕСПЕР АНДЕРСЕН – Дания, магистър по изкуствата. Работи към Датския филмов институт от 1990 г., куратор е в DFI / Cinematheque в Копенхаген от 1998 г.
- ИГОР КОБИЛЯНСКИ – Молдова, актьор и режисьор. Филмите му са получавали престижни награди от международни фестивали и конкурси.
- ЧАБА ФАЗЕКАШ – Унгария, режисьор. 
Завършва Унгарската Академия за драма и филми, Будапеща, Академия Der Künste, Берлин
Награда за най-добър дебют за първия си игрален филм.
- КИРИЛ РАЗЛОГОВ – Русия, селекционер на Московския филмов фестивал. Руски филмов критик и културолог. Президент на Руската гилдията на киноведите и филмовите критици в Русия (от март 2015 г.). Доктор на изкуствата.


Повече ТУК


Специален гост на откриването на кинофестивала ще бъде КАРЕН ШАХНАЗАРОВ, руски кинорежисьор, сценарист, продуцент.


Директор на „Мосфилм“.


На 25 август "Любовта е лудост" в зала 1 от 19 ч., след официалното откриване, ще се излъчи премиерният му филм "Анна Каренина. Съдбата на Вронски".


За първи път в програмата на фестивала ще бъде включен модул "Младежко кино", в който ключово място заема „Фестивална КиноАкадемия“ - образователен проект на ФКЦ в рамките на „ВАРНА – ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА 2017“.
Ментори в проекта 
Фестивална КиноАкадемия са Йоана Павлова - България/Франция, Майкъл Патисън - Великобритания, Монти Маджийд - Индия и Томазо Точи - Италия. 
Четиримата доказани кинокритици са участници в младежките програми на едни от най-значимите световни филмови фестивали - Ротердам, Сараево, Венеция, Берлин, Кан.


 Очаквайте кръгла маса на 27 август от 14 ч. на тема "Киното на младите" с българско и международно участие. Зала „Пресцентър“


За 23-ти път ще бъде присъдена Наградата за принос и развитие на филмовото изкуство – за 2017 г. е за актрисата Емилия Радева, която тази година чества почетните  85 години.


Прожекция на„Летовници“ към проекта "Пътуващо лятно кино с БНТ1", както и прожекция на филма „Любовта е лудост“, излъчен преди 100 години, през 1917 г. в кино „Одеон“, сценарист, режисьор и в главната роля е Васил Гендов, пионерът на родното кино. Най-старият запазен български филм е дал наименованието на варненския кинофорум.


Официално откриване на младежката програма към фестивала с Red Bull парти "Любовта е лудост и дава крила", на 26-ти - събота, от 19 ч. на входа на ФКЦ-Варна. Боди арт пърформанс.


По случай юбилейния кинофестивал на 31.08. в зала 1 ще бъде изнесен концерт на Руска камерна филхармония, Санкт Петербург. Билетите са в продажба на каса и онлайн ТУК.


25 ВИП карти за кинофестивала на цена от 125 лв. ще могат да се закупят от касата на ФКЦ- Варна с неограничен достъп с ВИП място.


За първи път ще се състои панорама на индонезийски филми с любезното съдействие на Посолството на Индонезия в България и Почетното консулство на Индонезия във Варна. Официалното откриване е на 26 август, 17 ч. местни танци и откриване на фотоизложба „Прекрасна Индонезия“, в 17:30 ч. – прожекция на филма „Салауаку“ в зала „Европа“.


Дни на руското кино във Варна – официалното откриване е на 26 август от 20 часа в зала „Европа“ с филма „Болшой“. Вход свободен.


Други панорами във фестивалната програма:  фокус Дания, фокус Унгария, Френско кино – младият герой, свят и граници, По глобуса, Световни хитове, Фестивали и награди, специални прожекции.


Не пропускайте от 17:30 ч. творческите срещи с български творци в зала "Пленарна" с вход свободен.


В книжарница "Сиела" във Фестивален и конгресен център - Варна ще се състоят премиери на две книги - за Емилия Радева на 27 август и за Никола Анастасов на 29 август.


ФКЦ-Варна организира ЧЕТВЪРТИ МЛАДЕЖКИ КОНКУРС на тема: "ПЛАКАТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" 2017, с присъждане на 3 парични награди - голямата награда на зрителите чрез гласуване във Фейсбук, награда на гостите и награда на акредитираните за фестивала журналисти.Изложбата е позиционирана в главно фоайе.


Не на последно място, зрителите могат да участват със закупения за фестивална прожекция билет и да спечелят УИКЕНД ЗА ДВАМА В ПАМПОРОВО-МЕЧИ ЧАЛ през активния зимен сезон!


ОЧАКВАМЕ ВИ!
БИЛЕТИ за МФФ "Любовта е лудост" ТУК: