Tърсене по
  • Филмов фестивал Sofia MENAR
    Филмов фестивал Sofia MENAR

Иранската режисьорка Рогие Таваколи идва
за фестивала Sofia MENAR


Една от най-актуалните ирански режисьорки Рогие Таваколи пристига в София, за да представи филма си „Майчинство”, определен като най-силния дебют в иранското кино за отминалата година. Филмът представя историята на три силни жени, които се опитват да живеят своя живот, въпреки заобикалящата ги среда.


„Направих филм за жените в моята родина – за жените, които искат да са обичани, за жените, които са отдадени на изкуството, за жените, които са състрадателни”, сподели Рогие Таваколи.


Сред звездите на „Майчинство” за Хание Тавасоли, работила с режисьори като Аббас Киаростами и Ники Карими, и новата надежда на иранското кино Назанин Баяти, която зрителите на Sofia MENAR ще видят и във филма „Стадо без пастир”.


60866


„Майчинство” ще има две прожекции в рамките на Sofia MENAR. На 18 януари в Дома на киното, когато ще бъде официалната вечер на Иран в рамките на фестивала и на 19 януари в Културен център G8, като и двете прожекции ще бъдат представени от Рогие Таваколи.


Рогие Таваколи е родена в Язд през 1985г. Завършва кино и литература в университета „Сурех” в Техеран. Ръководи департамента по изкуство в университета в Язд. Заснела е над 20 късометражни филма и е член на Иранската филмовата асоциация за късометражно кино.


60869


„Майчинство” е част от фокуса върху новото иранско кино, който фестивалът Sofia MENAR представя на зрителите. 7 премиерни заглавия, отличени на множество международи фестивали, сред които „Тъмната стая” на Рухола Хеджази с носителката на „Сребърна мечка” Саре Баяд в главната роля, „Стадо без пастир” с 4 награди от най-престижния ирански фестивал „Фаджр” и „Портокалови дни”, отличен с награди за най-добър дебют, награда на ФИПРЕССИ и награда за най-добра актриса (Хедие Техрани) от фестивала в Манхайм-Хайделберг.


60868


Sofia MENAR стартира на 15 януари и продължава до 31 януари в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център.


Рогие Таваколи гостува на Sofia MENAR с любезното съдействие на Културното представителство към Посолството на ИР Иран в София.


60867


***


Ливанският хит „Оскърбление” ще открие 11-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Филмът беше номиниран за „Оскар” в категорията за най-добър чуждоезичен филм, а изпълнителят на главната роля Камел Ел Баша спечели купа „Волпи” за най-добър актьор от фестивала във Венеция.


Суперпродукцията на Казахстан "Да пееш в Париж", отличена с наградата за най-добър филм и наградата на журито от филмовия форум в Холивуд, ще има своята премиера в рамките на фестивала. Потопете се във вълнуващата история на младия казахски певец Амре Кашаубаев, който заминава за Париж през 1925 г., за да участва в международен конкурс, запознава се с легендарния Джордж Гершуин и се гмурва в един живот, напълно различен от съветската действителност.


Носителката на "Сребърна мечка" Сарех Баят ("Раздяла" на Асгар Фархади) ще гледаме в един от иранските шедьоври тази година - "Тъмната стая" под режисурата на Рухолах Хеджази, чиито "Споделените съдби на семейства Махмуди" беше сред фаворитите на зрителите на Sofia MENAR преди 3 години. Красива еманципирана жена на средна възраст, значително по-млад съпруг и една семейна тайна, която ще извади на бял свят проблемите, които се скътават в перфектно обзаведения дом на края на града.


Фани Ардан е звездата в новия филм на Надир Мокнеш „Татко Лола”. Историята следва живота на Зинедин, който се съвзема след като ненадейно губи майка си и в живота му зейва огромна празнина. Баща му ги е изоставил, когато е бил на 2 и никога не е потърсил контакт със сина си. За него Зинедин знае само, че се казва Фарид и че е от Типаза. Иска му се да научи още и тръгва да го търси, но когато го открива, разбира, че ръководи школа по ориенталски танци, обича пица „Кралица“ и вече се казва Лола.


60643


Сред документалните премиери в рамките на Sofia MENAR е новият филм на прочутия фотограф Ян Артюс-Бертран „Мароко отвисоко”, който ще поведе зрителите от заснежените върхове на Атласките планини, през хилядите светлини на площад Джема ел Фна в Маракеш и внушителния силует на джамията "Хасан II" в Казабланка, до синия пейзаж на Шефшауен и пясъчните дюни на Мерзуга.


60644


Sofia MENAR стартира на 15 януари и ще продължи до 31 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София. Зрителите ще имат възможността да видят над 40 премиерни заглавия по време на филмовия форум, както и множество съпътстващи събития като музикални изпълнения, презентации, изложби, премиери на книги и лекции.


Цялата програма на фестивала вижте ТУК.


***