Tърсене по
  • Фортисимо Фамилия разказва “Приказка за Шехерезада”
    Фортисимо Фамилия разказва “Приказка за Шехерезада”

Да разкажеш историята на Шехерезада с музика би било успешно начинание, само ако умееш да разказваш приказки! А кой друг освен Фортисимо Фамилия, заедно с музикантите от Софийска филхармония, биха могли по- добре да разкажат тази мистична история.


Симфоничната сюита “Шехерезада” е музикална съкровищница. Завещана ни е от руския композитор Николай Римски- Корсаков, базирана на приказките от “Хиляда и една нощ”.


Историите на арабската красавица придобиват ново значение, попадайки в музиката. Тази оркестрална композиция комбинира два много типични елемента от руската музика, характерни в частност и за музиката на композитора: ослепителна, пъстра оркестрация и ориентализъм.


Първото изпълнение на творбата се е състояло на 22 октомври 1888 г. в Петербург под диригентството на автора. А на 14 април в зала “България” от 11:30 часа ще може да бъде чута под диригентската палка на Мартин Пантелеев. Присъщо за приказния празник, какъвто е всеки концерт на Фортисимо, умелите актьори Мая Бежанска и Иван Юруков ще ни поведат в мистичната приказка, но и ще добавят интересни факти от живота на Николай Римски- Корсаков.


“Шехерезада” е предпоследният концерт за сезон 2018/19 на Фортисимо Фамилия. Остава само още един концерт- ”Детска филмова музика” на 19 май, отново на същото място и същия час.


Билетите са вече в продажба на касата на зала “България”. Както и онлайн на: www.sofiaphilharmonic.com, www.eventim.bg, www.ticketsbg.com.


***