Tърсене по
  • Фотоизложба Context на Раймондо Варсано и Маргарита Русева
    Фотоизложба Context на Раймондо Варсано и Маргарита Русева

Фото-книгата Context на Раймондо Варсано и Маргарита Русева ще бъде пусната в  продажба на 10 декември, а на 19 декември творбите ѝ ще бъдат представени със специална изложба в столичната галерия “Аросита”.


 След успеха на фото-книгата “Далечни песни” с автор и фотограф Маргарита Русева по идея на Раймондо Варсано, двамата творци отново колаборират в проекта CONTEXT.


Откровена, философска, забавна и същевременно красива, новата им книга CONTEXT въплъщава идеите на автора Раймондо Варсано, отразени в завладяващите снимки на фотографа Маргарита Русева.


За създаването на тази необикновена фото-книга, Маргарита споделя, “Превръщам във визуален образ философските идеи на Раймондо, които носят дълбок и нюансиран смисъл”. Заглавията на фотографиите в книгата - “Пришълка”, “8 и 1/2 a.m.”, “Душа” моментално увличат в разговор: тъжен, смешен, умислен, но винаги с отворен край.


“Защо роза в скафандър ли? - разказва Раймондо Варсано за фотографията “Пришълка” - така винаги съм си представял пришълците, пришълките, като нещо много красиво, като розата на Малкия Принц…”


59516


 Маргарита Русева © Пришълка, 2018


Проектът CONTEXT е вдъхновен от привидните значения и възприятия, които ни определят. Обектите в кадър са толкова разнообразни, колкото е и онова, което ни заобикаля.


Всяка снимка разказва история, изразява определено виждане за смисъла на битието - от идеята и мястото на красотата до любовта и страховете ни от нея... От често срещаната човешка глупост да пропилееш сам късмета си, до суетата и егоцентричната самовглъбеност... “Въпросите са много - споделят авторите – отговорите, дори повече...”


CONTEXT ще бъде в книжарниците и онлайн на 10-ти декември. На 19-ти декември от 19 ч. авторите ще представят изложба с 28 цветни фотографии от книгата в столичната галерия “Аросита” , ул. “Врабча” 12.


59517


Маргарита Русева © 8 и 1/2 a.m., 2018


***


Раймондо Варсано е писател. Автор е на книгата с разкази “Натам, нанякъде”. Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. Под печат е сборникът му с разкази “Някой те обича”, детската книга “Среднощна дъга”, както и “Детска книга за мъдри деца”.


Маргaрита Русева е фотограф. Автор е на книгата “Далечни песни – образи и думи от Родопите”, която запечатва автентични разкази и черно-бели портети на хората от Родопа планина. Книгата излиза от печат през 2014 г. от издателство “Сиела” като луксозен албум на български и английски. Проектът е осъществен с грант от Министерство на културата и нюйоркската фондация “Хемимонт”. Нейни фотографии са представяни в самостоятелни изложби в престижни галерии, между които галериите на Българския културен институт в Париж и Лондон, в галерия Лейкшор – Чикаго, Виваком АртХол, Градска художествена галерия Пловдив и др. В момента Маргарита Русева работи върху третата си фотографска книга, посветена на Андалусия, която ще бъде представена от Институт Сервантес през 2019 година.


***


Фотокредити: Маргарита Русева ©