Tърсене по
  • Интеркативна образователна изложба "Германия - страна на откриватели"
    Интеркативна образователна изложба "Германия - страна на откриватели"

След премиерата си в Берлин и турнета по цял свят интерактивната образователна изложба „Германия - страна на откриватели“ пристига и в България.


Автомобил, телевизор или аспирин – германските открития променят света.


В момента Германия е сред първите три нации по брой на патентите и показва непрекъснато покачване на броя на заетите с наука и научни изследвания. Това са добри изгледи за  иновативно бъдеще в иновативна страна – в това число и за млади хора от цял свят, които се интересуват от следване или изследователско посещение в Германия.


Изложбата „Германия - страна на откриватели“ тематизира световнозначими германски открития в природо-научните дисциплини в областите информатика, енергия, мобилност, комуникация, медицина, оптика и материали. Към всяка област има пет или шест експоната, които са обяснени и онагледени чрез снимки и текстове. Интерактивни елементи ни канят за активно участие. Филми и станции за слушане допълват експозицията. В централната част посетителят получава информация за следване и изследователска дейност в Германия. Фокусът е насочен както към исторически открития, така и към определящи  бъдещето иновации.


„Германия - страна на откриватели“ е пътуваща изложба на Гьоте-институт, създадена в сътрудничество с две от най-престижните научни и изследователски институции не само в Германия, но и в Европа - Дружество Фраунхофер и Дружество Макс-Планк.


54307


С разнообразните формати и възможности за интеракция изложбата онагледява най-съвременните образователни методи в Германия и похвати за учене на немски език, прилагани от Гьоте-институт по цял свят. Изложбата предлага на деца и юноши над 12 години, на учителите и родителите им едно истинско предизвикателство и нов тип среща с немския език и историята на големите открития. Тя е подходяща за допълнение към обучението към немски език, но далеч не изисква задължително владеенето на езика – всички обяснителни текстове и турове се предлагат и на български език.


По време на изложбата от понеделник до петък, 10.00 - 18.00 часа, Гьоте-институт предлага обиколки на ученически групи с подготвени от нас интересна викторина и рали. Събота, 24 февруари, пък ще бъде семеен ден в Гьоте-институт – от 11:00 и от 14:00 ще се проведат турове в изложбата за деца и родители.


54306


Специално за изложбата в София пристига и артистката от Мюнхен Зимоне Мучлер. В нейния театрален уъркшоп „Страна на откриватели“ участниците (14-16 години) имат неповторимата възможност да влязат в ролята на откривател и да упражнят познанията си по немски език на сцената.


Зимоне Мучлер, която е специалист дългогодишен опит от творческа работа с деца, ще провокира изучаващите немски език ученици да мислят за великите открития през примерите от изложбата, да пресъздадат историите, но и да усетят духа на иновацията и сами да търсят и откриват и да предложат свое собствено откритие, което да допринесе за позитивната промяна в социалната среда в училище, семейството или в отношенията между хората.


54309


***


*Вход свободен
*Изложбата и интерактивните елементи са насочени към деца и юноши над 12 години
*Записване за организирани турове (на български и на немски език) за училищни класове и групи над 4 души на pv@sofia.goethe.org


Паралелна програма


Семейни турове в изложбата (на български и на немски език)
24 февруари, 11:00 и 14:00


Театрален уъркшоп за ученици със Зимоне Мучлер (Мюнхен)
26.02., 11.00 и 15.00 ч.
27.02., 11.00 и 15.00 ч.
28.02., 11.00 ч.
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София 


*На немски език (от езиково ниво А2)
*Записване на pv@sofia.goethe.org до 20 февруари