Tърсене по
  • Изложба "Книги в картини"
    Изложба "Книги в картини"

МОНИ АЛМАЛЕХ
КНИГИ В КАРТИНИ


Мони Алмалех се представя в Галерия Сезони с мото, което разкрива неговата многостранност – на автор и художник


От 14 февруари културното пространство на Галерия Сезони ще приюти отдавна замисляната изложба с картини на проф. дфн Мони Алмалех. Така езиковедът чества приключването на десетилетния си труд върху тетралогията „Библията в цвят“. Последната част на тези дългогодишни задълбочени изследвания – „Тъмнината в Стария завет“, излезе през 2017 отново с логото на КИБЕА.  


Рисуването е другата страст на професор Алмалех, чиито приносни трудове са в пресечните точки на съпоставителното езикознание, теорията на превода, семиотиката и херменевтиката. Голяма част от мащабните му монографии са илюстрирани с негови картини. „Това е моят начин да разгърна симфоничните културни мрежи на езика на цветовете“, сподели авторът дни преди откриването на изложбата.


Синтетична по характер, изложбата представя разнообразното единство на книги и картини, в които белият лист засиява с чистотата на светлината и цветовете.


53644


На 14 февруари за текстовете и образите на проф. Алмалех ще говори проф. дфн Мирослав Дачев.


Мони Алмалех е филолог, владеещ традиционните и съвременните лингвистични и хуманитарни научни методи. От студент се насочва към изследване на словесния език на цветовете, тема на която посвещава 16 монографии, десетки статии и студии за цвета в Библията, литературата, фолклора и рекламите.


Мони Алмалех е редовен професор в Нов български университет, където води курсовете „Цветознание”, „Четем Библията”, „Библейска култура”, „Науката за езика”, „Съвременни лингвистични теории“ и др.


53645


Още като ученик се увлича от рисуване, а като студент е посъветван от запознати с българската и западната научна и артистична реалности да не завършва академично образование по рисуване, защото е изграден художник с ярка индивидуалност. Картините му се отличават с употреба на абстрактност, естетично подчинена на цветови структури, носители на духовни, емоционални и математически отношения и внушения.


53646


През 1992 година Мони Алмалех заминава за Израел, за да потърси място в демократично общество, което е ‎стабилизирано и с изградени принципи за обществени и политически стойности. ‎Шлифоването на познанията по иврит и работата в Йерусалимския еврейски университет са ‎път нелек и доста самотен, ако нямаш до себе си семейство! Отдушникът са листовете ‎картон и маслените пастели - картините са резултатът от катарзиса на един емигрант – ‎имигрант! Резултатът е духовното израстване, за да се завърне в Родината! По-зрял, по-зрящ, ‎по-...